1. 1

  Leuk en aardig wanneer de economische wind mee zit, maar blijft dat het ook in aanhoudend economisch zwaar weer? Hoe lastig wordt ‘de boel bijelkaar houden’ wanneer de lijm tussen de verschillende onderdelen van de samenleving nog niet bepaald is uitgehard?

 2. 3

  Tja, ik zou zeggen: doe die grenzen maar eventjes dicht, maarja – dan wordt er niet voldoende meer geneukt. En er is geen politicus die de gevolgen van een echt krimpende bevolking aandurft.

 3. 4

  Het probleem is het ‘allochtoon – autochtoon’ denken.

  Nederland bestaat 100% uit mensen. Klaar.
  Iedereen weet dat er nog veel meer immigranten bij moeten de komende jaren om onze welvaart op peil te houden (en ook de huidige welvaart voor een deel te danken heeft aan immigranten). Helaas is dat een boodschap die door de opkomst van de ‘onderbuik politiek’, niet is over te brengen.

  We moeten in NL minder krampachtig doen over immigratie.

 4. 8

  @5

  Ik heb 5 jaar in Amsterdam west (oud-west) gewoond. Totaal geen problemen gehad. En ik ben dolblij met de ‘turkse’ kruideniertjes ook in mijn huidige stad. Gaat een wereld van klantgerichtheid en gastvrijheid voor je open :) Echt een verrijking van onze samenleving.

  Misschien moet je eens proberen contact te leggen met je buren ipv je mening te spekken met vooroordelen? (of afgaan op de koppen uit de Telegraaf)

 5. 9

  @Steeph; bollocks. Jelui weet allemaal best wat ik bedoel; als ik mijn huis verkoop (wat ik niet doe), dan komt er een makelaar en die maakt er tien ‘appartementen’ van, waar ‘ie twintig Polen in stopt. Heb je wel eens bij de IKEA van die ‘twintig vierkante meter huizen’ gezien ? Zoiets wordt dat dan. Ik woon in klein-Polen. Daarvoor woonde ik in klein-Turkije-Suriname-Antillen maar die kon je tenminste nog verstaan. En ik ben heus geen oude zeikerd die klaagt over het verloren gaan van zijn buurt, nee, ik *kies* ervoor om hier te wonen. Ik *hou* van mijn multiculti-buurt. Ik heb twee Poolse cafe’s, een Bulgaars supermarktje, een Turkse bakker en een Santeria-winkel (ja, wat ik daar mee moet, weet ik ook nog niet). En niks geen criminaliteit. Allemaal even prachtig.

  Maar dat laat onverlet dat we nu al twee generaties bezig zijn om mensen die *wel* om de homogeniteit van hun buurt geven, de Nederlandse onderklasse in de oude stadswijken namelijk, te overspoelen met golf na golf van anderstaligen, en ze. Vinden. Het. Zo. Langzamerhand. Niet. Meer. Leuk. Dat blijkt toch wel ? En iedereen tegen wie ze dit zeggen, die reageert met: je moet niet zeiken. Of: racist. De economie. De scholing van jouw dochter. Onze welvaart. Het komt door de EU. Blablabla. Allemaal excuzen. Want het feit blijft; de machtigen stonden erbij en keken ernaar, en naaiden Jan-met-de-pet nog maar even in de aars met nog wat maatregelen waardoor hun vleesverwerkende fabrieken nog iets winstgevender konden draaien.

  En dan maar grote ogen opzetten over de opkomst van Geert. Alsof je het tegen een stel Bambi’s heb, man. “Nee, dat hebben we echt niet aan zien komen.”

 6. 10

  @KJ: Hee, begrijp me niet verkeerd met die kwinkslag.
  Ik heb deze post juist gemaakt omdat ik vind dat er wel een discussie gevoerd moet worden over dit onderwerp. En ja (@Stickmeister) je moet voorzichtig zijn met de labeltjes en alles in hokjes stoppen. Maar nee, dat mag niet betekenen dat je de ontstane problemen niet aanpakt.
  In mijn ogen is migratie iets goeds. Maar dat moet je dan wel goed doen. En de laatste 25 jaar hebben we daarin nogal wat steken laten vallen waardoor we op veel punten nu problemen hebben.
  Maar daarmee is migratie nog niet slecht. De focus op de problemen mag ook weer niet zo extreem zijn dat we vergeten dat een heel groot deel van de migranten (die soms al generaties onder ons zijn) voor dit land heel waardevol zijn.

 7. 12

  Migratie is prima – het is een verrijking. Onder andere. Het punt is, dat het op dit moment in tijd een moral hazard is geworden voor de overheid vergelijkbaar met inkomsten uit verkeersboetes en accijnzen op drank en sigaretten: we zijn volstrekt afhankelijk geworden van een soort pyramide-spel. Plus, de mensen die dit soort beslissingen nemen, hoeven nooit met de de negatieve consequenties te leven, en ze kunnen zich – met de EU inmiddels – overal achter verschuilen. Wat het nog eens extra pervers maakt.

 8. 13

  Tja, mijn buren rechts en links zijn allebei Turkse families maar ik kan het altijd goed met ze vinden. Allebei volledig geïntegreerd en ik hoor die kinderen vrijwel altijd Nederlands spreken ook. Maar de heer Wilders wilt mijn buurvrouw haar hoofddoekje afdoen, en anders het land uitzetten?

  Wat ik wil zeggen, @KJ, het is echt wel vreemd, die ‘opkomst van Geert’. Zijn ideeën zijn bullshit, hoe kan het dat dat niet gezien wordt door zo veel Nederlanders?

 9. 14

  @ Steeph, mooi dat je middels deze grafiek en door aandacht aan dit feit te besteden de dialoog aangaat. Ik zie de laatste tijd veel mensen hier op Sargasso, links en rechts, die de discussie niet aandurven maar slechts op de man spelen, schelden of op een idioot arrogante manier de discussie gewoon verlaten. Dat is erg jammer vind ik.

 10. 15

  @4:
  Iedereen weet dat er nog veel meer immigranten bij moeten de komende jaren om onze welvaart op peil te houden

  Groeien, groeien, groeien.. Tot er alleen nog vis in de vijver zit en geen water meer.

 11. 16

  Is een Pool eigenlijk Westers of niet-Westers? Het is voormalig Oostblok, maar ze zijn wel wit.

  En Marokkanen? Marokko ligt volledig ten westen van Nederland…

 12. 17

  @4: Haal dat idee van onze welvaart op peil houden nou eens uit je hoofd, dat kan niet goed als van alles opraakt. De helft van deze welvaart is ook al erg mooi.

 13. 18

  De werkelijkheid ligt overigens boven de 20% denk ik, nl illegalen zullen wel niet meegerekend zijn en de definitie van allochtonen zal ook wel wat nuances kennen die er maatschappelijk gezien niet blijken te zijn?

 14. 19

  @KJ. Mijn ene buur is een oude dame met een zwaar Duits accent en de andere spreekt een soort West-Fries. Meestal snap ik wat ze bedoelen.

 15. 20

  @16 en @18:

  een allochtoon is iemand die zelf (eerste generatie allochtoon) of van wie minstens een van de ouders (tweede generatie allochtoon) niet in Nederland is geboren.

  Als je in Europa, de VS, Canada, Japan of Indonesie bent geboren dan ben je een westerse allochtoon, anders een niet-westerse.

  Beatrix, Willem-Alexander en Wilders zijn westerse allochtonen, Maxima is een niet-westerse allochtoon, bijvoorbeeld.

  Althans, dat is de definitie volgens CBS.

 16. 22

  @ Stickmeister
  Wat dacht je van de oplossing om de allochtonen die hier zijn aan het werk te schoppen i.p.v. er nog meer binnen te halen?

 17. 23

  @20
  Klopt. Voorbeeld: Ik wordt als allochtoon gerekend omdat mijn moeder in Indonesië is geboren een (1) maand na de onafhankelijkheid.

  @21
  Volgens mij bestaat die niet in de definitie die het CBS hanteert.

  @18 “De werkelijkheid ligt overigens boven de 20% denk ik, nl illegalen zullen wel niet meegerekend zijn en de definitie van allochtonen zal ook wel wat nuances kennen die er maatschappelijk gezien niet blijken te zijn?”
  Gezien het bovenstaande denk ik dat dus niet.

  @KJ #9
  Generaliseren op basis van alleen je eigen ervaring kan ik ook. Ik woon nu in de Staatsliedenbuurt te Amsterdam. Hiervoor ruim 20 jaar gewoond in Den Haag (Laak, Zeehelden en Centrum). Persoonlijk nooit problemen gehad met allochtonen. Wat schietpartijen stond het in Laak 1-1: Antheunissenstraat en een afrekening tussen autochtonen van Moerwijk en Spoorwijk, zeg maar de, volgens jou, mensen die *wel* om de homogeniteit van hun buurt geven.

 18. 24

  Dit is nou typisch idiote statistiek. Wat is nou eigenlijk de boodschap? Door de zeer ruime definite van allochtoon van het CBS (zie @20), valt er van alles en nog wat onder en heb je er niets aan.

  Ook ik ben een 2e generatie allochtoon, omdat mijn nederlandse moeder indertijd in Nederlands-Indie is geboren. So what? De definitie is zo breed dat inderdaad (@20) ook het hele koningshuis allochtoon is. Dus wat zegt dat nou helemaal?

  Laten we de definitie nog wat aanscherpen en ook geboorteplaatsen van opa en oma erbij nemen. Dan hebben we waarschijnlijk wel 40% allochtonen. Verschrikkelijk! Grenzen dicht!

 19. 25

  @2, verschil is dat men in de VS minder in de watten legt en de maatschappij harder is. Met weigeren je aan te passen aan je nieuwe land heb je het daar een stuk slechter dan hier.
  Dit geldt voor meerdere immigratielanden, dan wel dat men de eisen voor immigratie hoger legt.

 20. 26

  @Kalahiri: Het aantal westerse-allochtonen is al een tijd min of meer stabiel tegen de 9%.
  Het idee achter deze plaat is een gestaag doorgaande ontwikkeling te visualiseren. Dat het toevallig om 20% gaat is alleen maar omdat het een afgerond getal is.
  Het gaat dus om de trend, niet om de exacte definitie.

 21. 28

  @27, toch heeft Marc in 22 wel een goed punt. Waarom de grenzen openzetten voor meer immigranten als er geen banen voor hun zijn. Dan komen ze terecht in een uitkeringssituatie, waarvoor de werkende mag betalen. Is dat wenselijk?

  Toen ik op de lagere school zat (3e klas geloof ik) had ik een juf die naar de VS emigreerde. Zij vertelde ons dat op dat moment in de VS de regel gold dat je binnen 6 maanden de taal moest spreken en een baan moest hebben, zoniet mocht je direct weer vertrekken. Waarmee dus aangegeven werd dat men daar niet voor je ging zorgen.

 22. 29

  @ Stickmeister
  Hahah, je stelt eerst dat we er meer moeten binnenhalen om de economie te stimuleren en vervolgens ga je klagen dat er niet genoeg banen zijn voor degenen die hier al wonen? ******* toch op.
  Er zijn genoeg banen voor mensen die willen werken, het houdt echter blijkbaar op in dit land als je bepaalde banen vertikt aan te nemen en dan moeten we weer Polen binnenhalen.

 23. 30

  @17
  Je begrijpt ook dat de huidige welvaart op olie gebaseerd is (even kort door de bocht)
  Om het niveau van de huidige welvaart te behouden zijn er o.a. ‘nieuwe’ (schonere?) energiebronnen nodig.
  Jij mag misschien blij zijn met de helft van het welvaartsniveau. Maar ik zie meer iets in een andere optie om globaal meer welvaart te creëren op een verantwoorde manier voor iedereen.

  En met de helft van de welvaart zou jij hier nu niet kunnen reageren ;)

 24. 31

  Derde generatie bestaat officieel niet. Ook niet bij het CBS. Het betekent dat je één of meer grootouders hebt die in het buitenland zijn geboren (uit niet autochtone ouders, dus niet een vakantiekind). Daar hebben wij er in Nederland heel veel van. De derde generatie is autochtoon.
  Officieel bestaan ze niet, maar het CBS heeft wel een, beperkte, registratie:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70688ned&D1=a&D2=a&D3=l&D4=0,l&HDR=T,G2&STB=G1,G3&VW=T
  Niet van de westerse allochtonen, maar ik denk dat die groep heel groot is.

  Overigens zal de groep allochtonen nog flink groeien.

 25. 32

  @29

  Je hebt kennelijk een wat denigrerende opvatting over immigranten. Want als ik je goed begrijp willen immigranten en/of de mensen die hier door immigratie in NL wonen, volgens jou niet werken.
  Maar goed..
  Het gaat puur om wat demografische getallen, historisch inzicht en prognoses.
  Het probleem waar jij op doelt is meer een kwestie van vraag en aanbod :)
  Uiteraard speelt de kwaliteit van het onderwijs in Nederland hierbij een grote rol (invloed op de aanbod en vraag arbeidsmarkt).
  Ik denk dat je een standbeeld krijgt als jij voor iedereen in NL een baan hebt het hele jaar lang.

  Verder heeft immigratie een gunstige invloed op de negatieve effecten van de huidige vergrijzing. Maar is niet de oplossing.
  Tja en laten we wel stellen dat we het hier over economische immigratie hebben en niet over vluchtelingen e.d.

 26. 33

  @28: Kort door de bocht moet iedere immigrant in Nederland minstens 5 jaar wit hebben gewerkt voordat zij volledig recht op bijstand geniet. Vraag je eerder bijstand aan, dan kan dat leiden tot het intrekken van je verblijfsrecht. Stellen dat een immigrant bij aankomst in Nederland van de bijstand kan genieten is onzin.

 27. 34

  ik denk dat veel mensen die in de allochtonen ”ghetto’s” wonen er mild over zijn omdat ze niet beter weten, ze zijn er mee opgegroeid. 100 jaar geleden had Nederland ghetto’s in de steden en sinds de jaren 70 opnieuw. De wijk waar ik in gewoond heb was ooit een mooie locatie maar is sinds de jaren 70 afgegleden. En de mensen die het goedpraten weten niet hoe het vroeger was, of zijn multiculti fans die al die armoedige exotische winkeltjes zo leuk vinden.

 28. 35

  @32
  “Je hebt kennelijk een wat denigrerende opvatting over immigranten. Want als ik je goed begrijp willen immigranten en/of de mensen die hier door immigratie in NL wonen, volgens jou niet werken.
  Maar goed..
  Het gaat puur om wat demografische getallen, historisch inzicht en prognoses.”
  .
  Je verdraait m’n woorden om je eigen gelijk te krijgen. Ik stel niet dat immigranten in het algemeen niet willen werken.
  .
  Het is een feit dat een relatief groot deel een uitkering heeft.
  .
  Vervolgens stel ik dat dit onder andere, al dan niet voor een groot deel, komt doordat zij bepaalde banen weigeren. Dit baseer ik op het feit dat er nieuwe immigranten aangetrokken voor bepaalde banen die vervuld zouden kunnen worden door mensen die momenteel een uitkering hebben. Tot zo ver een kwantitatieve onderbouwing.
  .
  Vervolgens kan ik nog een kwalitatieve onderbouwing geven, omdat ik daar persoonlijke ervaring mee heb. Ik heb daar voldoende allochtone jongeren en ouderen over gesproken en situaties meegemaakt om een oordeel te vormen.
  .
  Over de kwestie van vraag en aanbod: waarop baseer je dit? Er is voldoende ongeschoolde/laaggeschoolde arbeid beschikbaar waarop iedereen aangenomen kan worden. Bel maar een willekeurig magazijn op.

 29. 36

  Grappig overigens de manier waarop het statistiekje is weergegeven: afgebeeld als een tsunamigolf.

  Waarom heeft, in dit soort discussies, niemand het er over dat de problemen die allochtonen en autochtonen treffen in de de vaak genoemde wijken, voor beide groepen hetzelfde zijn?

 30. 37

  @20 Ter aanvulling: De kinderen van Willem-Alexander en Maxima zijn niet-westers allochtoon.(Maxima geeft het niet-westerse gen door, zeg maar) Het toekomstige staatshoofd van Nederland is dus een niet-westerse allochtoon.

 31. 38

  @32 ‘Verder heeft immigratie een gunstige invloed op de negatieve effecten van de huidige vergrijzing.’

  “Migratie GEEN remedie tegen vergrijzing” http://www.nidi.knaw.nl/web/html/public/demos/dm00021.html

  “De nettokosten van een gemiddelde pasgeborene met niet-westerse kenmerken bedragen 95.000 euro. Voor immigranten die ouder zijn dan 25 verslechteren de resultaten geleidelijk en voor immigranten die op 50-jarige leeftijd binnenkomen komen de nettokosten zelfs uit op 110.000 euro. http://www.nidi.knaw.nl/web/html/public/demos/dm03101.html

 32. 39

  Het aantal 2e generatie ‘allochtonen’ met een ouder uit voormalig Nederlands-Indie zou wel eens ruim 1 miljoen kunnen zijn.

  Legt toch een aardig bommetje onder de relevantie van die grafiek.

 33. 40

  Dat het aandeel allochtonen toeneemt geeft aan dat de immigratie + offspring (ook relatief) hoger is dan in vroeger tijden.
  @39 parallax Die worden geteld als westers.

 34. 41

  Sitckmeister “welvaart op peil te houden” moet dat dan?

  Het mag voor mij allemaal wel wat retro. Niet tig soorten brood enzo. Als je in de VS bent in een winkel geloof je gewoon niet wat je ziet..niet 20 soorten brood maar schier oneindig, zoals alles in de winkels.

  ….volkstuintje, kost bijna niks..de fiets…lokaal eten.

 35. 43

  Als je de gegevens van het CBS en een andere tabel erbij pakt vind ik het nog wel meevallen allemaal.  1996 16% allochtoon. 7,6% niet westers, 8.6% westers
  2010 20,3% allochtoon, 11,2% niet westers, 9,1% westers

  Over de periode 1996 – 2010 zijn er jaarlijks gemiddeld 61.000 allochtonen bijgekomen. (Nieuwkomers en geboorte)

  Over de laatste 5 jaar gemiddeld 43.000 per jaar (inclusief de pardonregeling neem ik aan). En dit zijn zowel westers al niet westerse allochtonen.

  Niet echt schokkende aantallen
  Waar is die Tsunami van Geert W. nou?

 36. 44

  @ larie,
  als er markt is voor winkels met weinig keuze, bijvoorbeeld een enkel soort witbrood, een enkel soort volkorenbrood en een enkel soort donkerbruin, zullen die winkels wel ontstaan. Kan best handig zijn, ik zou er misschien ook heen gaan.
  Maar de welvaart op peil houden lijkt me altijd wel belangrijk eigenlijk. De mens heeft ook heel veel andere (secundaire) behoeften dan alleen brood, denk aan zorg, onderwijs en sport.

 37. 48

  De kinderen van Willem-Alexander en Maxima zijn niet-westers allochtoon.(Maxima geeft het niet-westerse gen door, zeg maar) Het toekomstige staatshoofd van Nederland is dus een niet-westerse allochtoon.

  Ik vond al dat er iets niet klopte aan Amalia.

 38. 49

  Beestjes passen zich evolutionair best wel redelijk snel aan aan een veranderend habitat. Je ziet soms na 2 generaties al reeds verbluffende variaties ontstaan die een biotoop een geheel ander en vaak ook een verrijkt aanzicht kunnen geven. Tuurlijk, er zullen wat zwakkere specimen worden weggedrukt maar ja, je krijgt er (@van Dyke in andere post) inderdaad wel wat voor terug:

  http://www.youtube.com/user/Movieking149#p/u/1484/5SsOeWin2l4

  Overigens…3e generatie, 10e generatie?

  Mijn familie via Frankrijk België naar Zeeuws Vlaanderen….en wat moest mijn Russische betoveroverovergrootvader ten tijde van napoleon in godsnaam in Noord Frankrijk (Bretagne)

 39. 50

  Een beetje een vreemde koptekst.
  Iedereen gilt over de problemen van de niet-westerse allochtonen, en volgens de grafiek zijn dat er aan het eind van het jaar krap 10%.
  Verder doet bv. Turkije mee aan het Eurovisie songfestival, én aan het Europees voetbal, dus zijn turken eigenlijk ook westerse allochtonen, toch??
  Of gaan we hie, zoals een bepaalde politieke beweging in dit land dat al tijden doet, met twee maten meten??
  .

 40. 51

  @46 Que? Ik post een paar droge grafiekjes van het CBS (identiek aan @0 ) verder niets. (sterker ik haal de diverse groepen zelfs braaf uit elkaar westers / niet westers)
  Alles http://img251.imageshack.us/img251/7391/ctl00ctl00maincontentma.png
  niet westers http://img251.imageshack.us/img251/7391/ctl00ctl00maincontentma.png

  ps “In de ofciële Volkstellingen van 1849 tot en met 1899 ligt dit percentage in het buitenland geboren telkens rond de twee (Grafek 1). In 1899 waren ruim 90 duizend personen in het buitenland geboren, ongeveer evenveel als een eeuw daarvoor. De totale bevolking was in deze 100 jaar gegroeid van 1,9 miljoen naar 5,1 miljoen. Bijna 80 procent van de in het buitenland geboren personen in 1899 was geboren in België of Duitsland “ http://www.knaw.nl/publicaties/pdf/20071046_03.pdf

  @47 In je eerdere verhaal was je conclusie iedereen is schuldig. Verder is je opm. over kennismigranten nogal relatief. 5k op totaal van 147k.
  Verder de massa-immigratie kwam en komt grotendeels van links http://img297.imageshack.us/img297/5028/immigratieendepvda.jpg
  http://www.nrc.nl/opinie/article2146425.ece/Traditionele_PvdA-achterban_ontvluchtte_de_grote_steden

 41. 52

  Nederland:in 1971 54000 moslims,2009 1 miljoen moslims. Deze ongewapende demografische oorlog is oneindig veel gevaarlijker dan haat zaaiende imams en gewelddadige moslim fundamentalisten die oproepen tot de gewapende jihad.Het was de Algerijnse President, Boumédienne, die ooit zei: We veroveren Europa door de moederschoot van onze vrouwen. De snel groeiende islamisering en tweedeling van de samenleving zullen de toekomst van Nederland onomkeerbaar bepalen. In het islamitische tijdschrift TNT schrijft El-Zayat, algemeen secretaris van het islamitisch concilie in Duitsland:,”de islam heeft tot doel Duitsland te veroveren”.
  Sjeik Umar al-Bakri zei:Over twintig jaar wappert de islamitische vlag bij Westminster en Downing Street.
  In een toespraak op 10 april 2006 zei de Libische leider Gadhafi op de Arabische zender Al Jazeera, dat de islam binnen enkele tientallen jaren geheel Europa zal overnemen.
  Een grote meerderheid in de islamitische landen ziet de overwinning van de moslims binnen Europa als onvermijdelijk dankzij geboortes en harde immigratie van moslims die nog niet gestopt is….

 42. 54

  @Banshee: Nee, die tsunami is er niet. Daar hebben we hier al meermalen gehakt van gemaakt.
  Maar daarmee moet je de ontwikkeling ook weer niet te ver marginaliseren.

 43. 55

  Je produceert bij je postje 51 weer veel cherry picking en data mining Seven.

  Voor wat betreft 1849 t/m 1899 typisch geval van data mining. Je pakt een periode uit de studie die jouw uitkomt. Wat staat er in de inleiding van het artikel?
  Migratie is van alle tijden. De hoge aantallen immigranten die zich de afgelopen
  decennia in Nederland hebben gevestigd, zijn dan ook geen nieuw verschijnsel.
  Ook in eerdere eeuwen hebben velen zich een plaats verworven in de Nederlandse
  samenleving, veelal om politieke redenen of omdat ze vervolgd werden vanwege
  hun religie.

  Ik ben veranderd van mening Seven: de massa-immigratie is de schuld van de VVD en het CDA.

  Dit zijn cijfers van het migratiesaldo van de meest kansarme migranten: Turken en Marokkanen

  Het moge duidelijk zijn: de schuld van de VVD en CDA:

  Seven: Verder is je opm. over kennismigranten nogal relatief. 5k op totaal van 147k.

  Hier heb je weer een typische rechtse propaganda opmerking.
  147 duizend is de totale immigratie dus inclusief tienduizenden Nederlanders die terugkomen.
  Als 5k kennismigranten uit niet-westerselanden komen en die nemen een partner mee en een kind dan heb je het over 15.000 mensen en dat is dan ongeveer 30% van de totale immigratie niet-westerse landen (van 50k). -Het is maar een voorbeeld-.

  Je produceert een image die de schuld van de PvdA aangeeft. Vanaf 1995. Toevallig net de periode dat de PvdA veel aan de macht is geweest. Waarom niet de tachtiger jaren bijvoorbeeld?
  Kijk een plaatje is zo te krijgen:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37556&D1=126,128&D2=81-110&HDR=G1&STB=T&CHARTTYPE=1&VW=G

  of deze

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37556&D1=128-129&D2=81-110&HDR=G1&STB=T&CHARTTYPE=1&VW=G

  Meer dan 50% van de immigratie is nu EU? Wiens schuld is dat? Juist: de VVD (inclusief Wilders en Verdonk natuurlijk).

 44. 56

  Oh ja Seven. Bijna vergeten. Je linkje naar een opiniestuk van de NRC: http://www.nrc.nl/opinie/article2146425.ece/Traditionele_PvdA-achterban_ontvluchtte_de_grote_steden

  Je hebt dat al eens eerder hier gedumpt. Nog geen twee weken geleden. Ik heb daarop gereageerd:
  https://sargasso.nl/archief/2010/01/05/de-massa-immigratie-allemaal-de-schuld-van-links-toch-2/#comment-415735

  Complete onzin wat deze Wiskie beweert. Je reageert daar niet op, maar spamt het gewoon weer opnieuw.

 45. 57

  De immigratie is verschoven naar bv Somaliërs nu. Verder “vergeet”je 2 cda pvda topjaren (1982 en 2009). Daarnaast redeneer je ideologisch (GL). Het zijn stohalmen.

 46. 58

  @57 Zelfs jij kan jezelf overtreffen in onzin beweren.

  1. immigratie verschoven naar Somaliers nu?
  Inderdaad een toename in 2009, migratiesaldo 4500, maar dat valt in het niet als je kijkt naar de aantallen Marokkanen en Turken die de VVD binnenhaalde.

  2. CDA-PvdA topjaren 1982 en 2009? Die “vergeet” ik?
  1982 voldeed niet in mijn stuk, https://sargasso.nl/archief/2010/01/05/de-massa-immigratie-allemaal-de-schuld-van-links-toch-2/ aan het criterium dat een regering van een bepaalde combinatie ten minste een half jaar aan de macht moest zijn geweest. Toen ik het stuk schreef bestonden de cijfers uit 2009 nog niet, omdat het jaar nog niet om was.

  Maar laten we voor de lol eens kijken naar ‘topjaren’ 1982 en 2009:
  Jij wilt dus PvdA-CDA 1982 toerekenen? Kijk nog eens naar tabel 1 @55. Daar moet dan tussen van Agt I en Lubbers I, een kabinet komen met een sado van 5100. Dat zou dus in het groen zijn oftwel beneden het gemiddelde.
  5100 op een totaal van 362 duizend. Dat maakt dus geen flikker uit.

  2009 erbij? Doen we. Vul maar in: 1000 Ook natuurlijk in het groen.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37943ned&D1=77,118,193,200&D2=16,33,50,67,84,101,118,135,152,169,186,203,220,237,254&HDR=T&STB=G1&VW=T

  Ik ideologisch? Nee hoor, het zijn gewoon de feiten:

  Dit krijg je als tabel I optelt en aan de partijen toekent. Mag jij 1982 en 2009 aan toevoegen. Feit blijft dat het CDA op 1 staat, de VVD op 2 en dan pas de PvdA op 3.

 47. 59

  @58 Kijk je naar gemiddeld per regeringsjaar (wat juist is) is het
  PvdA: 8209 Turken en Marokkanen
  CDA : 8578 ”
  VVD : 7493 ”
  GL : 12.380

  Daarnaast zijn dit alleen 2 Volken, deimmigratie uit Suriname, de Antillen, enz enz zijn niet meegenomen.

 48. 61

  @59 Het betreft hier arbeidsmigratie en de gezinsmigratie die daarbij op gang kwam. Surimamers waren en Antillianen zijn Nederlanders. Uiteraard met de nodige overlast, maar het zijn Nederlanders.

  Andere groepen spelen een kleine rol muv Indische Nederlanders, maar die hadden weer de Nederlandse nationaliteit. Zuid Molukkers waren weer een kleine groep.
  Uiteraard hebben we natuurlijk asielzoekers, maar de piek van die groep ligt nu juist tijdens Paars.

  Heb je het gemiddelde uitgerekend als je de ‘topjaren’ 1982 en 2009 meerekend?
  GL heeft maar 5 jaren geregeerd. Een beetje weinig om uitspraken over te doen. Het gemiddelde van de VVD ligt inderdaad 10% lager dan dat van de PvdA, maar de VVD heeft 35% meer geregeerd, dus veel meer tijd gehad om ‘er’ wat aan te doen.
  Met name tussen 1964 en 1989 heeft de VVD 18 van de 26 jaren geregeerd en de PvdA 7 (of 8, jij je zin). In al die jaren is helemaal niets gebeurd. Alleen het stopzetten van de arbeidsmigratie door Den Uyl, maar die versoepelde weer de gezinsmigratie. Dat laatste werd door de opeenvolgende kabinetten nog meer versoepeld.

  De eerste die echte maatregelen nam om de gezinsmigratie te verminderen was het kabinet Lubbers III en het resultaat zie je dan ook in tabel 1: 1993 was het omslagpunt. Lubbers III was een kabinet met de PvdA. Aad Kosto was staatssecretaris van justitie en dat heeft hij geweten. De tweede die wat serieus deed was Paars II met de nieuwe vreemdelingenwet. Ook dat was een kabinet met de PvdA (en de VVD natuurlijk). Staatssecretaris was Job Cohen.
  Rita Verdonk tot slot heeft flink lopen blunderen.

 49. 62

  @60 Remigratieuitkering: die mensen zijn geemigreerd en hebben hun verblijfsstatus op moeten geven. Ook als ze ondertussen Nederlander waren geworden dan moeten ze hun Nederlanderschap opgeven.

 50. 64

  Even enigszins off-topic:

  Wil iemand eens een leuk stukje over krimp op deze website zetten? Bevolkingskrimp of economische krimp?

  Want het klinkt zo common sense; de wereld is toch al overbevolkt, we zijn onze natuurlijke hulpbronnen aan het uitputten, mensen zeuren dat Nederland te vol is, we hebben toch genoeg rijkdom in Nederland, dus we kunnen wel rijkdom opgeven, toch?

  Toch je hoor nooit een politicus krimp bepleiten (of luister ik te selectief?)Dat geldt overigens ook voor het opheffen van Europese landbouwsubsidies en importheffingen. (Weer een heel ander verhaal.) Waarom zouden we nog uberhaupt landbouw in Europa doen als ze het in Afrika zoveel goedkoper kunnen? De consumentenprijzen gaan dan toch ook omlaag? En waarom geven we ontwikkelingshulp als we dat ongedaan maken door economische maatregelen? Of spreid ik hier nu een gebrek aan zeer elementaire economische kennis tentoon?

  Goed weekend lieve mensen!

  (p.s. Femke for burgemeester!!!)

 51. 65

  Overigens is er wel een probleem met de grafiek @60. De emigratie is veel te laag en dat komt omdat van voor 1996 geen emigratie gegevens zijn inclusief administratieve correcties.
  Mensen moeten zich echt laten uitschrijven als ze emigreren pas dan zie je ze terug in het saldo. Dit betekend dat de aantalllen in de tabel kleiner zijn.

  ps Ik wil Femke in Den Haag houden

  In mijn tabellen hierboven heb ik uitgerekend van voor 1996 hoe groot het immigratiesaldo moet zijn geweest ieder jaar. Voor veel andere groepen -muv Surinamers en Antillianen- is dat onmogelijk.