DATA - Vandaag werd bekend dat China een gigantisch bedrag gaat investeren in Afrika: meer dan alle andere landen bij elkaar. Dat er al langer sprake is van intensievere contacten, is mooi te zien aan het aantal Afrikaanse studenten dat in China gaat studeren. Met die strategie probeert China de toekomstige elite van Afrika aan zich te binden.
Dat is niet uniek: ook landen als Noorwegen hebben specifiek beleid om studenten uit Afrika te werven, vaak op vakgebieden die de toekomstige economische banden versterken.
Bron: Bloomberg Business (November 2015). Here’s One More Way China Is Trying to Win the Future of Africa. China’s advantage over the U.S. in attracting African students continues to grow.
Overigens heeft de daling van de US en UK ook te maken met de verhoging van de collegegelden. Britse studenten komen om die reden inmiddels behoorlijk massaal naar Nederland, zo schreef The Guardian onlangs. De titel van het artikel is veelzeggend: “Go Dutch and save yourself £50.000”.
Reacties (3)
“Dat is niet uniek: ook landen als Noorwegen hebben specifiek beleid om studenten uit Afrika te werven”
Maar China heeft pakweg 270 keer zoveel inwoners als Noorwegen.
China investeert al jaren in Afrika. Het westen is Afrika zo goed als vergeten.
“Britse studenten komen om die reden inmiddels behoorlijk massaal naar Nederland”
Ik zou zeggen, let even op de cijfers die ze noemen; Het gaat maar om een paar honderd studenten per universiteit. Ik durf er wel wat op te verwedden dat er minder Britse studenten studeren in heel Nederland dan Duitse studenten aan Maastricht University alleen.
Maar goed, we zien wel wat beleid doet: In de VS, waar het wetenschappelijk onderwijs in principe al jaren aan de markt is over gelaten en het VK, waar studenten nu in feite ook zelfbekostigend moeten worden, daalt het aantal Afrikaanse studenten (die zijn commercieel niet interessant, het gros heeft een beurs nodig om het collegegeld te kunnen betalen). Het kan dan ook haast niet anders of China steekt veel geld in beurzen voor Afrikaanse studenten.
En wat gaat China doen met dat geld? Wegen aanleggen. Want ze zijn primair geïnteresseerd in Afrika als bron van grondstoffen en secundair als afzetmarkt, voor het geval dat. En de periode waarover dat geld gespreid wordt en of ze later met meer komen is onduidelijk in de berichtgeving.
Nederland gaf (ik weet de cijfers over dit jaar niet) overigens 2 miljard *per jaar* aan Afrika. En wij zijn zo ongeveer 1% van China.