2006: Battle of the Blogs – Field Report 5

Wapenschild WEBoorLOGHier alweer het vijfde Field Report over de Battle of the Blogs 2006.
Ook dit keer zijn de scouts weer het veld op getrokken om te zien hoe het er voor staat. En er is weer het nodige gebeurd!

Thumbnail battlefield eind maart

Om te beginnen zijn er vijf weblogs overleden en drie plotseling weer tot leven gewekt. Per saldo dus een verlies.
Ook is de gemiddelde blogfrequentie met vijf procent omlaag gegaan. En dan moet de zomer nog beginnen.

Kwalitatief is er uiteraard ook weer het nodige gebeurd. Waar we dit keer extra kritisch op zijn geweest is het commerciele gehalte. Dus je ziet wat meer dollartekens ineens.
Ook bij de kroontjes is er wat veranderd.

Thumbnail battlefield eind aprilTwee kroontjes zijn verdwenen, The Black Forest en Verbal Jam zijn hem kwijt. PetersPagina en Eamelje hebben er eentje gekregen. We werken de kroontjes in onze linklijst bij.
Het is misschien goed om hierbij te vertellen dat de scouts iedere keer verschillende weblogs te beoordelen krijgen. Een frisse blik geeft soms toch een andere indruk.

Aangezien 1 juni Nationale Omkatdag is, zijn er bij de volgende ronde misschien ineens een paar blogs die een aanzienlijke verbetering tonen. We zijn benieuwd.

Ook aardig om naar te verwijzen, is de nieuwe lijst van PcPlein met de top100 Nederlandse weblogs. Daar zijn ook de nodige verschuivingen te zien en een stevig aantal nieuwkomers (vorige keer was het een top50).

En dan nog een slotopmerking. Voordat u commentaar gaat leveren op de layout en keuzes, kunt u het beste eerste even de eerdere edities er op naslaan. Lees vooral de commentaren. Hoeven we het niet nog een keer uit te leggen.

Rechts zie je weer verkleinde versies staan van de eerdere edities.

Volgorde van het veld is hetzelfde als vorige keer. Alfabetisch op URL van links naar rechts en van boven naar onderen. Twee sites hebben een nieuwe URL, maar die blijven op dezelfde plaats staan. Als er tijd is volgt er nog een lineaire lijst.

Legenda
Kleur individuele blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)
– Veel gaten van meerdere dagen (minder dan 2 keer per week)
– Heel veel grote gaten (minder dan 4 keer per maand)
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Kleur collectieve blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Af en toe een gat van een dag
– Gaten van een dag of meerdere dagen
– Heel veel grote gaten
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Symbool (kwaliteit):
– Gebrek aan inspiratie of inhoud
– Copycat of linkdump zonder toegevoegde waarde
– Identiteitscrisis

– Extra impuls (bv blogger erbij of nieuwe inspiratie)
– Gaat voor het geld, commercieel
– Sargasso Kwaliteits Keurmerk!

PS: Het kan zijn dat blogs zich voor dood hielden omdat ze even het strijdgewoel wilden ontvluchten. Indien we ze onterecht dood verklaard hebben, vernemen we dit graag. Dat verwerken we in de komende field reports.

 1. 8

  En hoezee, wederom een gezonde kleur groen! Ik begin me zo langzamerhand alleen wel af te vragen waar ik een nieuwe impuls of logger vandaan moet halen om het felbegeerde uitroepteken in de wacht te slepen… ;-)

 2. 9

  Je hoeft ook niet alles te lezen lijkt me, maar wil je het correct doen dan is een beetje lezen wel nodig lijkt me en dan heb je een aardig beeld van wat een weblog heeft gedaan in de afgelopen tijd.

 3. 10

  Jullie weten dat dit mooie herfstkleurige overzichtje niet te gebruiken is voor de gemiddelde MAC-gebruiker die weinig zin heeft IE op te starten?

 4. 11

  @Araglin: Een nieuwe layout doet wonderen. En een nieuwe logger erbij ook. Alleen jammer dat dat in de helft van de gevallen niet wordt opgemerkt. Ik raad de redactie dan ook aan gebruik te maken van de zoekoptie op de verschillende logs om dat soort dingen te constateren :-)

 5. 12

  !

  “blogger erbij of nieuwe inspiratie”

  het is een persoonlijk blog. bloggertje erbij doe ik niet. inspiratie… heb ik al genoeg nodig voor mijn werk maar mijn schrijfsels worden wel iets beter dacht ik, maar misschien ook wel niet… ;p

 6. 15

  @Spuyt12: een nieuw lay-out doet inderdaad wonderen, maar eigenlijk vind ik mijn huidige wel best – veranderen puur om het veranderen is ook maar niets. En bovendien, om eerlijk te zijn, ik ben een ramp in html-codes en templates…

 7. 16

  Ik weet niet of het te moeilijk is technisch gezien, maar kunnen jullie ook wat stats toevoegen? Bv. hoeveel meer lijken tov vorige keer, hoeveel meer uitroeptekens etc.

  Kunnen we een beetje overzicht krijgen over hoe de oorlogsvlag er werkelijk bij hangt :-)

  Excuus als dit al es geopperd was. Ik heb niet alle edities’ comments gevolgd.

  Chapeau wederom voor het geinige overzicht dat veel meer werk kost dan de gemiddelde weblogpost.

 8. 17

  Mag ik u danken voor het kroontje? Ik reken mij nog steeds onder de beginnende bloggers dus ik zie het als een stimuleringspremie.
  Ik hoop wel dat iedereen bergijpt dat PetersPagina hetzelfde is als Codes, keuze en maakbaarheid.

 9. 18

  – Om te beginnen zijn er vijf weblogs overleden en drie plotseling weer tot leven gewekt. Per saldo dus een verlies –

  Tel ik nou altijd al raar of eh?

 10. 20

  Onze vormgevert had vorige maand nog een grote bek over wat er allemaal mis was met het BotB-slagveld, maar zit inmiddels op het strand van Aruba coke te snuiven en blonde Amerikaansen in hun intiemste openingen te nemen. Dat kroontje zit er niet meer in dit jaar…

  Hoe rijmt de redactie overigens de enorme verschillen tussen haar kwaliteitsoordelen en de bezoekerscijfers zoals gemeten door PCPlein?

 11. 21

  @BartB Ben geen redactielid, maar je laatste vraag is wel een algemeen gestelde grap (toch?).

  Er zijn zat antwoorden. 1. Onbekende kwaliteit met een kroontje is straks in te lijven voor een appel en een eitje. 2. Jaloersigheid op andermans krenten in de pap. 3. Niche niche niche en niche. 4. Het rijmt niet 5. Toeval bestaat 6. Gemiddelden zeggen niets.

 12. 24

  @Spuyt11 #12: Ja, daar moeten we nog iets slims voor verzinnen. Dat slipt er nog wel eens doorheen een extra logger. Als iedereen dat nou gewoon in de laatste week van de maand aankondigd wordt het al een stuk makkelijker ;-)

  @Raven #13: Hoezo is afpunt.nl overleden? Die doet het nog prima volgens mij.

  @Think Tank #16: Zit ik op te broeden. Denk dat ik een halfjaar overzicht maak volgende keer. (Die verschijnt overigens een paar dagen later omdat ik op 30 juni nog in Roskilde ben).

  @Basszje #18: Uh, per saldo zijn er twee meer overleden. Een “verlies” in die zin voor de blogosphere.

  @Hemaworstje #19: Je werpt een discussie op. Is de weblog nog wel dezelfde weblog als hij plots elders opnieuw opgezet wordt terwijl de oude nog draait…. We broeden er op.

  @BartB #20: Idols heeft veel tv-kijkers, toch wint dat zelden een prijs als de televisier ring of zo. Verder zijn onze scouts absoluut onbetrouwbaar, volledig omkoopbaar en ontzettend wispelturig.

  @Ramon #22: Ook bij jou zitten we ons op het hoofd te krabben. Spreken we dan nog wel over het zelfde weblog???? Of moeten we je oude gewoon doodverklaren en de nieuwe negeren (want er is geen ruimte meer op het slagveld)…. Lastig. Je merkt het volgende maand.

 13. 28

  @matthijs: Hee, dat is raar. Dat klopt inderdaad niet. Misschien per ongeluk als collectief beoordeeld. Mmm….

  @Slagers: Gisteren nog niet. Mooi voor een wederopstanding volgende maand.

 14. 29

  Nee gisteren niet, het is vandaag 1 juni dus vandaag de nieuwe lay online gezet. En aangezien we ook overgestapt zijn op nieuw cms moest de hele zooi ff (2 dagen) offline. Maar idd, volgende maand zullen we terugslaan!

 15. 31

  Als tegenwerping op alle kritiek van de beoordeelden, ga bij jezelf te raden hoe je blog overkomt op een toevallige passant. Is het duidelijk wie het blog schrijft, hoe gemakkelijk kun je het archief raadplegen, postingsdata of auteurs opzoeken? Maar vooral wat is de “eerste indruk die ik maak”.

 16. 37

  Tja, daar kan je PcPlein niet de schuld van geven. Zij halen hun gegevens van alexa.com:
  http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?&compare_sites=&y=r&q=&size=medium&range=2y&url=www.punkey.com

  Zullen wel google hits zijn. De site is immers nog in de lucht.

  Als je bijvoorbeeld naar neukia.nl kijkt (die zijn echt helemaal uit de lucht) zie je dat die wel helemaal uitdoven:
  http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?&range=6m&size=medium&compare_sites=&y=r&url=www.neukia.nl#top

 17. 40

  @Jogi: Er zitten toch een paar gaten van een dag in? Zie het punt niet zo, schuif je volgende maand weer een kleurtje op, verandert er ook nog eens wat.

  @Mattthijs: Foutje van mij, dat had een 2 moeten zijn, Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)

 18. 46

  ik ping pong van url naar url , bunnyhoppers attract attention. mijn wijze van bloggen is hetzelfde , als het uitmaakt op welk virtueel papiertje ik tiep en erom gebroeid moet worden , lijkt me me makkelijker als je me gewoon eruit haalt en delete.,simple problemen , vragen om een simpele oplossing.

  sommige bouwen hun reputatie op een site, ik met mijn naampje , is wat eeh merkvaster, maar ach kerel het is maar een groen blokkie met een kroontje , doneer het maar aan de liefhebber. zo belangrijk is het niet.

 19. 47

  @Hugo: Helaas is het zo dat het veld al vol is. Daarbij komt dat jouw fraaie blog (in feite) pas dit jaar gestart is. En het ging er nou juist om om te laten zien welke slachting er onder de bestaande populatie aangericht zou worden (zie oorspronkelijke bericht op 1 januari).

 20. 50

  @Hugo: Leef je vooral uit. Maar 1 waarschuwing (uit het hart), wees voorzichtig met wat je toezegt. Voor je het weet ben je drie avonden per maand kwijt om het allemaal een beetje voor de dag te laten komen.
  :-)

 21. 53

  @ Carlos, Steeph Ik snap niet dat er nog steeds met cijfers van Alexa gewerkt wordt. Totaal onbetrouwbaar. En als PCplein goede research zouden doen zouden ze dat weten.
  Alexa is alleen te gebruiken voor V.S. sites.
  Ik heb voor mijn broodheer de eigen cijfers en die van Alexa naast elkaar gelegd en daarbij was elke relatie zoek, De een gaf een stijging, de ander een daling over dezelfde periode. En dat kon de maand erop weer omgekeerd zijn.

 22. 57

  Sinds een week begrijp ik wat mijn symbooltjes betekenen. Lichtgroen met een uitroepteken en een puntje. Maar ja, ik ben dan ook een bejaarde ( 52 ) onder de webloggers hier, dus traag van begrip hée?
  Dacht eerst dat dit een soort zeeslagje of een soort schaakspel was.
  Ik wensch de jongelui hier veel succes met deze mooie nieuwerwetsche spullen. Maar nu moet ik stoppen, want ik moet plassen ( moet om het uur, anders lekt mijn tena-man door ).

 23. 58

  @ReinB Net even geneusd op je webblog, treurige leertoestanden hoor. Kop op, Sargasso’s vernieuwingen zijn door min of meer normale mensen bedacht ;-)