1. 9

  @Nee jij (7)

  ik vind eten & drinken niet bij welvaart horen, welvaart is de kwaliteit van het eten (niet de hoeveelheid), een goed dak boven je hoofd e.d.

  En idd dat zijn de redenen waarom democratie niet zo aanslaat in grote delen van deze planeet.

  Mensen gaan zich pas druk maken over de mogelijkheid tot stemmen als er elke dag gegarandeerd eten op tafel staat, er een dak boven het hoofd is etc. etc.

 2. 10

  Ronald, ik denk dat ’t hier op uitkomt:

  Voor een democratie heb je een grote groep in een land nodig die een goed leven leidt en die sterk en intelligent genoeg is om te eisen dat traditie of brute kracht hen niet hindert in dat goede leven.

 3. 11

  @nee jij, juistum.

  En al die dingen hierboven genoemd zijn ook de belangerijkste redenen voor een mens om een wapen op te pakken en oorlog te gaan voeren, democratie is de laatste en minst belangerijke reden om oorlog te gaan voeren.

  Als je als dictator je de door jou genoemde groep geen strobreed in de weg legt en zorgt dat ze hun leventje kunnen leiden dan kan je het heel lang volhouden als dictator.

  Gewoon een kwestie van 51% van de bevolking tevreden houden, dan onderdrukt die 51% vanzelf wel die 49%.

 4. 12

  @11: De meest dictators weten het ook goed uit te houden met 20% van de bevolking tevreden, mits die maar duidelijk is dat ze de andere 80% moeten onderdrukken om zelf te delen in de welvaart.

 5. 14

  @13: Natuurlijk geldt bij een groter percentage een grotere kans om het vol te houden, maar 51% is daarin geen magische grens. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Vooral precies wie je in de bevoordeelde status includeert. Als dat de van oudsher economische en militaire elite is, denk ik dat je met 20% beter af bent, dan met precies de andere 80%.

 6. 15

  Ronald en Bismarck,

  En andersom ? Waarom werkt democratie in Nederland wel ?

  Is dat omdat verreweg het grootste deel van de bevolking het economisch goed heeft ? En dat dus de meeste mensen gelijke rechten opeisen ?

 7. 16

  @nee jij,

  Nederland is geen democratie, nederland is een constitutionele monarchie.

  Ja je mag stemmen en nee je bepaald niet wie er in de regering komt, dat doet namelijk Trix en die stelt echt geen informateur aan van wie ze vermoed dat die iets doet wat haar niet aanstaat.

 8. 18

  Heeft iemand dit eigenlijk al ingevuld?

  Met de eerste vraag wordt direct al de frontale aanval ingezet; deze luidt: Vindt u dat u voldoende doet voor de samenleving? (ja/nee/weet niet-geen mening)
  Tsja, ja, ja, wat zal ik hier eens naar waarheid op antwoorden? (Eigenlijk vind ik dat sommige mensen van deze verplichting zouden moeten worden vrijgesteld, zoals je vroeger ook S5 had bij de keuring voor de dienstplicht).

  Geschrokken heb ik het venster weer dichtgeklikt, ik kreeg sterk de indruk dat de opstellers van de vragen de antwoorden hierin al hebben voorgebakken, een indruk waaraan ik me bij de vorige enquete ook al niet had kunnen onttrekken, en dat heb ik ze toen geschreven ook.

  Of uit deze vragenlijst inderdaad dezelfde Kabinetslucht opstijgt van Samen Sterk, verplicht Opzoomeren en een pannetje soep voor de Armen hoop ik te ontdekken als ik mij voldoende moed heb ingedronken om mij door de rest van de vragen te worstelen.

 9. 19

  @18: Nog voor mijn eerste post hier. Er zaten inderdaad wat vragen tussen die op meerdere wijze te interpreteren waren (en die allicht anders geinterpreteerd gaan worden dan ik deed), al is dat behoorlijk inherent aan enquetes. Dat heeft me echter niet weerhouden om hem toch in te vullen. Uiteindeliijk zijn mijn antwoorden maar tot op zekere hoogte te spinnen naar de wens van de overheid.

 10. 20

  @15: De democratie in Nederland werkt zeker niet optimaal noch naar mijn tevredenheid. Het feit dat ik daar tegen ageer zal allicht met mijn welvaartsniveau te maken hebben.

 11. 21

  Heeft iemand de test al gedaan? Ik werd er nogal moedeloos van. Vraag na vraag waar ik alleen maar antwoorden op kon geven die verkeerd geïnterpreteerd zullen worden.

  Slechte vragenlijst.

 12. 22

  Ja, gedaan. Maar vond inderdaad nogal wat ruimte zitten voor interpretaties.
  Ben dan ook benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn.

  (sowieso denk ik dat het feit dat het 21 minuten duurt al een heftige selectie is. Dus hoe representatief kan het zijn).

 13. 23

  Trouwens ook gelijk maar even de test gedaan die er achteraan kwam. Iets met hoe je in het leven staat. Uitkomst:
  De postmoderne hedonist

  De rest op aflopende volgorde:
  2. Kosmopolieten
  3. Postmaterialisten
  4. Opwaarts mobielen
  5. Nieuwe conservatieven
  6. Gemaksgeorienteerden
  7. Moderne burgerij
  8. Traditionele burgerij

 14. 24

  Een onafhankelijke vragenlijst ammehoela. Het bestaat niet dat dat geneuzel over schooltypes en vrijwilligerswerk buiten het CDA en CU om is verzonnen.

 15. 26

  Ah, gevonden in het spamfiltertje!

  De postmoderne hedonist
  De pionier van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden.

  Mensen die tot de postmoderne hedonisten worden gerekend, zijn individualistisch en tonen een sterke wil tot zelfbeschikking. Ook hechten zij veel waarde aan zelfontplooiing en persoonlijke groei. Mensen binnen dit milieu hebben een onafhankelijke leefstijl en hechten er veel belang aan zelf te kunnen beslissen over de dingen die hen aangaan. Opvallend is het relatief grote aantal mensen dat zelfstandig een beroep uitoefent. Werk is belangrijk, maar niet heilig: ook activiteiten in de vrijetijdssfeer kunnen intrinsieke voldoening geven. Postmoderne hedonisten genieten van kunst en cultuur (museumbezoek, cabaret en toneel), maar er is ook sprake van een rijk uitgaansleven en er wordt veel aan sport gedaan. Binnen dit milieu komt het traditionele gezinspatroon relatief minder vaak voor.

  Vervolgens zijn op u de volgende waardenprofielen van toepassing, van meest naar minst passend:

  2. Postmaterialisten
  3. Kosmopolieten
  4. Opwaarts mobielen
  5. Gemaksgeorienteerden
  6. Nieuwe conservatieven
  7. Moderne burgerij
  8. Traditionele burgerij

  Wat een berg vooroodelen op een rij (en erg veel niet kloppend).

 16. 27

  @Steeph en Bismarck

  Deze sociale indeling is bedacht door marktonderzoeksbureau Motivaction. Zie hier.
  Zij maken ook de Maatschappelijke Barometer voor Netwerk. Ook voor politieke partijen meten ze wel eens het een en ander.

  Wel interessant eigenlijk: welke invloed heeft zo’n marktonderzoeksbureau op de opinie- (Maatschappelijke Barometer, 21 Minuten) en beleidsvorming (CDA, PvdA).

 17. 28

  Huiswerk gedaan, zonder verdere drank, straks ga ik koffie zetten. Na de schrik van de eerste pagina (Ask not …) viel de rest mij nog wel mee. Het leefstijlonderzoek heb ik maar niet gedaan, om niet treurig te worden.

  Gelukkig kwam er een tekstveld voorbij, waarop ik kon invullen dat democratie niet onproblematisch is, omdat in theorie democratisch besloten kan worden om alle roodharigen op te peuzelen, ik noem maar wat.

  De definitie van een fatsoenlijke samenleving als die waarin niemand door de overheid wordt vernederd spreekt mij eigenlijk meer aan.

 18. 29

  “…democracy, fair trade is all squeezed out of the system…” “…it is just the opposite of what is is supposed to be…” (Een geweldig filmpje via PF over o.a. WTO, GATT).

  Een paar synapsjes verder zie je de do-good-feel-good-dans voor je. Mensen willen graag goed doen, en daar hebben ze ook een staat voor – denken ze. Misvatting. Deze enquete is daar zowel glashard als glashelder in. Wij – de staat doen de noodzakelijke en vervelende dingen, en we houden je in de gaten. Jij – de burger mag best idealen hebben, maar (en nu stopt de muziek) jouw feel-good-wens is ook meteen jouw do-good-plicht. Niet die van ons.

 19. 30

  Hoeveel procent van ons scoort Postmoderne Hedonist? Ik was ook al een gematigd linkse libertijn….

  … moet ik me zorgen gaan maken?

 20. 31

  @esgigt … komkom kopop…. het is geen enkel probleem wat jij qua Labeltje bent… of wil zijn… goedgekeurd door de enquetes. De vraag is straks: overleef jij WO3. En we proberen ons anno 2007 wel fijn en netjes te houden aan de CDA-normen die met wat recht De Sociale Norm moet zijn in vredestijd. Hoewel niet altijd hulpgevend geweest in WO1 en WO2. Ook de valse simulaties rond de vraag van welk (klein psychologisch) gedrag het best is om alle rampen het hoofd te bieden in de toekomst van wellicht slechts weinige overlevenden zullen je geen steun geven.