1. 1

  Echt zó ondankbaar. Hebben die amerikanen met onze politieke steun en gevaar voor eigen leven daar democratie gebracht, gaan ze weg! Waar doe je het voor denk je dan.

 2. 3

  Het blijft wonderlijk dat dit in de publieke discussies en de meerderheid van de ‘grote’ media zo onderbelicht blijft: Ik lees er al maanden berichten over op het net.
  Je zou toch veronderstellen dat dit groot nieuws is?

  *Gaat op zijn handen zitten om geen zure grappen te maken over de ‘linksheid’ van de media*

 3. 4

  Omdat @Crachàt, if U excuse me, op het moment dat de deksel van de drukketel wordt verwijderd het gaat koken. Deja vu bij de Balkan na tito etc.

  De gevluchte Irakezen die ik ontmoet op plekjes in de omgeving, niet weinig mind U, vragen me steeds “wie doodt wie?” en dan sta ik daar met mond vol tanden.

  Dus een vraag aan U..Wie doodt wie?

 4. 6

  Dat roept naar het antwoord, Larie: wie haalde het deksel van de pan? Ter meer en eerdere glorie van wat of wie?
  Neem ik aan de ene kant aan dat ‘men’ ter goeder trouw was – dan heeft men zich als een schaap tussen twee roedels wolven geplaatst, en verwacht dat haar geblaat indruk zou maken. Dat is dan een pleidooi voor het meest naïeve buitenlandbeleid wat men zich niet eens dùrft voor te stellen.
  U met uw levenswijsheid, onder meer opgedaan via glinsteringen in ogen rond Saharale kampvuren, weet toch als geen ander hoe een gehard land, ons Tweestromenland, de èchte mensen daar, hoe die naar hun S. Hoessein keken?
  Zoals ieder mens onder een despoot: met al dan niet hypocriete onderdanigheid en pragmatisme het beste ervan makend. Loerend op een kans, achteruitkijkend naar gevaar.

  En dan zien ze – de gonzende theehuizen op hoogste babbelgraad – achtereenvolgens vadertje SH met meneer Rumsfeld D. handjesschudden, en dan is er vast een wijze blinde knar die het hoofd schudde, en die handshake in een bloedbad van de bloedband zag eindigen. Want onze eigen vijand blijft stil liggen, maar als er ééntje gaat f*cken met de duivel, dan is het zaad gezaaid.
  Geen hond, laat staan een journalist, in het westen die dat begrijpt – en iedereen daar in dat Nabije Oosten die meteen het gevaar inzag.

  Het zijn de krachten die Bush senior hebben weerhouden de job af te maken, die zowel verantwoordelijk zijn voor de pijplijn naar ons westen als het inferno wat zich in Irak afspeelt.
  En die krachten zijn niet eensluidend Amerikaans te noemen. Het is de cynische macht: hij die de beste kaartjes van het Riskspel in handen heeft, die het spel speelt zoals het het hardst hoort, die is verplicht te spelen. Net zoals wellicht elke mens met die hoeveelheid macht in de hand zou doen.

  En het slachtoffer is de Iraki, die met duizenden per dag het land achterlaat, precies zoals hun oude wijze mannen het voorspeld hadden. Niemend heeft (en wij die in die landen geweest zijn weten dat)daar ooit geloofd dat de Invasie soelaas zou brengen.

  We zijn al lang voorbij de logica, het is de afgrond die nu het perspectief bepaalt. De afgond waar SH met open ogen in werd gegooid.
  Overigens ben ik niet van mening dat Amerika uit Irak wegmoet. Ik ben van mening dat zij inderdaad aan elkaar vastgeklonken zijn als Olmo Dalco en Alfredo Berlinghieri, en ze het daar ter plekke met elkaar eens zullen moeten worden.
  De bal ligt absoluut in het Amerikaanse kamp. Ik was met elke synaps tegen die invasie, maar nu het niet een issue maar een fact is, ben ik ervan overtuigd dat ze moeten blijven, en wel voor eeuwig – of toch tot de olie op is.
  Dat ze vermorzeld dreigen te worden tussen twee fracties die elkaar al 1400 jaar naar het leven staan en elk niets te verliezen hebben is iets waar ze in al hun Pentagonse wijsheid wel mee rekening zullen gehouden hebben zeker?

  Larie, tussen ons: ik weet en respecteer enorm je aversie van films die geweld tonen (Clockwork), maar raad je ten stelligste aan Apocalypse Now! meerdere keren te bekijken. Die film gaat over de declick die het Land Ooit Van De Indianen had moeten maken, maar nooit kon.