Geen deal tussen Griekenland en Eurogroep

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aangezien de Eurogroep het onmogelijke vroeg, viel dat verwachten.

Inmiddels is overigens opnieuw duidelijk geworden dat het IMF en de Eurogroep niet langer op één lijn zitten. Het IMF vindt het noodzakelijk dat Griekenland schuldverlichting krijgt. Voor de Eurogroep blijft dat echter onbespreekbaar.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft zich overigens wederom niet populair gemaakt bij zijn collega’s.

Dat belooft dus niet veel goeds.

Open artikel

Reacties (21)

#1 gbh

Het IMF vindt het noodzakelijk dat Griekenland schuldverlichting krijgt.

Misleidend zinnetje: Als het IMF dat wilt waarom geven ze Griekenland dan niet zelf schuldverlichting?

Het IMF wilt zelf al haar geld terug en de rekening daarvan bij Europa leggen.

Bankrun:

The 2 billion euros taken out in just three days represents about 1.5 percent of total household and corporate deposits of 133.6 billion euros held by Greek banks as of end-April.

A finance ministry spokesman declined comment on the latest capital outflows. A government spokesman said on television late on Wednesday there was no plan to introduce controls.

Pro Euro Grieken gaan demonstreren, begin volksopstand?

In a sign of growing nervousness among many Greeks about their country’s fate, pro-euro demonstrators planned a rally in central Athens, calling for an end to the deadlock. The previous day, anti-austerity protesters rallied in support of the government and against policies set by lenders.

http://www.reuters.com/article/2015/06/18/us-eurozone-greece-merkel-idUSKBN0OY0OF20150618

#2 Dante

Zou blij zijn als Griekenland kapt met de veel te dure euro en wij met het veel te dure Griekenland (schuld is inmiddels 345 miljard en de ECB hevelt nog steeds miljarden over).
Welke papzak zei ook alweer dat het geld met rente terugkwam? En dat bestuurde dan een land, de leugenaar.

#3 Nonkel

@2:
Dat was Jan Kees de Jager. En die erfenis wordt lekker uitgebreid door Dijsselbloem

#4 Bolke

Ik zeg, annexeer een paar mooie griekse eilanden.

#5 Emile M

Waarschijnlijk treedt de Griekse regering volgende week af en wachten we het nieuwe kabinet af. Het circus begint dan weer opnieuw.

#6 Fokko

@2: Je realiseert je dat het huidige overhevelen naar Griekenland vooral bestaat uit geld om de rente en aflossingen op de leningen die wij aan de Grieken hebben gegeven te kunnen betalen. Natuurlijk zit daar ook geld tussen dat van de EU via Griekenland naar het IMF gaat en vice versa, maar toch.

#7 Inkwith Barubador

90% van het geld dat naar Griekenland gaat, gaat direct door naar banken en andere schuldeisers. Het is dus niet Griekenland dat wordt gered (Griekse economie is kapot gemaakt), maar opnieuw een bail out voor de banken.

Open je ogen jongens, de banken moeten gered worden en die Grieken kunnen verrekken. En de Europese burger idem.

#8 Cerridwen

@6 & 7: Er is niets vreemds aan een nieuwe lening besteden aan het aflossen van aflopende leningen. De Nederlandse overheid doet dat ook. Zo lang je van plan bent je schuldeisers te betalen, maakt het weinig uit. Je kan natuurlijk de nieuwe lening besteden aan de pensioenen en de belastinginkomsten gebruiken om de schuldeisers te betalen, maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde.

En de oorspronkelijke lening is natuurlijk wel degelijk in de Griekse economie gestopt.

#9 prllx

Omdat de Nederlandse overheid dat doet wil dat nog niet zeggen dat het een goed idee.

#10 mark3000

Dat belooft dus niet veel goeds.

Dat snap ik niet helemaal, dacht dat de meesten hier voor een Grexit waren..

#11 Emile M

Een jaar of een half jaar geleden zou ik misschien voor en Grexit geweest zijn. Als we dat nu uitgegeven geld hadden gebruikt om de Grieken er daarna bovenop te helpen. Dat gaat nu niet meer lukken.

#12 frankw

Bankdeposits versus geld in omloop. Let wel op twee verschillende schalen. De vraag: waar lekt het gel dan naar toe?
https://twitter.com/Schuldensuehner/status/611790022799433729/photo/1

#13 kevin

@5

Waarschijnlijk treedt de Griekse regering volgende week af

Bron?

#14 Emile M

@13: Geen. Een inschatting van mogelijkheden en waarschijnlijkheden. Volledig voor mijn verantwoording.

#15 Bismarck

@10: Oh, die poll heb ik gemist.

@1: Om 1,5% van je banktegoed (inclusief betaalrekeningen) opnemen nou een bankrun te noemen? Ik ken mensen die bij een willekeurige pinbeurt al een groter deel van hun saldo opnemen.

Ik zou haast zeggen dat de Grieken onrealistisch veel vertrouwen hebben in hun banken (en in het voortbestaan van de Griekse euro). Al weet je natuurlijk niet hoeveel Grieks spaargeld er al veel eerder naar het buitenland is gebracht (misschien zijn die 133,6 miljard maar zo’n klein deel dat de spaarders dat risico wel kunnen lopen).

#16 Micowoco
#17 Grûtte Pier

Maar Griekenland hoeft toch, net zoals ieder ander land dat doet, haar leningen te herfinancieren?
Nederland bijv. betaalt z’n leningen namelijk ook never-nooit terug – vorig jaar kwamen we ruim 3% tekort. Waar Griekenland rente + afbetalingen deed afgelopen tijd…

Geef ze een herfinanciering zodat we kunnen kappen met dit gelul!

#18 Bolke

@17: Griekenland kan de rente ook al niet meer betalen.

#19 Dante

@6: linksom of rechtsom, naar mijn idee is niemand bij deze eindeloze soap gebaat. De gewone Griek niet en de gewone Nederlander niet. Griekenland heeft meer aan een goedkope munt en kan zelf bepalen welk beleid ze daarbij willen voeren. Zal misschien ook interessanter worden om dan in Griekenland te investeren. Er gaan wel meer landen failliet en misschien is de les dan ook; leen geen geld aan iemand die het niet kan terugbetalen. Geef het dan en neem je verlies of geef het niet. Maar blijf geen toneelstukje opvoeren terwijl niemand daar nog zin in heeft.

#20 prllx

Dit is poker. Wie als eerste stopt moet betalen.

Als Griekenland het slim speelt (en ik denk dat ze dat doen) stoppen ze nooit. Ze wachten tot ze eruit worden geknikkerd of tot er betaald wordt.
In het eerste geval hebben ze plausible deniability en kan men claimen dat de EU niet verder wilde, in het tweede geval kunnen ze blijven rekken totdat optie 1 weer aan bod komt.

Elke schijn van 100% tegenwerking leidt tot ‘betalen’, zelf stoppen leidt ook tot ‘betalen’. En betalen zal nooit gebeuren en leiden tot nog meer ellende.

Dit zijn de opties en de aanhouder wint. De EU heeft geen enkele keuze anders dan betalen of de bittere pil slikken EN betalen.

Beleidsmakers hebben zichzelf middels de constructies die ze hebben opgetuigd en de positie waarin ze zichzelf hebben gemanoeuvreerd geen dienst bewezen: als ze niet betalen moeten ze betalen met hun positie.

#21 Stoic

Maarten Maartensz heeft een andere kijk op de zaak (Nederlog, 19 juni) plus een mooie uitleg wat macht (power) is. Lees Nederlog, al is het maar voor 5 minuten per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*