Israël staakt samenwerking met Unesco

Israël staakt samenwerking met Unesco.

Israël valt over een passage uit een resolutie van de Unesco die oproept de islamitische heiligdommen op de Tempelberg te respecteren. Volgens premier Netanyahu is het niet noemen van joodse heiligdommen ‘absurd theater’ waarmee Unesco haar laatste greintje geloofwaardigheid heeft verspeeld.

Nederland heeft met een klein aantal andere landen tegen de resolutie gestemd, die expliciet vraagt “to respect the integrity,authenticity and cultural heritage of Al Aqsa Mosque/Al-Ḥaram Al Sharif“. Want die staat onder druk van de Israëlische overheid, aldus de indieners van de resolutie.

Je zou ook kunnen zeggen dat Israël de vermoorde onschuld speelt door de aandacht af te leiden van de vele hindernissen en provocaties waar moslims mee te maken krijgen als ze de Tempelberg bezoeken. De joodse klaagmuur is nog steeds vrij toegankelijk.

 

Open waanlink

 1. 1

  Als ik het goed begrijp, valt Israël niet over de oproep de islamitische heiligdommen te respecteren maar om de suggestie dat de Tempelberg in Jeruzalem alleen heilig is voor moslims, niet voor joden. Dat ligt extreem gevoelig omdat er diverse Arabische theorieën zijn dat de joodse tempel ergens anders heeft gestaan. Die lijken nu mainstream te gaan worden.

 2. 3

  @1: Waarom zou respect vragen voor het ene heiligdom betekenen dat je geen respect kunt hebben voor andere heiligdommen? Het gaat er om dat Israël de aandacht afleidt van alle pogingen van het land om heel Jeruzalem inclusief de Tempelberg volledig te claimen. Precies zoals ze met het andere land van de Palestijnen doen. Je kunt er natuurlijk een religieus conflict van maken. Volgens mij is het gewoon onderdeel van het kolonialistisch beleid van de Israëlische regering.

 3. 4

  Waarom zou respect vragen voor het ene heiligdom betekenen dat je geen respect kunt hebben voor andere heiligdommen?

  Dat is precies wat met deze Arabische resolutie is gebeurd:

  the motion, which describes the Temple Mount as holy to Muslims alone, without mentioning the site’s significance to Jews.

  http://www.haaretz.com/israel-news/1.747314

  Kennelijk geen enkel probleem voor diegenen waarbij toch altijd alles aan den haakneus ligt.

 4. 5

  @4:

  as holy to Muslims alone, without mentioning the site’s significance to Jews.

  Ik begrijp deze zin niet. Dat ‘alone’ staat niet in de resolutie. En betekent het niet noemen van A dat ik een plaats alleen claim voor B?

  Je laatste zin zal ik maar negeren.

 5. 6

  Als ik het goed begrijp, valt Israël niet over de oproep de islamitische heiligdommen te respecteren maar om de suggestie dat de Tempelberg in Jeruzalem alleen heilig is voor moslims, niet voor joden.

  @1 Ik denk dat je Israëls suggestie inderdaad prima begrijpt. Het probleem is alleen dat dit een tamelijk valse aantijging is, die de aandacht wel evident afleidt van de reële problemen waar de resolutie zich over uitspreekt op de grond van Al-Haram Al-Sharif, Al-Khalil en Gaza. Namen die de meesten niet kennen, omdat wij weigeren ze te gebruiken.

  De volledige tekst van de resolutie is via de Volkskrantsite te lezen.

  Die resolutie begint met een verwijzing naar een in augustus verschenen rapport. Dan volgt in punt 2 een opsomming van alle internationale conventies die Israël ter plekke schendt en de talloze VN- en Unesco resoluties die zich daar al over hebben uitgesproken. Daaronder het feit dat Unesco de Oude Stad van Jeruzalem op verzoek van Jordanië in 1981 op de Werelderfgoedlijst plaatste als heilige stad voor de drie monotheïstische geloven jodendom, christendom en islam.

  Mocht dat nog niet duidelijk genoeg zijn, dan toch in ieder geval punt 3 dat hierop volgt:

  Affirming the importance of the Old City of Jerusalem and its Walls for the three monotheistic religions, also affirming that nothing in the current decision, which aims, inter alia, at the safeguarding of the cultural heritage of Palestine and the distinctive character of East Jerusalem, shall in any way affect the relevant Security Council and United Nations resolutions and decisions on the legal status of Palestine and Jerusalem,

  Mij lijkt die aantijging dus vooral getuigen van kwader trouw, een poging in te spelen op bestaande anti-moslim en anti-Arabische sentimenten, en vooral: een poging om de aandacht af te leiden van de inhoud van de resolutie: de schendingen van het internationaal recht door Israël in Oost-Jeruzalem, Al-Haram Al-Sharif, Al-Khalil en Gaza.

 6. 7

  3. Affirming the importance of the Old City of Jerusalem and its Walls for the three monotheistic religions […]

  Over het graf van Rachel

  36. Shares the conviction affirmed by the international community that the two sites are of religious significance for Judaism, Christianity and Islam;

  Bij punt 13. staat niet expliciet vermeld dat de Westelijke muur een belangrijke plaats is voor de joden. Daar staat dat Al-Haram Al-Sharif (de Tempelberg, dat is inclusief de Klaagmuur) een heilige plaats van verering is voor moslims. Dat sluit joden niet expliciet, noch impliciet uit. Israël leest dat wel zo.

 7. 9

  Ook in Koran staat, Palestina behoort Joden toe:

  En toen Mozes tot zijn volk zeide: “O, mijn volk, herinner u God’s gunst aan u, toen Hij profeten onder u aanstelde en u koningen aanwees en Hij u gaf, wat Hij aan niemand onder de volkeren heeft gegeven.” “O, mijn volk, gaat het heilige land binnen dat God voor u heeft bestemd en keert het niet de rug toe, anders zult gij verliezers worden.” (Koran, soera 5, vers 20 en 21)

  Kan dit een imam even uitleggen aan die Israel-critici?

 8. 10

  @9: Denk je nu echt dat Israël-critici hun kritiek op het Israëlische apartheidsbeleid inslikken om wat in een sprookjesboek staat?

 9. 11

  “Dat ligt extreem gevoelig omdat er diverse Arabische theorieën zijn dat de joodse tempel ergens anders heeft gestaan. ”

  Niet alleen Arabische theorieën, ook hier in het Westen bij zowel extreem links als extreem rechts word graag de geschiedenis van de Joden weggemoffeld. De Joden zouden daar niet thuis horen, maar Israel cadeau hebben gekregen vanwege de Holocaust. Deze Unesco verklaring is een poging de geschiedenis van Jeruzalem te vervalsen en heel het Midden Oosten als Islamitisch gebied te claimen. Eeuwenoude Joodse gebouwen komen in dat verhaal niet uit.

 10. 13

  @11: Foutje. Joden horen daar al eeuwen thuis en kregen ook hun huis lang voor de holocaust, maar zionisten maakten van Israel een veroveringsleger. Dat was niet de bedoeling.

 11. 14

  @11: De geschiedenis van de Joden wordt wel door mensen weggemoffeld. Zo vergeet jij bijvoorbeeld dat de meerderheid van de huidige Joodse inwoners van Israël door het CBS zou gecategoriseerd worden als allochtoon. Maar een kleine fractie van hun voorouders woonde in Palestina voor de Tweede Wereldoorlog. Het is een duidelijk gevalletje van een tsunami van massa-immigratie die het cultuur van de regio totaal veranderd heeft.

 12. 15

  @14: 60% van de joden in Israel zijn vluchtelingen en afstammelingen daarvan uit de Arabische wereld waar 6% van de bevolking jood was.

  Het is een duidelijk gevalletje van een tsunami van massa-immigratie die het cultuur van de regio totaal veranderd heeft.

  Je lijkt Wilders wel.

 13. 16

  @15: “Je lijkt Wilders wel.”

  Behalve dat ik minder overdrijf. In Israël is echt gebeurd wat Wilders over Nederland beweert.

 14. 17

  “zionisten maakten van Israel een veroveringsleger. Dat was niet de bedoeling.”

  Natuurlijk was dat de bedoeling. Er was nooit een joodse meerderheid, die is kunstmatig gemaakt door het gewelddadig verdrijven van honderdduizenden Palestijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren