Thema Groen

Doelstelling voorgestelde klimaatwet in perspectief

Maar liefst zeven partijen hebben gezamenlijk een voorstel voor een klimaatwet opgesteld. In dit voorstel staat ook de volgende doelstelling:

100% broeikasgas-neutrale elektriciteitsproductie in 2050

In het verleden hebben we al twee maal laten zien dat doelen een ding zijn, maar dat ze halen iets heel anders is. Ambities te over in akkoorden uit het verleden, maar ze werden nooit afgedwongen.

Wereldtemperatuur | Update mei 2018

DATA - Op deze zomerse dag (ja, ik weet het, lokaal weer zegt niets over het globale klimaat) weer een update van ons maandelijks klimaattrendoverzicht.
Weinig bijzonderheden te melden (afgezien van records voor het 11-jaars- en het 30-jaarsgemiddelde.
Interessant is om te zien dat de ondergrens nu toch stevig op 0,5 lijkt te liggen. De laatste keer dat we er onder zaten was halverwege 2014.

Het regent pijpestelen

Beetje raar om in mogelijk de droogste juni sinds 1901 het te hebben over veel neerslag. Maar goed, juist ook in dat recente bericht kan je lezen dat de situatie niet hetzelfde is voor heel Nederland.
En dat sluit wel een beetje aan bij de verwarring die gezaaid is in recente discussie over de uitspraak van het KNMI dat het in Nederland als gevolg van klimaatverandering meer en vaker regent (en zal regenen).
Het meest opzienbarende stuk kwam van Crok and friends. Ze zagen in hun data reden voor twijfel.

Nou, ik zie dat niet. Laten we er stap voor stap doorheen gaan. Eerst gewoon met de gemiddelde neerslag per jaar.

Door opwarming smelt permafrost waardoor oliemaatschappijen niet kunnen leveren. Oplossing: energie steken in bevriezen wegen

Surrealistisch dit is. Oliemaatschappijen in het noorden (bv Canada en Alaska) zijn afhankelijk van wegen over de permafrost. Nu het seizoen dat de toplaag bevroren is steeds korter wordt, door klimaatverandering, is de handel in gevaar. Dus stoppen ze nog wat extra energie in het bevriezen van de wegen.

Ziekenhuis om vrolijk van te worden

Op David Byrnes website ‘Reasons to be cheerful’ (in onze Kunst op Zondag in januari ook besproken) is een kersverse bijdrage verschenen over Eskenazi Health, een publieke gezondheidszorgorganisatie in Indianapolis (Verenigde Staten).

Dankzij de grootste particuliere gift ooit aan een openbaar ziekenhuis gegeven, realiseerde de organisatie in 2014 een nieuw ziekenhuis, dat nu als een van de meest duurzame ziekenhuizen bekend staat. Met o.a. een ‘dakboerderij’.

Lees het artikel van Michael Kaufmann op Reasons to be cheerful.

Groene stroom voor de industrie

NIEUWS - In de commentaren op Sargasso is het een veel gebezigd argument: duurzame energie kan de industrie niet van betaalbare stroom voorzien. In Australië denken ze daar inmiddels anders over. De van oorsprong Engelse staal miljardair Gupta werkt daar gestaag aan zijn plannen om 10 GW aan zonne-energie te realiseren, waarmee hij onder andere zijn eigen staalfabrieken van stroom wil voorzien.

Wereldtemperatuur | Update april 2018

DATA - Terwijl we hier de afgelopen twee weken te maken hebben met een uitzonderlijk warme periode, rapporteer ik hier over een maand die slechts een relatief milde opwarming liet zien. Dat klinkt positiever dan het werkelijk is. Bij gebrek aan een El Nino zou de afwijking van de temperatuur over de hele wereld sterker moeten dalen. Maar dat doet het niet. Er is een nieuw niveau bereikt kennelijk.
En ook de 11- en 30-jaarsgemiddelden laten weer nieuwe records zien.

Vanaf 2020 landelijk verbod op varend ontgassen voor binnenvaart

NIEUWS - Het Ministerie van Infrastructuur en Water heeft gisteren bekend gemaakt dat er vanaf 2020 een landelijk ontgassingsverbod komt voor binnenvaarttankschepen. Minister Van den Nieuwenhuizen wil dat de internationale afspraken hierover halverweg 2020 in Nederland ingevoerd zijn. Mark Lensselink, die al in 2010 vragen stelde over varend ontgassen aan het dagelijks bestuur van Hoek van Holland en zicht sindsdien inzet voor een verbod op varend ontgassen, zegt in een reactie aan Sargasso:

Het heeft even geduurd, maar de uitstoot van benzeen en andere zwaar toxische stoffen wordt verder aangepakt. Dat is goed nieuws voor de bewoners, blootstelling aan Vossen kan echt niet