10 redenen om toch blij te zijn met dit Kabinet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso's week van het hardnekkig optimisme De klassieke optimist is iemand die de wereld als optimum zien – als beste van alle mogelijke werelden. De hedendaagse optimist is minder ambitieus, en meer een positivo die aan elke tegenslag een ‘positieve draai’ kan geven en overal en nergens ‘kansen’ bespeurt. Sommigen beweren dat optimisme erfelijk is, anderen denken dat het toch echt aan te leren valt, maar dat je dan wel veel moet oefenen.

Hier een oefening in optimisme ten aanzien van Rutte 1. Er is veel over hem geklaagd: Geen hervormingen, wel harde, visieloze (is revanche een visie?) bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en kunst en een rare gedoogconstructie die, hoe je het wendt of keert, Wilders legitimeert (en dus ook diens kopvoddentaks en andere faux pas.) Maar kun je als Sargast/progressief/D66-er/Groenlinkser hier ook een positieve draai aan geven? Omwille van de kerstgedachte, en omdat Rutte zelf zo’n onverbetelijke optimist is, hierbij tien redenen waarom met het huidige kabinet in onze handjes mogen knijpen. Aanvullen mag.

1. We hebben een veel betere premier

Vriend en vijand geeft toe: Rutte is duidelijk, je weet wat je aan hem hebt. Hij geeft gewoon antwoord op vragen, en de debatten met hem zijn veel beter. Een “verademing”, hoor je veel politici zeggen. Natrappen is niet netjes, maar Balkenende was toch een, tja, suboptimale premier.

2. Onderbuik-rechts wordt ontladen en ingekapseld

Janmaat is destijds door de pers vernietigd, Bolkestein werd verketterd, Pim kreeg de kans niet. En elke keer nam de onvrede toe. Nu eindelijk is er de rechtse ontlading, waarna het boel weer normaliseert. Even een paar jaar afreageren en dan hebben we dat weer gehad. Met een beetje geluk maakt de verantwoordelijkheid die Wilders draagt hem bedachtzamer, en leert hij dat simpele, harde oplossingen vaak gewoon niet zullen werken en dat ook de rechtse maakbare samenleving niet bestaat.

3. Progressief Nederland verbroedert

De progressieve partijen (of delen van partijen) zien nu hoe het niet moet en verbroederen in de strijd tegen de gemeenschappelijk vijand. Misschien dat de ‘Progressieve Samenwerking’ die al 40 jaar, zogenaamd, in ontwikkeling is, meer dan een schijnbeweging kan zijn. Het zou goed zijn tegen de politieke versplintering.

4. Politiek lééft

Het CDA congres brak kijkcijferrecords. Eindelijk gaat het weer ergens over. Er wordt gedemonstreerd en geschreeuwd. De Provinciale Statenverkiezingen worden ongemeen spannend.

5. Het CDA is gebarsten

Voor veel progressieven is met name het CDA een obstakel voor democratie, gelijke kansen en duurzaamheid. De totstandkoming van dit kabinet heeft een wig in het CDA gedreven die ze waarschijnlijk niet meer te boven komt. Nog één keer meeregeren, en dan is het over en sluiten.

6. Het leed dat kunstenaars wordt aangedaan levert weer kunst op

Er wordt hard en visieloos gesaneerd in de kunsten. Alles wat niet direct rendabel lijkt, waar niet meteen een publiek van Van den Ende proporties voor op te trommelen is, is verdacht gemaakt. Dat is jammer, maar ook goed: het dwingt kunstenaars om anderen buiten de overheid te overtuigen van hun meerwaarde. En leed is een goudmijn voor schoonheid. Voor het snijden in ontwikkelingssamenwerking gaat dit overigens niet op.

7. De Eerste Kamer kan naar huis

Rutte laat zien dat je de Eerste Kamer gewoon kan overrulen. De Eerste Kamer is sowieso niet meer nodig. Voor echte reflectie is het te politiek geworden, voor het toetsen van de kwaliteit kun je experts of de Raad van State inschakelen.

8. De overheidssfinanciën zijn in goede handen

Een ding is zeker: de VVD is een goede waakhond voor de staatskas. Onze staatsschuld is opgelopen tot 382 miljard euro (meer dan 50% van ons BBP, 24.000 euro per Nederlander) en dat is een risico voor iedereen. De verzorgingsstaat moet betaalbaar blijven. Of zoals een best wel links iemand tegen me zei: “Als Rutte de komende jaren nou eens flink bezuinigd, dan kunnen wij weer flink uitgeven.”

9. Dit kabinet maakt industriebeleid van duurzame energie

Toch een opmerkelijk bericht in NRC: Verhagen ontwikkelt onvervalst industriebeleid om Nederland uit te laten blinken op het gebied van windenergie, zonnepanelen en de biobased economy. Als Rutte 1 hiervoor tekent betekent dat dat duurzame energie definitief het imago van ‘linkse hobby’ afschudt, en gewoon onder ‘economie’ (geld en banen) valt. Daarmee groeien ‘economie’ en ‘ecologie’ gelukkig wat naar elkaar toe.

10. We hebben tenminste een regering

Flauw maar waar. België zit al bijna zeven maanden zonder regering. Niet alles staat stil, maar het is erg onhandig in tijden van economische onzekerheid: je kunt minder doen, en beleggers worden er zenuwachtig van.

Reacties (35)

#1 Anoniem

‘hij heeft wel veel snelwegen gebouwd’

  • Volgende discussie
#2 Anoniem

Een ding is zeker: de VVD is een goede waakhond voor de staatskas.
Volgens de cijfers nam de staatsschuld toch juist toe in de meeste vvd kabinetten en af in de meeste pvda kabinetten? Of denk je dat alleen omdat de VVD dat altijd zegt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

@2: Ik geloof er ook niets van. Meteen al piketpaaltjes bij de hypotheekrenteaftrek slaan is niet een goed idee van budgetbeheer. Dan is er ook nog de neiging om zo te bezuinigen dat het op de lange termijn geld kost ipv oplevert. Op onderwijs bv.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kilgore Trout

jammer inderdaad dat dat fabeltje dat de VVD goed is voor de staatskas weer levend wordt gehouden. De agenda van de VVD om de overheid zo klein mogelijk te maken wordt helaas te vaak hiermee verward.

Tijdens paars ging de VVD over de staatskas en waren er enorme overschotten, die hadden ze in aflossing van de staatskas kunnen stoppen maar hebben ze voor de helft gewoon weggegeven in de vorm van Zalmsnippen en andere makkelijke populariteitsstunts.

verder trouwens wel een goed stuk hoor :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Adrie

Ik doe mijn best positieve punten te vinden, maar het lukt nog niet echt.
Ja toch, dit kabinet gaat miljarden uitgeven om ons land te beschermen met de JSF.
Nog een goed punt: we kunnen lekker hard rijden op een paar stukjes asvalt (als er geen sneeuw ligt en er geen files zijn of autowrakken op de weg liggen).
En inderdaad, Rutte is een onverbeterlijke positivo! Alles wat krom is kan hij recht(s) praten.
En de VVD zal groeien, want een samengaan met D66 en het rechtse deel van Groenlinks is nabij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rik

Progressief Nederland verbroedert??? Ik zie heel wat anders: Namelijk dat de grote middenpartij (het CDA) en de VVD (van liberaal naar meer conservatief) zijn geschoven omdat ze snappen dat je, helaas, maar een beperkte mate van vernieuwendheid kunt uitrollen zonder dat er weerstand ontstaat in de samenleving. Ook als je progresief bent, presenteer het dan in ieder geval zodanig dat je een flink deel van het electoraat aan je bind. Nu heeft de SP dit deel van de PvdA en zelfs GL afgesnoep: conservatief links. Totaal geen verbroedering wat je ook wel zag in Roemers reactie in op de aangekondigte lijstverbindingen tussen GL en de PvdA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Inkwith Barubador

De meeste hier genoemde “voordelen” hebben een nogal wrange bijsmaak of zijn regelrechte drogredeneringen.

Ik vind het ook zo opvallend hoe Rutte nu de hemel in wordt geprezen, maar een paar jaar geleden nog werd hij publiekelijk afgemaakt.
Zijn we dat even vergeten?

En vergeleken met Balkenende is alles beter (nouja, behalve Wilders dan).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Micowoco

Ja, laat de staatskas maar over aan managers als Ben Knapen of Tjibbe Joustra. Die hebben zich op dat punt wel bewezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Quintana

Als Rutte een zijn “uitgestoken hand” beetje waarmaakte zou ik een begin van positivisme jegens dit kabinet niet uitsluiten.
Zolang het een opgestoken vinger blijft met onaangenaam rechts revanchisme vestig ik mijn hoop op de statenverkiezingen en een spoedig einde van dit kabinet.
Maar ok dan, er is tenminste een regering en waarschijnlijk is dat beter dan geen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 KJ

#5; Wie denkt dat het CDA zal barsten, die begrijpt dit land niet.

#6; Van den Ende erbij lappen is flauw – hij is een van degenene geweest die het hardst zijn stem in protest heeft laten horen.

#7; De eerste kamer is hardstikke hard nodig. In goede linkse traditie wordt hier voor expertise vanuit benoemde, en niet democratische, posten gepleit. Wie doet die benoemingen ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Maarten

@1: George W. Bush deed ook wat hij zei, was heel duidelijk;
@2: Als de Vlamen en Walen gaan scheiden, laat NL Vlaanderen vooral niet ‘inkapselen’. I.p.v. tegen de franstaligen, gaan ze dan toch maar weer tegen ons lopen schoppen;
@3: Progressief dat zich ingraaft, staat gelijk aan conservatief;
@4: De kijkcijfers van de verkiezingsdebatten leidden tot deze uitslag;
@5: CDA verliest haar achterban als opa en oma dood gaan;
@6: Wat u er voor geeft, dat is pas gek;
@7: Is dat goed nieuws of is dat oud nieuws?;
@8: Net als uw geld bij de bank;
@9: Linkse hobbys zijn slecht. Ik bedoel, linkse hobbys zijn goed;
@10: Jongens we rijden weer. Maakt ’t uit dat de Bob bezopen is.

Sjessus, wat is die rechtse retoriek toch makkelijk te weerleggen. Jammer alleen dat het is gericht aan dovemansoren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 paulteule

@10 ik snap je #7 niet. Waarom is de Eerste Kamer nodig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 gronk

@12: in principe is de 2e kamer ook niet nodig. De tweede kamerfracties stemmen toch braaf mee met het kabinet, dus dat kunnen we ook schrappen. Scheelt toch mooi 150*12*8000 euro, niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 larie

Ik ben blij met dit kabinet omdat ter linkerzijde er eindelijk eens nagedacht wordt. Cohen.pechthold exit..please..en nu een frisse wind. (jammer van dame FEMKE..u rok..:(

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 gadget

10 redenen waarom u blij moet zijn door een personenauto op de zebra aangereden te worden:

1. U zou er veel slechter aan toe zijn als het een volbeladen vrachtwagen was.
2. Alle auto’s erachter stoppen onmiddelijk.
3. Mensen schieten u gelijk te hulp.
4. Eerste Hulp lééft!
5. U was aan een nieuwe bril toe, en die is onherstelbaar gebarsten.
6. Het is gunstig voor de werkgelegenheid bij schadeherstelbedrijven.
7. U heeft het overleefd, de begrafenisondernemer kan naar huis.
8. U bent bij de verpleegsters in goede handen.
9. U ziet nog eens wat terug van uw ziektekostenpremie.
10. U krijgt vaker bezoek, en veel meer post!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Warumbel

Toegeven aan de onderbuikers kost meer dan lijf en goed, dan dooft het licht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 paulteule

@15 thats the spirit!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 HPax

Wat ik mis is historisch besef. Na een eeuw eindelijk weer een NL-regering onder een (goeie) liberale premier! De vlaggen uit, om de meiboom of zoiets gedanst! Maar hebben we zoiets gezien? Shahrir zag en schreef het al: de Hollanders kunnen groot van klein niet onderscheiden.

Met de afgang van de inferieure Balkenende, de drastische reductie van het CDA bekronend of bezegelend, heeft ons land zich eindelijk aan de wurggreep van het Christendom ontworsteld. Nu nog even oppassen voor de Islam hier.

Vanaf heden kan het onvoltooide werk van Thorbecke worden voortgezet. Geen religieus onderwijs meer, jury rechtspraak, gekozen burgemeesters, in naam en ten gunste van de vrijheid schrapping van artikel 1 in/uit de NL-grondwet. Dit onder aanhef van de zang: ‘De Tyrannie verdrijven die mij het hert doorwondt’ enz.

Voor de duidelijkheid: ik ben geen VVD-er.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 hanedop

@6: de ruimte ligt er, meer dan ooit. Maar progressieven zijn natuurlijk net spitsen van Feyenoord: geef ze een kans en ze verprutsen hem.
@16: meelopen met doemdenkers is nog erger, die tikken overal vast de lichtknopjes uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Anoniem

@18 Liberaal? Daar zie ik nou niets van terug bij deze regering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 gronk

Voor de duidelijkheid: ik ben geen VVD-er.

Neu, een vlaams-blok/belanger, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Cycloop

@18 De VVD is op het gebied van bestuurlijke vernieuwing altijd een hele conservatieve partij geweest. Trouwens een kabinet met het CDA zie ik de gelijkberechtiging tussen openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs niet zo snel opheffen.
En de kreet “Geen religieus onderwijs meer” klinkt op de een of andere manier mij niet zo liberaal in de oren. Het zou ook een communistische kreet kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Hal Incandenza

En een christen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 NaamHans

Ik las dit op het herseloze politiek.startpagina prikbord, waar de mensen een communicatie nivo van de lagere school vertonen als je minder links ben dan de vaste gasten als boris stitch/kayente en fiets .
Dan boren ze je de grond in.
Die stitch beheer ook het autisme.prikbord waar ze je opzettelijk verkeerde tips geven om je zo in het ongeluk te storten.
Zelf voor het behoud van een mensen leven hebben autisten een gebrek aan inlevings vermogen.
en wat voor kabinet wij ook hebben het leven van mij zelf leef ik toch wel , daar heb ik die politiek niet voor nodig. Ik kan bovendien van de rente en huur inkomsten leven dus ik heb niks van deze maatschappij nodig en een goede band met mijn hond hou ik toch wel.

FORAisme en FaSSisme liggen heel dicht bij elkaar

met vriendelijke groeten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 HPax

Geschiedenis is een Muze. Er zijn 9 van die Godinnen en niet iedereen kan door Ze allen geïnspireerd zijn. En dat dan niet iedereen in het aantreden 2010 van een liberale NL-premier, na al die jaren, het wonderbaarlijke werk van Clio herkende, begrijp ik. Maar op enige bijval op Sargasso van/in/op mijn onpartijdige, strict historisch enthousiasme, heb ik toch wel gehoopt. Het is per slot van rekening Kerstmis, het grote feest dat verwarmt en het symbolische denken – neem de Kerstboom – bevordert.

Maar tot nu heb ik het vide @21 moeten doen met de ene reactie van een sluipwesp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 mango

@PaulTeule

Lijden voor de kunst duidt op een hopeloos ouderwets kunstenaarsbegrip. Volgens docenten van mij moest ik maar gauw ongelukkig worden, wilde het wat met mij worden. Hun kunstpraktijkje rechtvaardigde daarmee hun ongeluk.

Een anti-kunstzinnig klimaat lijdt er hoogstens toe dat kunstenaars weten waartoe ze kunst maken en dat de mensen die net zo goed iets anders kunnen doen daadwerkelijk iets anders gaan doen. VB Je hoeft kunstenaars in Mali nooit te “helpen zoeken naar een onderwerp en het gaat gek genoeg ook nooit over hun eigen navel.

Het idee dat je van een lekkend dakraam betere kunst staat maken is pure Romantiek en slaat nergens op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 paulteule

@26 Sorry maar welk nieuwerwets kunstenaarsbegrip hou jij er op na? Kunst door comfort (comformisme?)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Maikel

Ik zie er meer Melpomene in.
Zoveel heeft het kabinet sowieso niet op met de Kunsten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Bismarck

@25: Ik kan niet voor anderen spreken, maar ik zie geen liberale premier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 larie

Kunstenaars die hun eigen broek ophouden heb ik het Grootste Respect voor.

Scheppen van een nieuw inzicht..wie doet dat nog..de kunstenaars.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Rik

@6,

Ja, denk dat de kansen er ook liggen. En wie weet komt de voorzet wel uit een hoek die men niet verwacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 mango

“Leed is een goudmijn voor schoonheid.” Geloof je dat echt? Leed is een goudmijn voor meer leed. Niets meer. Ain’t no nostalgia in that shit.

Volgens mij geef ik voor de rest vrij helder aan wat ik wel denk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 tamso

7 vette jaren en 7 armoed jaren.De ene 4 jaar een onsje meer en de andere 4 jaar een onsje minder.Het verdeel en heers.Deze kliek zorgt voor de werkende onderlaag een kilo’tje minder,in plaats van een ons.Degene die altijd al de pineut was bij de midden en refo partijen.
Zullen zij toevallig niet diegene zijn wat op Pim fortuin stemde,of wilders vandaag de dag.Over 4 jaar wil ik nog wel eens zien hoeveel er nog op wilders stemmne,als ze erachter komen dat het ook maar een VVD telg was en me geholpen heeft aan de onvrede onder de bevolking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 KJ

@mango;

Yup. Er is geen relatie tusen lijden en ontwikkeling. Er is totaal geen reden te verzinnen waarom mensen zich niet ook zouden ontwikkelen als ze niets in de weg wordt gelegd. Dat dat wel zo zou moeten zijn is een romantische mythe.

https://sargasso.nl/archief/2010/12/25/weekendquote-een-soort-koeien/#comments

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 hans

ja en 11 redenen om met niemand meer wat te maken te willen heeben. alleen met mijn lieve hond

12 redenen om internet fora te gronde te maken

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=24&t=90237

  • Vorige discussie