Trump en Wilhelm II lijken angstvallig veel op elkaar

But lately I’ve been struck by the parallels between POTUS 45 and the last Hohenzollern emperor: Kaiser Wilhelm II. I’m not the first person to notice the similarities — Doug Bandow of the Cato Institute wrote a nice piece on this topic back in January — but the common features go beyond their individual characteristics. Not only do Trump and the kaiser share some unfortunate personality traits, but there are also striking similarities between conditions in Wilhelmine Germany and the situation in the United States today. There are also some important differences, but they are not entirely reassuring.

Open waanlink

 1. 4

  @3: Nou, hij hakte bomen om te proberen de wereld wijs te maken dat hij niet gehandicapt was, dus ja, dat is toch wel behoorlijk definiërend.

 2. 5

  @1: als hij alleen maar bomen omhakte, zou hij geen problemen veroorzaakt hebben.
  Kijk eens naar de relevante overeenkomsten.

  Er zijn ook politici die van honden houden of pianospelen, maar dat is alleen interessant voor de Privé.

 3. 6

  @5:

  als hij alleen maar bomen omhakte, zou hij geen problemen veroorzaakt hebben.
  Kijk eens naar de relevante overeenkomsten.

  Totdat je realiseert waarom Wilhelm bomen hakte.

 4. 8

  @5: Er zijn er zelfs die van katten houden, had ik begrepen …

  Het probleem is, dit soort artikelen kun je eigenlijk over elke bekende autocratische tiran van de afgelopen 200 jaar schrijven. Hem vergelijken met Trump, bedoel ik. Dat is, inderdaad, niet “entirely reassuring” …

 5. 9

  @4:

  Hij hakte ze niet om. Hij hakte een aantal keer en gaf t op. In Amerongen zie je daarom nog veel beschadigde bomen daardoor die overeind staan.

 6. 10

  Ik heb het artikel van Walt nog niet helemaal gelezen, maar:
  -Duitsland is WOI niet begonnen: Servië deed terror, Oostenrijk eiste genoegdoening en garanties, Rusland mobiliseerde het eerst, en Frankrijk (butthurt sinds 1871) hitste de boel al jaren op;
  -de VS is alleen al qua vastgoed niet bepaald Duitsland, dat ingesloten lag tussen een revanchistisch Frankrijk en een groeiend Rusland;
  -Wilhelm was wel de keizer, maar i.t.t. Trump niet degene die de beslissingen maakt.

  Dus al zouden Willy en Donnie tweelingen zijn, of de een een kloon van de ander, wat doet het ertoe of is er angstvallig aan?

 7. 12

  @11:

  De kasteelheer van Amerongen vond t natuurlijk een zeer grote eer om een keizer te mogen huisvestigen. Echter, de keizer hield er een standaard op na dat hem te veel kostte. Dat, en de vernieling van z’n bomen deed de kasteelheer een compensatieverzoek indienen bij de overheid.

 8. 13

  @4: Punt is dat Wilhelm geen keizer meer was toen hij bomen ging omhakken (of niet omhakken, zoals #9 aanstipt). We moeten dus nog even wachten of Trump ook bomen gaat hakken als hij afgezet is.

  @10: Het is maar de vraag in hoeverre Trump de beslissingen maakt. Mij valt op dat hij zijn oor wel erg laat hangen naar conservatieven binnen de Republikeinse partij, terwijl hij toch geenszins een ultraconservatieve levensstijl heeft (noch op veel ultraconservatief gedachtengoed te betrappen was voor zijn kandidatuur). Dat is overigens nog een overeenstemming met Wilhelm, die wél degelijk juridisch een vrijwel absoluut monarch was, maar te wispelturig was om zich geconcentreerd met politiek bezig te houden en zich daarom enorm liet beïnvloeden door zijn camarilla.

 9. 15

  @14: Maar op dat punt kunnen we Trump dus (nog) niet vergelijken, want toen Wilhelm op de top van zijn macht was, hakte ie ook geen bomen (maar ontsloeg ie Bismarck).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren