2009 wordt het einde van Senseo

senseo

Tijd voor belangrijk nieuws. Tegenvallende cijfers bij Philips en veiligheidsrisico’s bij het Senseo koffiezetapparaat, hoe klein ook, luiden het einde in van de bandeloze Senseo-terreur. De machine, verkrijgbaar in vele banale kleuren, was ongekend populair. Maar waarom? Omdat het leuk staat als een woonaccessoire? Voor de ‘koffie’ hoefden we het niet te doen. Alstublieft, laat de Senseo net zoiets zijn als flippo’s, loloballen, Betamax en He-manpoppen. Zie het als een mislukte oorlogsmissie. Een vergissing. Woestijnzand erover.

Ja, ik ken ze. Senseodrinkers. Zelfs in mijn familie. ‘Maar Dark Roast is echt lekker hoor,’ is het veel gehoorde weerwoord. Zij kunnen er niets aan doen. Zij zijn blind. Vroeger dronken ze nooit koffie, of alleen met een kilo suiker en als er een parapluutje op zat. Als het naar chocomel smaakte. Thee met koffiesmaak, dat soort grappen. Senseodrinkers zitten inmiddels overal. Ze hebben de pads rectaal ingebracht gekregen van de zondaar uit Eindhoven die een monsterverbond met Douwe Egberts aanging.

Hé, was ik als alfa-koffiedrinker niet die snob die zelf Nespresso bullets prefereerde? Nee, inmiddels heb ik zelf een Gaggia Topazio voor een paar tientjes die uit het décor van RTL Veronique weggejat had kunnen zijn. Gruwelijk blauw met groen. Maar wat een koffie! En vieze koffie mag u natuurlijk van mij drinken. De eeuwige lauwe filterbak, bekend van ‘Mag ik u een kopje koffie aanbieden?’ in garage, meubelboulevard en ander oord met plavuizen. Ik zie altijd van die charmante potten Buisman Cappuccino staan in de supermarkt, die gretig worden ingeslagen door bejaarden. De sachets Wiener Melange? Ik zou ze ook inslaan bij de groothandel als ik een krantendepothouder was en ik voor mijn jongens en meisjes iets van bedenkelijk allooi wilde voorzetten. Maar weet u wel wat voor een opgeklopt kermisvertoon Senseo is?

mildroast

De Senseo kijkt je niet trots aan, heeft geen piston dat voor jou met 9 bar een knalharde ristretto er doorheen jast. Hij is nederig gebogen, als een slappe leuter, een gesmolten ijsje. Het is als een maquette van een gebouw waarin het hele personeel te horen heeft gekregen dat het voortaan alleen nog maar konijnenvoer mag eten.

Het water wordt uit het reservoir naar de koffiepad gepompt door een zogenaamde vibratiepomp. Jawel. Slechts anderhalve bar brengt dat apparaat voort! Je kan met een hamer, een dildo, een ballon en een trog water zelfs betere koffie maken. Die Senseo schuimlaag, die smaakt als papier maché, is zo’n beetje het handelsmerk geworden. Eigenlijk is het knap. Ik denk dat als ik een hele dag op de markt zou staan met een dienblad vol stront, verarmd uranium en cd’s van de band van Jeroen van Koningsbrugge, ik niks zou verkopen. Maar Senseo flikt het om net zoveel waardeloos materiaal in pads te verkopen. En iedereen graait. Tot nu.

2009 wordt het jaar van Senseo’s downfall. Wees fier en verstandig. Op kantoor, in de boot, in de caravan: pak een hamer en sla die koffieprutser kapot (NIET op Marktplaats zetten, dan komen we er alsnog niet van af!).

 1. 1

  Tja, ik kan thuis wel echte koffie gaan drinken, maar wat drink ik dan de hele week op mijn werk?

  De Senseo smaakt nog altijd beter dan het apparaat hier naast het kopierapparaat.

 2. 2

  Er is niets mis met goede filterkoffie! Mits gezet op de camping manier, met een thermoskan eronder en kokend water. Niet met zo’n rood koffiezet apparaat.

  Filterkoffie in de ochtend, espresso na het eten. Senseo is inderdaad slootwater.

 3. 3

  Dat veligheidsargument is kul. Philips in problemen, heeft gewoon wat PR nodig en dat doe je dan met een heel goed lopend apparaat. Mensen zeggen: wat een goed bedrijf hè dat Philips. Daar moeten we nog eens iets van kopen Of iets dergelijks.

  Maar veiligheid?
  De enige druk in de senseo is vloeistofdruk van 1,5 bar. Als door overdruk een leidinkje losspringt is de druk meteen weg. Dit soort vloeistofdruk is niet zo gevaarlijk (ja, hydraulische machines met een minuscuul gaatje in de slang – dat straaltje kan wel wat). Gewoon PR dus.

  En einde van de senseo? IJdele hoop.
  Misschien het einde van Philips.
  Dat kan wel natuurlijk.

 4. 4

  Ik verwar wel eens op mijn werk het koffieapparaat met het kopieerapparaat. Bijna zelfde letters, bijna zelfde smaak.

  Thuis drink ik koffie uit zo’n doordrukding, genoeg voor twee mokken stevige DE (grove maling). Op vakantie pak ik vol romantiek weer het aluminium espresso pruttelpotje. Tip: niet in het reservoir kijken.

 5. 6

  Koffie zet je met een (Nederlandse!) Technivorm Moccamaster. Punt. Ze zijn marktleider in bijvoorbeeld Finland en volgens mij doen ze het ook heel goed in de rest van het noorden. Nog wel even de juiste koffie er in mikken he, want dat schort er vaak nog wel aan in deze contreien waar ik in verpoos.

 6. 7

  Ik heb de opkomst van senseo benut om te ontdekken dat koffie helemaal niet lekker is.

  Echt, dat moet je proberen, gewoon een halfjaar geen koffie drinken, daarna denken “nou, dat gaat lekker worden” en er dan achter komen dat koffie helemaal niet lekker is.

  En dan zeggen, “oh verrek, dat was ook zo, dat wist ik eigenlijk al toen ik 10 was”.

 7. 8

  [email protected] Een echte vent maalt zijn eigen koffie MET DE HAND en doet dat in een percolator. En kom mij niet lastig vallen met gemaksargumenten want u weet allemaal dat gelijk na de geboorte een peperdure designkogel in het hoofd en dan het designkistje in nog veel makkelijker is dan daadwerkelijk leven en de mens een boel ellende bespaart. Toch staat men daar dan weer niet voor in de rij bij de mediamarkt.

 8. 10

  Ik moet me altijd erg bedwingen bij een reactie als van HansR 3 die aan een rare marketingaktie van Philips denkt…..

  …. gngngngn pfffffff HAHAHA!

  SPOT ON!

  Valt me nog mee dat ze het niet over een Chinese fabricagefout hebben die ZIJ even gaan rechtzetten.

  :p

 9. 12

  Onzin, Chuck Norris heeft zijn handen helemaal niet nodig, laat staan een apparaat. Chuck heeft een hydraulisch systeem in zijn achterste koffiebonenreservoir waarmee hij koffiezet!

 10. 15

  Senseo is natuurlijk een succes en dat blijft het ook. Als nederland het inderdaad slootwater gaat vinden, dan maakt phillips gewoon een senseo 2 of senseo plus met een iets betere smaak.

  De concurrenten kunnen het toch blijkbaar niet waarmaken. Puc is glansrijk mislukt en die andere , waarvan ik de naam niet eens meer weet, ook. Terwijl die toch pretendeerde dat de smaak echt beter was.

  Zelf krijg ik het bocht niet naar binnen

 11. 16

  Maar eh? Wat is een alternatief voor de Senseo? Voorwaarden: betaalbaar, lekkere koffie, snel zetbaar en 1 kopje per keer. Komt u maar met suggesties.

 12. 19

  @3: Lijkt mij sterk. De marketeers beginnen al te roepen over inkomstenderving als de helpdesk een onconfigureerbaar routerprobleem moeten oplossen.

 13. 20

  @6 majava : Een apparaat met een naam als “Technivorm Moccamaster” komt onder geen beding mijn huis binnen.

  @16 BP: een Senseo voldoet slechts aan je laatste 2 voorwaarden. Snel en lekker sluiten elkaar uit in het dossier koffie. Aandacht, tijd en kwaliteit gaan daarentegen hand in hand. Probeer eens een cafetière.

 14. 22

  LOL @ betaalbaar inderdaad. Wat een kwatsch. Voor de helft van het geld drink je biologische koffie van uitmuntende kwaliteit. En dan heb ik de koffie infrastructuur nog niet meegerekend. Kleine verpakkingen zijn ALTIJD een manier om met het excuus van gebruiksgemak uw zakken leeg te kloppen. De gemiddelde verpakking koffiepads bevat dan ook voornamelijk lucht (al dan niet ‘ambachtelijk’ gebrand).

 15. 26

  De betere apparaten hebben een ontsnappinsventiel, niks aan de hand doorlopen.

  Op “ergens” doet men dit met ongebleekte filters en max havelaar biokoffie. Lijkt veel werk maar kost een paar seconden.

  http://members.lycos.nl/niekschroten/

  Zelf giet ik thuis in de avond heet water op een filter…het tikje om de koffie in het filter te schikken doetut.

 16. 27

  @su#19
  Die marketeers in jou voorbeeld hebben gelijk. Als de helpdesk nl een onconfigureerbaar routerprobleem moeten oplossen dan is dat niet mogelijk en dus kost het geld en dus is het inkomstenderving. Iets wat niet mogelijk is kun je dus ook niet oplossen.

  Overigens is de combinatie helpdesk en oplossen vaak ook onmogelijk of in elk geval een strijdigheid van termen. Maar nu ga ik wellicht iets te ver.

 17. 28

  @mescaline#25
  Als je uitgelachen bent: smaakt 100% tov. wat? De senseo, turkse koffie of de oude percolator? Wellicht nog iets anders – WC water of zoiets?

 18. 31

  Had er eigenlijk geen last van, besef dat het volk dat nu een Senseo heeft zo bij “ons” naast G Clooney in de PC
  Nesespresso staat te bestellen. “lang leven de Senseo”

 19. 32

  @Hans#27: Misschien had ik moeten zeggen ‘onconfigureerbaar router’-probleem. het punt was meer dat zodra er ook maar het minste after-saleshandeling gewenst is dat dat de winst op het product teniet doet. Een recallactie lijkt mij in zo’n optiek wel een heel duur marketingstrategie. Ik geloof niet dat Philips zich daaraan zou wagen.

 20. 33

  Don’t kill me please, maar in vergelijking tot een ouderwets apparaat met zo’n filter vind ik de Senseo toch best goed te zuipen. Natuurlijk is een duur Espresso-apparaat beter, maar:

  1. Als student is dat niet te betalen.
  2. Dat is zo’n boel werk voor 1 of 2 bakkies koffie per dag.

 21. 35

  De beste uitvinding sinds het gesneden brood ;)

  Ik ben er wel blij mee hoor, ik krijg dagelijks heel vaak koffie aangeboden, en de meeste daarvan is senseo, is wel prettig dat overal de ‘koffie’ het zelfde smaakt ;)

 22. 36

  Waarmee de conclusie wel luiden moet: iedere man is een betere chauffeur dan gemiddeld/ en een betere minnaar/ en natuurlijk intelligenter dan de massa/ en heeft het beste recept paraat voor een goede kop koffie, want de rest smaakt niet.

  Heerlijk toch, welke illusies we allemaal nodig hebben om te leven.

 23. 37

  Senseo-koffie is zwart goud vergeleken met mijn eerste Amerikaanse bakje.

  (let wel, gemiddeld Amerikaans bakje in een diner waar ze bacon van beton serveren)

 24. 38

  Senseo moet gewoon dood! Wat is er mis met de ouderwetsche bak roodmerk? (of een ander exotischer smaakje)

  Kun je naar smaak zetten en er zit geen schuimlaag op. Schuim op zwarte koffie… brrrr.

  Het enige wat erger is dan Senseo is Starbucks, waar ze je laf en niet begrijpend aankijken als je om koffie vraagt. Nee! Ik wil geen decaf low fat soy milk latte macciato. Koffie graag.

 25. 40

  Senseo koffie is echt ontzettend goor.

  Laats van iemand een senseoapparaat kado gekregen.

  Ik heb het apparaat onschadelijk gemaakt.

  Het ding kan nu niemand kwaad meer doen.

 26. 41

  Weg met die snackbarkoffie, de verlossing is nabij. Nee dank u voor mij geen cremasoep, al qaida koffie. De bittere bocht is een aanlag op uw smaakpapillen.

 27. 42

  @38 het fenomeen beperkt zich niet tot starbucks. Laatst in een lokaal restaurant zonder franchise formule leidde de vraag: “heeft u voor mij een kopje koffie?” tot maarliefst drie wedervragen.

 28. 43

  “Het is als een maquette van een gebouw waarin het hele personeel te horen heeft gekregen dat het voortaan alleen nog maar konijnenvoer mag eten.”

  Prachtig. Deze vergelijking zal de definitieve nekslag blijken…

 29. 44

  Espresso-apparaat is één, maar welke molen heb je? En hoe oud zijn je koffiebonen?

  Nog veel erger dan Senseo-drinkers zijn de mensen die thuis een peperduur apparaat hebben staan en die vervolgens mishandelen met Simon Lévelt bonen van 3 weken oud.

 30. 45

  Kansloos gelul,

  Senseo is het betse wat ons koffiedrinkers is overkomen de laatste jaren.
  Volgens mij heb je iets tegen bepaalde merken en mensen, ik ken ze die azijpissers.
  Ze geven af op alles wat gevestigd is.
  Ga jezelf vervelen en zuip je groene thee in de de woestijn.

  Gr, Willy Senseo.

 31. 47

  Kansloos gelul allemaal dat senseo niet te drinken is.
  Jullie komen bij iemand die 50 pads voor 2 Euro koopt in een drogisterij en zeggen dan ,zie je wel die senseo is niet te drinken.
  Koop eens echte Senseo van Douwe Egberts en dan de black en vergelijk het dan eens met je design apparaat van 1000 Euro waar je wel 9 bar uithaalt.
  Doet dat apparaatje van 50 Euro het niet zo slecht
  ik wil met jullie wel een blindtest organiseren.
  kijken of jullie smaak echt zo ontwikkeld is.

  Gr. Bert.

 32. 49

  Tja, Senseoklagers. Nooit begrepen. Een goeie bak Senseo is meer werk dan je denkt. Ten eerste moet je hem eerst laten doorlopen zonder pad, in je kopje zodat dat meteen ook warm wordt. Gebruik vers water. Ten tweede moet je de pad echt goed laten aansluiten, het randje moet goed en gelijkmatig over de houder vallen. Vervolgens met je de koffie in de pad even goed verdelen en flink aanduwen. Water naar smaak lang of kort laten doorlopen. Het laatste bleke water is wat zuurder.
  Erg belangrijk: stop je pads in een wekpot of andere EXTREEM goed afluitende pot. Het aroma verdampt anders letterlijk waar je bijstaat. Een uurtje aan de lucht blootstellen en weg smaak. Koop dan ook kleine verpakkingen, een week na het aanbreken is koffie echt minder lekker. Ook als je hem goed afgesloten bewaard. Bewaar je koffie/pads desnoods in de vriezer (echt: probeer maar).

  Kortom: de meeste Senseohaters hebben gewoon nog nooit een goed gezette senseobak gedronken. Geloof me: Senseo kan echt prima zijn. Vooral met Douwe Egberts pads, en die van de LIDL of Aldi, ben ik effe kwijt.

 33. 51

  @sara, 50 (ironie!) he-le-maal niets, enige voorwaarde is gewoon dat het je muziek stijl moet zijn, kwalitatief is er niets mis mee. tis gewoon een lokkertje voor elke lama/jeroen fan die het als google alert heeft staan. lekker slim.

 34. 54

  #35 is toch wel het ultieme failliet: koffie die overal hetzelfde smaakt, alsof het Heineken was. Cultuur – zoals in wijncultuur – is nu net proeven wat er bijzonder is. De druif, de grond, de zon, de elementen. Bij wijn is elk glas anders, dat is de magie. Dito elk stukje vlees. Anders dan bij fish sticks. Een wereld waarin alles hetzelfde smaakt, met in elke straat een Blokker en een Ben & Jerry’s, alles even bedrieglijk “veilig” (cf. de deo reclames) … daar bedank je toch voor ?

 35. 55

  De een prijst Senseo de hemel in, de ander kraakt m volledig af. Laten we gewoon zeggen dat smaken verschillen. Tuurlijk zijn er bepaalde voorwaarden waar een koffiemachine aan moet voldoen; het moet betaalbaar zijn, zeker voor studenten die niet zo’n superdeluxe all in one fahion-achtig apparaat kunnen veroorloven! En daarnaast moet de koffie goed te drinken zijn.
  Ik heb nu een tijdje de Dolce Gusto en ben er meer dan tevreden mee. Kan er verschillende koffietjes mee maken en het staat leuk in mijn keuken. Starbucks vind ik natuurlijk ook niet verkeerd, maar dan ga ik altijd voor de frappuccino. Helaas kan ik niet mijn eigen koffiebarretje kopen:(