Kabinet IJsland valt: vriendjespolitiek bij rehabilitatie zedendelinquenten

Het lijkt erop dat de IJslandse justitie meer dan eens het strafblad schrapte van zedendelinquenten, op voorspraak van familieleden van bonzen van de regerende conservatieve partij.

Zo ontving justitie een brief van de vader van de premier met het verzoek een oude gabber van ‘m te rehabiliteren. Het was een goeie jongen, hij kende ‘m allang en die had echt spijt, meende Benedikt Sveinsson, vader van premier Bjarni Benediktsson.

Die ‘goeie jongen’ had zijn stiefdochter twaalf jaar lang bijna dagelijks verkracht, maar hé, vergeven en vergeten toch? Iedereen verdient toch een tweede kans nadat ‘ie z’n straf heeft uitgezeten?

Dergelijke brieven blijven in de regel geheim voor het publiek, en de overheid heeft in IJsland vervolgens discretionaire bevoegdheid om het strafblad te schrappen en iemand ‘in ere te herstellen’.

Kennelijk gebeurde dat ook, en volgens tweep Andri Erlingson, die het nieuws goed gevolgd heeft, naar alle waarschijnlijkheid op verontrustende schaal.

Zo’n zaakje stinkt natuurlijk, dus toen dit uit dreigde te komen, probeerde de IJslandse overheid de zaak in de doofpot te houden.

Er kwam een parlementaire onderzoekscommissie, maar tweederde van die commissie wilde volgens Erlingson niet eens kijken naar de namen van de referenten die de aanbeveling deden. Zo kon men blijven volhouden dat men hier geen weet van had, hetgeen doet vermoeden dat deze parlementariërs allang wisten hoe de vork in de steel zat.

Nu is de coalitie gevallen, het liberale Heldere Toekomst heeft zich direct toen het nieuws uitkwam van de affaire en de conservatieve Onafhankelijkheidspartij willen distantiëren. Dikke kans dat er nieuwe verkiezingen komen.

Open waanlink

 1. 1

  Het is wel wat hè, met corruptie en IJslandse premiers. Dik een jaar geleden moest er nog eentje opstappen, omdat uit de Panama papers bleek dat ie vuistdiep zat in de de schuldsanering van de IJslandse banken. Bij gevolg moeten de IJslanders straks voor de 3e keer in 4 jaar tijd een nieuw parlement kiezen. Het lijken wel Italianen.

 2. 3

  @2: Voor de vorige premier waren de Panama-papers nodig. Rutte stond daar niet in, dus jouw conclusie lijkt me in ieder geval ongegrond. Blijven de opties over dat de IJslandse politieke elite (of toch iig de rechtse toppolitci) corrupter zijn dan hier, of dat Nederlandse toppolitci veel voorzichtiger te werk gaan (in gemeente en provincie loopt er hier ook wel vaker iemand tegen de lamp).

 3. 5

  @4: Of zou het zo kunnen zijn dat Rutte een martelkelder voor zwarte babietjes heeft en afgezant is van de illuminati en samenwerkt met de Bilderberggroup om Nederland via slinkse wijze in te lijven bij Noorwegen ?

  Ja ik doe geen uitspraak he ? Ik stel een vraag. We weten het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren