Wat kost een franse president?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 InvertedPantsMan

Nu alleen nog even wachten tot zijn termijn er op zit voor we uit kunnen gaan zoeken hoeveel er in zijn eigen zak verdwenen is.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Even los van de “geld voor politiek” hier, waar bemoeit Sarkozy zich mee? Bovendien wat is er gebeurd met het VN-handvest en het zelfbeschikkingsrecht? De Taiwanezen in een referendum laten beslissen over (de jure, want de facto bestaat die al lang) zelfstandigeid lijkt me verreweg de beste oplossing voor dit non-probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Freek

Joh ga Frankrijk lekker afkraken, maar ondertussen is er bijna geen enkel land dat Taiwan als onafhankelijke staat erkend, in de eerste plaats Taiwan zelf niet.

Bovendien is een vreedzame terugkeer van Taiwan bij China realisitsch gezien het succes van de terugkeer van Hong Kong.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Freek

@2
Zelfbeschikkingsrecht van volkeren ja (“Alle volkeren hebben het recht van zelfbeschikking, hierdoor bepalen zij in vrijheid hun politieke status en streven zij in vrijheid hun economische, sociale en culturele ontwikkeling na.”), niet van elk groepje willekeurige mensen dat zin heeft om een eigen staat op te richten. De Taiwanezen zijn geen volk, het zijn etnische chinezen die naar dat eiland zijn gevlucht omdat ze het niet eens waren met de heersende politieke trend in China. Ze beschouwen zichzelf zelfs als de legitieme heersers over China.

Laren mag zich toch ook niet onafhankelijk verklaren omdat ze af willen van de hoge belasting die de regering Balkenende ze vraagt te betalen?

(Hun verzet is overigens grotendeels legitiem natuurlijk gezien het ondemocratisch gehalte van de communistische regering)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Meester

Daarbij zou zelfbeschikkingsrecht weer minder ideaal kunnen uitpakken in andere situaties, bijv. in zake bolivia waar het gisteren over ging.
Dus dat dat recht een beetje in de ijskast staat, is wel logisch. Anders smeren wij groningers hem nu ook meteen.

Voor 20 Miljard koop je heel dat eiland, als je dat alleen nodig hebt voor de steun van de franse president over dat eiland betaal je grof te veel. Heb niet de indruk dat zijn statement iets aan de zaak veranderd, dus dat die zijn nieuwe handelspartners niet afvalt, is niet meer dan logisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@3: Daar is nou net dit referendum voor: Willen de Taiwanezen wel of niet officieel een land worden? Je weet net zo goed als ik dat Taiwan al meer dan 50 jaar functioneert als een zelfdstandige staat. Dit referendum vraagt eigenlijk of de feitelijke toestand ook theorie moet worden, of dat er aan de theoretische toestand nagestreefd moet blijven dat Taiwan ooit weer China moet gaan annexeren.

Daarnaast wat is er zo voorbeeldig aan de terugkeer van Hong Kong en waarom maakt dat een vreedzame terugkeer van Taiwan realistisch?

@5: Waarom zijn de Taiwanezen inmiddels niet een volk? Een jaar of 50 op een eiland apart zitten helpt nogal in natievorming. Daarnaast is je redenering nogal krom, want dan zou Singapore ook bij China moeten horen (immers Singapore is ook een verzameling willekeurige mensen, in meerderheid Chinezen) en Nederland bij Duitsland (immers Nederland is ook een willekeurige verzameling mensen, in meerderheid duitsers, die om economische reden uit het duitse en habsburgse rijk zijn gestapt).

Als dat willekeurig groepje mensen een gezamenlijke achtergrond heeft, wordt het al snel een volk. Dat mag, als het daar zin in heeft, wel degelijk onafhankelijkheid nastreven. Dat geldt wat mij betreft ook voor Laren (al denk ik liever aan Limburg).

@6: Voor 20 miljard kun je nog niet de helft van de grond in de hoofdstad van Taiwan kopen. Dat eiland is veel meer dan het duizendvoudige waard, alleen al in netwaarde van de er gevestigde bedrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

Wanneer is trouwens dat Taiwanees referendum? Krijgen we daar ook nog verslaglegging van door Chinaman, of een andere corrospondent ter plekke?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Chinaman

Dat referendum komt er gewoon helemaal niet, de komende tijd. De internationale druk wordt nu veel te hoog.

Ik hoop dat iemand anders die kan verslaan. Zel hier wel giga gecensureerd worden.

 • Vorige discussie