Effecten van mobiliteit op inkomen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Onderwijsgrafiek - Mobility en inkomsten

Bron: Gone International: the value of mobility Report on the 2013/14 graduating cohort. Go International programme based at the UK Higher Education international Unit at Universities UK (kli voor grotere weergave)

Via YouTube zag ik een kort fragment van de serie “World’s strictest parents”. Pubers uit de UK gaan tijdelijk bij een ander gezin wonen. In dit geval een Nederlands gezin. De kinderen, beiden drop-outs, moeten verplicht naar school: een ROC in Almelo.

De jongen is geschokt dat ze hier geen drugs gebruiken: hij dacht dat iedereen cannabis rookte. Het meisje houdt het één dag vol en doet op dag twee verplicht mee aan vrijwilligerswerk. Dat bevalt haar zo goed dat ze thuis in de UK hetzelfde werk gaat doen. Geen verkeerd effect zou ik zeggen en in korte tijd bereikt.

De effecten van mobiliteit zijn altijd interessant, en beleidsmakers wijzen graag op positieve effecten. Onlangs verscheen er een studie in de UK, naar de effecten van mobiliteit op inkomen en kansen op werk.

Het inkomensverschil tussen studenten die mobiel zijn geweest en zij die dat niet waren is zeer gering: £ 85 pond. ‘Mbile students’verdienden £ 20.554 per jaar en studenten die niet naar het buitenland geweest zijn verdienden £ 20.469. Wel is de kans op werk iets hoger, zoals onderstaande figuur laat zien.

Het gaat om grote aantallen respondenten: in totaal 13.355 respondenten hebben een periode in het buitenland doorgebracht. Dat was 5,4% van het totaal aantal respondenten.

Een interessant en mooi rapport.

Via Onderwijs in grafieken.

Reacties (6)

#1 Bolke

Als elke student mobiel is geweest dan is geen enkele student nog langer mobiel.

Werkgevers nemen eerder iemand aan die inderdaad dingen heeft ondernomen tijdens zijn studie, maar als iedereen dat doet dan valt dat voordeel gewoon weer weg.

  • Volgende discussie
#2 Gladiool

Fijne pagina, http://www.onderwijsingrafieken.com/?view=classic

Zeker alleen bereikbaar met een zeer speciale browser of plugin…

Ik zal het maar met het pdf’je moeten doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

@1: Datzelfde heb je al met sollicitatietraining. Of bestuurservaring opdoen in de studentenvereniging of het waterschap. Uiteindelijk wordt het een wapenwedloop waarbij iedereen op zijn tenen loopt. Lemmingen.
Desondanks: dat jaartje buitenland is voor mij heel bepalend geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@1: het voordeel dat wel zou kunnen blijven, is dat de werknemers beter presteren door de ervaring die zij in het buitenland opgedaan hebben…

De vraag is natuurlijk of die ervaring nuttig is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Amateur Commenter

@1: Echt zo’n onzin dit, werkgevers geven geen moer om buitenschoolse activiteiten, tenzij ze direct op de functie aansluiten, dat heeft echt niets te maken met ‘een ruimere blik op het leven’. Dat was misschien 10 jaar geleden, voor de crisis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@1: Dat blijkt niet uit de cijfers: Onder de respondenten die wel weg zijn geweest heeft 2,6% minder (bijna) werk dan onder degenen die niet weg zijn geweest, ondanks dat naar het buitenland gaan redelijk zeldzaam is (5,4% van de respondenten).

  • Vorige discussie