1. 1

  hier alles onder elkaar, met dank aan WIK:
  23. Kazachstan
  22: El Salvador
  21: Italië
  20: Vietnam
  19: Litouwen
  18: Dominicaanse Republiek
  17. Libanon
  16: Kroatië
  15: Spanje
  14: Ierland
  13: Hongarije
  12: Bulgarije
  11: IJsland
  10: Letland
  9: Portugal
  8: Romanie
  7: Iraq
  6: Dubai
  5. Oekraine
  4. Pakistan
  3: Argentinië
  2. Griekenland
  1. Venezuela

 2. 2

  Een vrolijkmakend lijstje voor een oud-inwoner van Letland (nummer 10)en Italie (nummer 21) en over twee weken vertrekkend naar nummer 3, argentinie. Landen die op het punt staan bankroet te gaan zijn kansenlanden. er is veel te doen en er is veel mogelijk. katten in het nauw maken rare en creatieve sprongen.

 3. 4

  Dubai is geen land (of vermelden ze de deelstaten van Duitsland ook apart op zo’n lijstje?). Verder ben ik wel verrast door Kazakhstan en Libanon op de lijst en Argentinië zo hoog op de lijst.

  Edit: en ik mis België.

 4. 5

  Het wachten is op China om deze landen op te kopen, te saneren, op te delen in kleinere onderdelen en dan met winst weer te verkopen.

 5. 7

  @6: Maar ze geven het weg, daar verdien je dus niet zoveel aan. Er staan trouwens wel meer landen die (veel) olie hebben in het lijstje, oa. Kazachstan en Irak.

 6. 8

  Volgens mij nogal een suggestief/tendentieus lijstje (vooral met die nr.1 Venezuela).
  Ik wil heus Chavez niet als heilige beschouwen, maar volgens mij heeft Venezuela meer economische perspectieven dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Of je moet de mogelijkheid bepaalde ontwikkelingen gewapenderhand terug te dringen incalculeren, zoals de VS voorheen deden in Latijns Amerika, wat uiteindelijk juist geleid heeft tot de huidige hausse aan (gematigd) linkse regeringen in Latijns Amerika.

 7. 9

  @8: Volgens mij nogal een suggestief/tendentieus lijstje (vooral met die nr.1 Venezuela).

  Nou, het is niet uit de lucht gegrepen maar gebaseerd op CDS-spreads. Het is wat ‘de markt’ denkt.

  Over Venezuela: door de daling van de olieprijs recentelijk (sinds de kredietcrisis) hebben ze een erg groot begrotingstekort en hoge inflatie. Dat zijn vaak de signalen voor een default.

  Over Groot-Brittanie en Belgie: het zijn rijke landen die relatief snel extra (belasting)geld kunnen opbrengen. In het VK heeft de regering pas een paar weken na haar aantreden besloten tot concrete bezuinigen. Voor Griekenland en Spanje was er bijna-insolvabiliteit nodig voor enige actie.

 8. 10

  @4
  Dubai is een van de landen van de VAE.
  Dus om te zeggen dat het geen land is, dan is Schotland ook geen land, of bijvoorbeeld Aruba.

 9. 12

  @9: Ik wil wel eens zien hoe België snel extra belastinggeld opbrengt. Ten eerste vanwege de totale politieke machteloosheid waarin het land zich al jaren bevindt en waarin op korte termijn geen verandering te verwachten is. Ten tweede omdat de meerderheid van de grootste bevolkingsgroep onmiddellijk in opstand zal komen en het land uiteenscheuren als er een belastingverhoging wordt voorgesteld. Iets gelijksoortigs geldt trouwens ook voor de VS. Het feit dat het geld er wel is, betekent nog niet de de overheid in staat is het te innen.

 10. 13

  @10: Dubai is niet 1 van de landen, maar slechts een deelstaat van de VAE. Net als Beieren in de BRD, of Californië in de VS. De deelstaten van de VAE hebben bijvoorbeeld minder bevoegdheden dan die van België.

 11. 15

  Zeau dat is toch al een flink stuk van Europa. Benieuwd hoe dat ingevuld gaat worden. Tegen mezelf : door moslims en chinezen natuurlijk, sufferd.

 12. 16

  @11: Vraag het aan een Arubaan, of aan de Nederlandse overheid: Aruba is een land in het Nederlandse Koninkrijk.

  @12: Ik wil wel eens zien hoe België snel extra belastinggeld opbrengt.

  Deel zal ook automatisch gaan. Belgie profiteert namelijk van de aantrekkende wereldhandel, simpelweg omdat het vlakbij Duitsland ligt.

  Dat verhaal over Amerika geloof ik eerlijk gezegd niet. Maar goed, nu ga je zeker over Californie beginnen?

 13. 17

  @14: Dat heeft niets met bevoegdheden te maken. Onderwijs en gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld in tegenstelling tot België een federale verantwoordelijkheid in de VAE.

  Overigens heb je het niet helemaal begrepen. Het federale parlement heeft in zijn geheel geen vetorecht (en überhaupt niets in te brengen, want alleen een adviserende rol). Het is alleen dat de president (die door Abu Dabi geleverd wordt) en de premier (die door Dubai geleverd wordt) vetorecht hebben in de Federale opperraad, die verder bestaat uit de andere emirs.

  @16: Ik wilde helemaal niet over Californië beginnen, al speelt daar hetzelfde als op federaal niveau. De burgers zijn totaal bezeten van een aversie tegen elke belastingverhoging, ongeacht de financiële staat van het land. De staat krijgt het geld gewoon niet, omdat de wetgevers zich in gijzeling laten nemen door het kiesvee.

 14. 18

  @16: En in Europa zijn burgers als de dood dat er aan hun ‘opgebouwde rechten’ wordt gemorreld. Van tweeën een, met het verschil dat de Californische budgettaire problemen een factor kleiner zijn dan die van Griekenland.

 15. 20

  @18: Dat blijkt wel mee te vallen, want dat morrelen gebeurt toch, de pensioensleeftijd gaat bijvoorbeeld in alle EU-landen waar de staat zich met pensioenen bemoeit (inclusief Griekenland) omhoog. De belastingen in Californië daarentegen…

 16. 21

  @17 Bismarck “omdat de wetgevers zich in gijzeling laten nemen door het kiesvee.
  Hè bah kiezers en wetgevers die daar nog naar luisteren ook..
  De overheid zou ipv meer te vragen ook gewoon de tering naar de nering kunnen zetten natuurlijk. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt, raar idee natuurlijk..

  ps @20 Bismarck

  In de US kennen ze het begrip starve the beast http://en.wikipedia.org/wiki/Starve_the_beast ( Daarmee bedoelen ze de overheid. ;)

  In de US hanteren bv de GOP (Reps) graag het credo “Starving the Beast” (de belastingen zo laag houden dat de tekorten oplopen en er uiteindelijk wel bezuinigd moet worden..)

  In het boek Atlas Schrugged http://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_Shrugged kennen ze een vergelijkbaar fenomeen maar dan vanuit de burger zelf. Namelijk going John Galt. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Galt Feitelijk een vorm van fiscale staking tegenover de overheid door alles wat belast wordt te laten. Hiermee heeft de overheid minder middelen en is ze gedwongen om te bezuinigen.

  “For those of you who have never read Ayn Rand’s Atlas Shrugged, the basic theme is that John Galt and his allies take actions that include withdrawing their talents, ‘stopping the motor of the world’, and leading the ‘strikers’ (those who refuse to be exploited) against the ‘looters’ (the exploiters, backed by the government).” http://www.drhelen.blogspot.com/2008/10/going-john-galt.html

 17. 22

  Heb je ‘m weer met z’n psychopaten-propaganda.

  Vooral het woord ‘exploiters’ is voor Amerikanen natuurlijk te hilarisch voor woorden.

  Komt goed uit het, sociaal-darwinisme zonder geweld (echt Darwinisme) als je zelf een miezerige volksmenner bent.

 18. 23

  @22: Damn, P. gewoon negeren.

  @Bismarck: Dat het in Amerika niet zover heeft moeten komen als in Griekenland (namelijk: dreigen te worden afgesloten van de internationale kredietmarkt) geeft eigenlijk wel aan welk land het makkelijkst zijn schulden kan afbetalen.

 19. 24

  @23: Zijn de financiën daar dan weer op orde?

  @21: Ik ben wel met de techniek bekend ja. Gevaarlijk spelletje, voor de toekomst van je land.