Massale uittreding Mormoonse kerk om anti-homostandpunt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De leiding van de Mormoonse kerk heeft eind vorig jaar bepaald dat kinderen van homoparen niet gedoopt mogen worden. Dit heeft duizenden ertoe aangezet om zich formeel uit te schrijven. Vooral Amerikanen die zich vermoedelijk toch al niet zo gelovig voelden, en voor wie de discriminatie van homo-ouders de druppel is.

Maar ook meer progressieve leden worstelen met het homovijandige standpunt van de Kerk. Voor veel homoseksuele Mormonen en hun familieleden komt het als een klap in het gezicht.

Sinds de bekendmaking van de beleidslijn ten aanzien van kinderen van homoseksuele ouders, heeft een opmerkelijke uittocht uit de Kerk plaatsgevonden. Duizenden hebben de Kerk verlaten, en dat gaat gestaag door, meldt de Guardian.

Naugle – who left the church 15 years ago and now runs a website called QuitMormon.com – said that as of Monday, he had processed nearly 12,000 resignations since the mass departures began in November. Boosted by formal quitting ceremonies, like the one in downtown Salt Lake City on Saturday, Naugle said he now completes roughly 100 to 250 resignations a week.

De Kerk van Jezus Christus van de Laatste Dagen, gesticht door Joseph Smith in de 19e eeuw, nadat hij door een engel het zogeheten ‘boek van Mormon’ aan de hand zou zijn gedaan, concentreert zich vooral in de staat Utah, waar 58% van de bevolking tot de Kerk zou behoren. Utah heeft iets meer dan drie miljoen inwoners. Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney is een prominent lid van de Mormoonse Kerk.

Nog een opvallend nieuwsfeitje: een paar dagen terug trad de burgemeester van Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, Jackie Biskupski in het huwelijksbootje met haar geliefde, Betty Iverson. Biskupski is zelf trouwens niet Mormoons.

“America is becoming less religious, and so is the state of Utah,” said Naugle, 31.

Niet enkel minder religieus, maar daarmee ook minder sociaal-conservatief, zo lijkt het.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Joost

“Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney.”?

Verder zegt een afname van 12.000 alleen wat als je het afzet tegen het totaal aantal gelovigen. Het is volgens wikipedia 15 miljoen.

#2 Ernstig

Je slikt alle klinkklare onzin van de Mormoonse kerk als zoete koek, maar het weigeren van homo’s gaat je te ver?

Ergens wel begrijpelijk. De Mormoonse kerk dankt zijn succes niet aan werkelijk geloof, maar aan het zijn van een sociale/zakelijke club. Vrijwel niemand die werkelijk gelooft dat een beschaving van miljoenen zielen ooit in Amerika bestaan heeft zonder ook maar één spoor na te laten, dat Jezus en satan broers waren, en dat zwarten met hun huidskleur zijn gestraft omdat ze neutraal waren in het conflict tussen Jezus en satan.

#3 Joost

@2: Ah, dus je vindt het christendom logischer? Lol! En ja, er zijn denk ik best wel wat mensen die dat geloven. Als je je identificeert met een splintergodsdienst, dan betekent dat over het algemeen dat je daar redelijk serieus mee bezig bent.

#4 Lutine

Volgens mij is geen enkele godsdienst logisch. De mate van onlogisch verschilt misschien enigszins.

#5 Bismarck

@1 Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney.

@2: Er zijn ook hele religies (met volksstammen aanhangers) die menen dat Jezus de zoon van god, of zelfs god zelf was. Of is, omdat hij niet echt is dood gegaan, maar na drie dagen uit zijn graf is opgestaan om later naar de hemel te wandelen.

#6 Prediker

@4 Logica of onlogica heeft er weinig mee te maken. Logica is een verzamelnaam voor allerhande toolkits om schema’s op te stellen waarmee je een argument kunt testen op geldigheid of ongeldigheid.

Jij gebruikt de termen ‘logisch’ of ‘onlogisch’ nu echter in een andere, meer populaire zin, namelijk dat iets in jouw beleving een ratjetoe van buitenissigheden is.

Dat laatste is natuurlijk niet zo vreemd ook. De meeste godsdiensten zijn ontstaan of hebben hun wortels in de antieke oudheid, toen er wereldbeelden op na werden gehouden die wij nu niet langer delen en die ons zelfs volstrekt vreemdsoortig en buitenissig voorkomen: een wereld waarin de bemoeienissen van goden, engelen en demonen realiteit zijn en voorname gebeurtenissen in het menselijke domein bepaalden (Sterke, capabele en charismatische keizer? Ah, die moet wel geboren zijn uit de vereniging van een god met een vrouwmens!). Magie was nog werkelijk en profeten onderscheidden zich door mirakels, middels een direct ingrijpen van hogere machten.

Op ons komt dat onlogisch over, maar dat is omdat we a) niet vertrouwd zijn met het toenmalige wereldbeeld en b) niet vertrouwd zijn met toenmalige literaire genreconventies.

Dus dan open je als post-modern mens de bijbel of koran, probeer je daar kaas van te maken en dan roep je vertwijfeld uit: ‘Wat is dit in godsnaam voor krankjoreme shit?!’

Het Mormonisme van Joseph Smith is in dat opzicht een eigenaardig buitenbeentje omdat Smith zo laat als de 19e eeuw zo’n beetje een hele godsdienst bij elkaar verzint, gebaseerd op door hem uit de duim gezogen verhalen die bijna een parodie zijn op Oudtestamentische kronieken van de lotgevallen van de Israëlieten, in King James Engels ook nog eens; hij fantaseert daar in zijn eentje gewoon een hele geschiedenis bij over kolonisten uit de verloren gegane van Israël die naar de VS afreizen en uiteindelijk verworden tot de indianenstammen.

Smith gaat dus in de moderne tijd een pastichereligie bij elkaar zitten fantaseren, met z’n eigen verzonnen verhalen die hij borduurt naar het patroon van antieke verhalen in de heilige tekst van een traditionele religie (het christendom). Dat maakt dat een en ander op ons buitenstaanders zo mogelijk nog net even wat krankzinniger overkomt.

#7 Prediker

@5 Ik denk dat Joost er op doelde dat ik die zin niet had voltooid, en de zin daarom grammaticaal niet liep.

Ik was de zin wel begonnen, maar ik zal zijn afgeleid door iets anders in de tekst dat mijn aandacht trok, en vervolgens ben ik kennelijk vergeten de zin over Romney af te maken, waardoor deze enkel een onderwerp bevatte.

Ik heb dat nu meteen maar even aangepast.

#8 Dehnus

@5: En vergeet niet zijn dagelijkse ommetje op zee, met sandalen ;).

Wat moet die kerel een schuiten hebben gehad zeg! :P.

#9 Dehnus

Hier in Noorwegen zijn ze donders agressief. Vallen je op straat lastig, en vragen maar door. Als je zegt dat je ze wel kent, en weet wat de LDS afkorting betekent gaan ze heel boos doorvragen met “WAT WEET JIJ ALLEMAAL DAN WEL HUH!?”. Meerdere keren zeggen dat je geen interesse hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*