OPROEP - De rechtvaardigheid van het asielbeleid, lobbypraktijken in Nederland, een paar mooie grote onderzoeken en natuurlijk veel goede blogs. Wat gaat Sargasso in 2013 brengen? En hoe gaat u daarbij helpen?

2013 wordt een spannend jaar voor ons. We trekken het subsidie-infuus los en moeten op eigen benen verder. Het financieel de goede kant op. Het meeste geld verdienen we al geruime tijd zelf door de verkoop van (data)stukken (die niet allemaal op Sargasso verschijnen), het geven van cursussen en door het plaatsen van advertenties.

Maar het is nog niet genoeg. Er moet dit jaar ook geld binnenkomen van grote producties, waarvoor we een onderzoeksjournalist hebben aangetrokken. Een aantal van deze producties is verkocht en verschijnt binnenkort op deze site en in de media met wie we samenwerken (over cannabis, cameratoezicht, gerommel bij een gemeente, olieprijzen). Maar de financiële malaise in de media maakt het wel lastig, zo niet onmogelijk, om de juiste prijs voor deze arbeidsintensieve stukken te krijgen. We houden u op de hoogte.

Wat er in geval volgend jaar komt, en waarvoor we uw aandacht en hulp vragen, zijn twee grote, langlopende series die we aan het opzetten zijn: over de rechtvaardigheid van het asielbeleid en over de Nederlandse lobbycultuur.

Project gelukszoekers

Het afgelopen decennium zijn de discussies over immigratie in Nederland hoog opgelopen. Iedereen heeft een mening over wel of niet strenger optreden tegen de zogenaamde gelukszoekers. Maar hoeveel mensen kennen eigenlijk de feiten? Om een gefundeerde discussie te voeren over het asielbeleid in Nederland is het belangrijk te weten waar je het over hebt. Sargasso zoekt in een langlopend dossier uit hoe rechtvaardig het asielbeleid in Nederland is.

Om die vraag te beantwoorden, volgen we stapsgewijs de verschillende fasen die een asielaanvrager moet doorlopen. Het begint bij de beslissing te vluchten, de vlucht zelf, de aankomst in Nederland, de eerste asielprocedure, eventuele beroepen bij de rechter, de Raad van State en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, en dan bij toekenning of afwijzing van de asielaanvraag. Het eindigt met integratie in de Nederlandse samenleving of uitzetting. Bij elke fase staan we stil bij wat er nu eigenlijk gebeurt, hoe dat door de jaren heen is veranderd, wat de afwegingen en belangen van alle partijen zijn.

Lobbycultuur

In Den Haag en Brussel wemelt het van lobbyisten. Maar wie zijn deze mensen? Hoe werkt lobbyen? Hoe effectief is het? En hoe wordt het beleid in Den Haag en Brussel door lobbyisten beïnvloedt?

De Verenigde Staten hebben een verplicht lobbyregister. Iedereen die een parlementslid benaderd, uitnodigt, fêteert of anderszins verleidt, moet aangeven wanneer, voor welk doel en hoeveel geld ermee gepaard is gegaan. De Europese Unie heeft ook een register, al is dat niet verplicht. In Den Haag ontbreekt iedere transparantie.

Wij willen de mist verdrijven en laten zien wie er lobbyen in Nederland, waarvoor er wordt gelobbied, hoe dat werkt en met welk resultaat. We doen dit met open vizier. Lobbyen is slecht, noch goed. Tabaksfrabikanten lobbyen, maar ook milieuorganisaties. We vinden alleen dat in een democratie duidelijk moet zijn welke overwegingen ten grondslag liggen aan beleid.

Inmiddels hebben we al een groot deel van de Nederlandse lobby in Brussel in kaart gebracht, alsmede de Nederlandse lobby in de Verenigde Staten. Ook beschikken we over een lijst met bijna duizend Nederlandse lobbyisten en hun social media (daarmee kunnen we sociale netwerkanalyses maken).

In beide projecten gebruiken we reguliere journalistieke methoden, maar ook veel data en we zullen uiteraard veel gebruik maken van de Wet openbaarheid van bestuur. We zoeken voor ieder verhaal een mediapartner die kosten en opbrengsten deelt. We hebben echter voor deze projecten ook nog eigen geld nodig. Waar mogelijk betalen we het uit eigen middelen, maar als u dit goede onderwerpen vindt, vragen we u te doneren. Voor de goede orde, we zijn een stichting zonder winstoogmerk: alles wat we verdienen, komt ten goede aan onderzoek en de productie van artikelen.

Bloggen

Tot slot blijft er natuurlijk nog geblogged worden. Afgelopen jaar zijn we weer in een wat strakker jasje gaan zitten en hebben we veel nieuwe en jonge bloggers aangetrokken. In 2013 zullen we ons focussen op een vijftal onderwerpen waar we volgens mij al sterk in zijn: politiek, duurzaamheid, wetenschap, privacy en internationale politiek. Rondom deze thema’s zijn we hard bezig om expertbloggers aan te trekken. Als u zich geroepen voelt, meldt u aan.

We hopen in ieder geval dat u Sargasso ook in 2013 met veel plezier, of zo nu en dan met veel ergenis, zal lezen.

Dus wilt u bijdragen? Doneer.

Reacties (10)

#1 HansR

De beste wensen en een goed 2013 gewenst.
Een mooie planning, we zien het tegemoet.

  • Volgende discussie
#2 Inca

Met name de serie over lobbyen vind ik erg boeiend klinken en zie ik met verwachting tegemoet. Nemen jullie daarin ook de beïnvloeding mee van politiek voorlichting media (bv zoals Joris Luyendijk beschreef in ‘Je hebt het niet van mij’?) Het is niet direct lobby, omdat het doel niet altijd concreet is, maar van beïnvloeding is wel sprake en het is wel een middel dat wordt ingezet bij het lobbyen door belangengroepen. (Boekje van Joris Luyendijk is in elk geval essentieel om minstens even door te lezen.)

Ik zal eens even kijken of mijn rekening al positief genoeg is voor een bijdrage.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DrBanner

Een goed 2013 gewenst. 5 onderwerpen keuze: Fijn en goed ook dat Media en Cultuur en Milieu er niet als apart onderwerp tussen staan. Succes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kalief

Het begint bij de beslissing te vluchten, de vlucht zelf, de aankomst in Nederland

Boeiend. Belicht vooral ook het verschil tussen vluchten en emigreren, de geschatte en werkelijke kosten, de mate van illegaliteit om het land uit te komen (tegenover de mate van illegaliteit in het land van opvang), de rol van mensensmokkelaars vs. op eigen kracht reizen, en het gewenste en uiteindelijke reisdoel. Aub. geen tearjerkers en propaganda.

de verkoop van (data)stukken (die niet allemaal op Sargasso verschijnen), het geven van cursussen

Ook leuk, blog daar ook maar eens over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dimitri Tokmetzis

@2: Hoi Inca,

In de praktijk is er grote overlap tussen lobby en pr. Die vallen bij veel bedrijven/instellingen onder Public Affairs. Lobbywerk richt zich evengoed op de media. Daarnaast is er zeker ook een draaideureffect tussen media en Public Affairs. We hebben al heel veel sociale netwerkdata over de Haagse media en de Haagse lobby, dus ja, dat nemen we zeker mee.
Overigens hebben we ook al heel veel data over de NL lobby in de VS en in Europa. Daar publiceren we op korte termijn over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rob

@5 Ik beschouw lobbyen als PR, maar PR is dan weer niet altijd hetzelfde als lobbyen.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar deze serie. Mijn organisatie heb ik eerder ingeschreven in het genoemde vrijwillige Europese lobby-register. Het is dus niet verplicht, maar er zijn wel een aantal deuren die gesloten blijven als je je niet inschrijft.

In het register kan je aangeven hoeveel fte lobby-kracht je op Brussel loslaat. De opgegeven getallen zijn vaak zeer laag (te laag), maar er bestaat geen inhoudelijke controle op het register.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Maxm

“We trekken het subsidie-infuus los”

Dat suggereert een vrijwillige keuze, klopt dat wel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Pim

people before patents

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pim
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Krekel ( = niet per se verboden gebruikersnaam)

2013 is tevens het eerste jaar met 4 verschillende cijfers erin sinds … 1987!

  • Vorige discussie