Het corruptieschandaal rond Elf Aquitane

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Van mijn vakantiereizen naar Frankrijk in de jaren tachtig en negentig herinner ik me onder meer de aanplakbiljetten met het gezicht van Jacques Chirac die voor de zoveelste maal burgemeester van Parijs wilde worden, de platanen langs de straten en dat ze bij de pompstations geen Shell-iconen hadden, maar dat het Elf was dat de klok sloeg.

Van de corruptie in de Franse politiek had ik destijds geen weet, noch hoe verstrengeld Elf daarmee was. In het tweede deel van The French-African connection legt Al Jazeera bloot hoe opeenvolgende Franse regeringen een systeem opzetten, waarbij Elf geld in de zakken stopte van tal van Afrikaanse regeringsleiders in ruil voor het recht om olie uit de grond te halen, en hoe deze regeringsleiders op hun beurt weer de kassen van Franse politieke partijen spekten.

In 1994 kwam aan het licht dat Elf voor honderden miljoenen wegsluisde in frontbedrijven om de corruptie in gang te houden. De hoofdpersonen kwamen weg met een tik op de vingers: zes maanden hier, een jaar daar.

Logisch ook wel, ze hadden het gedaan voor volk en vaderland. Met de zegen van de president der Republiek.

Reacties (2)

#1 HansR

Goed onderwerp ivm EU (hoewel de rol van FR voorlopig wat uitgespeeld lijkt) want dit is wel de manier waarop de Franse politiek werkt. Op alle niveaus. En waarschijnlijk niet alleen met de zegen van de president. De president is deel van het systeem en komt er uit voort.

Overigens opmerkelijk – of niet dus – dat de video in FR niet getoond kan worden. Daar moet je dan wel een VPN via NL voor gebruiken. De Fransen zien dit dus in meerderheid niet. En dat zal geen toeval zijn.

  • Volgende discussie
#2 Qupocual

@1: Ik heb het even geprobeerd met VPN naar een Franse server, en inderdaad je hebt gelijk, de video doet het niet. Met verbinding naar een ander land werkt het wel prima.

“Toevallig” zeg.

  • Vorige discussie