Thema Economie

Hoogleraar recht: “Groningen is als wingewest gebruikt”

Tijdens een congres over de mijnbouwschade in Groningen is hoogleraar Herman Bröring uitermate kritisch over de houding van de overheid. Het vertrouwen van de Groningers in de overheid is compleet weg. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt kijkt naar de wijze waarop de overheid met de mijnbouwschade omgaat.

Maar dat is wel heel wonderlijk dat je die brief van 13 april durft te schrijven. Dan heb je totaal geen benul waar mensen aan hechten.

Hoe is dit in vredesnaam mogelijk. Wat zijn ze in Den Haag aan het doen?

De rijksoverheid heeft haar verantwoordelijkheid nog niet goed genomen.

Als iets niet transparant is, dan is dat dit dossier.

Is Groningen als wingewest gebruikt? De overheid lijkt er alles aan te doen om die indruk achter te laten.

Quote du Jour | Ierse grens

We now seem to be in an odd position where Northern Ireland is getting a post-Brexit guarantee its lead political party does not want, while Scotland is being denied the same guarantee even thought its lead political party is in favour.

Theresa May lijkt te hebben gebogen voor de Ierse republiek: er komt na Brexit geen harde grens tussen zuiden en noorden. May’s Noord-Ierse coalitiepartner is daar niet onverdeeld gelukkig mee, want zo komt Noord-Ierland dichterbij Ierland en verder van het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen wil de Schotse Nationale Partij dezelfde grens-status als Noord-Ierland, maar krijgt die niet. Liveblog bij The Guardian voor wie het volgen wil.

Update: Londen wil ook dezelfde deal als Noord-Ierland (wanneer die doorgaat, hetgeen twijfelachtig is).

Update 2: Aaaand it’s gone.

Quote du Jour | Typisch voor Uber

“The hack and the cover up is typical Uber only caring about themselves. I found out through the media. Uber doesn’t get out in front of things, they hide them.”

Uber is weer eens betrapt op het overtreden van de wet. De online taximakelaar verzweeg een grote hack, waarbij van miljoenen mensen privégegevens in handen van criminelen vielen (in de VS bestaat meldplicht). Robert Judge, die via Uber ritjes werft in Pittsburgh, verbaast het allemaal niet meer.

Belast de rijken, ze gaan toch niet weg

Een Amerikaanse studie naar het verhuisgedrag van rijken laat zien dat het met die mobiliteit wel meevalt:

And it turns out that place still matters for the rich – much more so than we might think.

En als rijken verhuizen, dan is dat meestal niet om minder belasting te gaan betalen:

When millionaires do move, they admittedly tend to favour lower-tax states over higher-tax ones – but only marginally so. Around 15% of interstate millionaire migrations bring a net tax advantage. The other 85% have no net tax impact for the movers.

Quote du Jour | Oneerlijk

“These [small and medium] businesses truly are the engines of innovation and job creation throughout our economy, and they should not be left behind. Unfortunately, neither the House nor Senate bill provide fair treatment, so I do not support either in their current versions.”

Ron Johnson spreekt zich als eerste republikeinse senator uit tegen voorgestelde belastinghervormingen, omdat die grote bedrijven oneerlijk zouden bevoordelen ten opzichte van het mkb. Waarmee weer een groots aankondigd stuk wetgeving van Donald Trump op de helling belandt. Pogingen om via de belastingwet alsnog obamacare de nek om te draaien vallen niet goed bij de senatoren die daar tegen waren.

Afschaffing van de dividendbelasting: wie wint er nou?

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) voerde een analyse uit op basis van de aandeelhouders van de 10 grootste AEX-bedrijven en de bilaterale belastingafspraken. Voor afschaffing van de dividendbelasting werd al langer gelobbied:

De afschaffing stond niet in de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen, maar vormt wel al ruim 8 jaar een vast onderdeel van de lobby vanuit de Amerikaanse kamer van koophandel (AmCham), VNO-NCW en een handvol Nederlandse multinationals.

De conclusie van het onderzoek:

SOMO ziet voornamelijk een verschuiving van belasting die in Nederland wordt afgedragen naar belasting die in het buitenland wordt afgedragen. Netto betekent dit een verlies voor de Nederlandse schatkist, zonder dat Nederlandse aandelen aantrekkelijker worden.

KRAS | Dividendbelasting

Shell is de prinses op de erwt van het Nederlandse bedrijfsleven. Maakt miljarden winst (terecht, want ze moeten die miljarden eerst investeren voor ze jaren later misschien een druppel olie zien) maar ligt wakker van een paar miljoen dividendbelasting. Voor Nederland als geheel gaat het om 1,4 miljard euro, maar voor de afzonderlijke multinationals is het peanuts op de jaarrekening.

“En anders gaan we weg hoor.” Het is natuurlijk tekenend dat VVD’ers, in gezelschap van de snelle jongens waar ze graag bij willen horen, niet in homerisch gelach uitbarsten als die frase weer eens voorbij komt. Werden vroeger op de sociëteit waarschijnlijk ook altijd al gepiepeld. Verhuizen vanwege een handvol pinda’s. Maak dat je moeder wijs.

Sprinkhanen

COLUMN - De lonen stijgen al jaren amper, om van de uitkeringen niet te spreken. ‘De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,3 procent, maar dat vertaalt zich vooralsnog niet in navenante loonstijgingen. Dat is al jaren zo: de salarissen lopen structureel achter bij de economische groei,’ schreef de Volkskrant dit weekend. Bijna 1 op de 5 werknemers n Nederland werkt in een sector waar de gemiddelde koopkracht momenteel zelfs slechter is dan in 2000.

En terwijl de inkomensongelijkheid in Nederland redelijk stabiel is, neemt de vermogensongelijkheid flink toe. Het CBS meldde vorig jaar dat de 1,4 procent miljonairshuishoudens in Nederland samen 44 procent van het totale vermogen bezit, en de rijkste 10 procent liefst viervijfde van het totale vermogen. De ongelijkheid groeit, kortom: de economie trekt aan, maar de koopkracht stagneert, de uitkeringen kelderen, en de vermogensverschillen worden rap groter.

Zondag bleek waar al dat geld blijft: het verdwijnt via offshore belastingconstructies uit het zicht. Apple, Nike, Facebook, Uber, Vistaprint, Shell – ze horen bij de miljardenbedrijven die via ingenieuze constructies, deels georganiseerd via Nederland, vrijwel in geen enkel land belasting betalen.