Online petities halen zelden de politiek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ondanks dat online petities massaal ondertekend worden, halen ze zelden Tweede Kamerleden of bewindslieden. Dat blijkt uit een analyse van ANP en weblog Sargasso van drie miljoen handtekeningen, vrijgegeven door de populaire website petities.nl.

Sinds 2009 zijn er 488 online petities gestart waarvan het uitdrukkelijk de bedoeling was dat ze aan een minister of de Tweede Kamer werden aangeboden. Tien zijn er daadwerkelijk aangeboden aan de Tweede Kamer. Navraag bij de woordvoerders van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zeggen dat het er nog geen vijf per jaar zijn. Meestal verwijzen ze de indieners door naar de Tweede Kamer.

Volgens Reinder Rustema, eigenaar van petities.nl, worden petities meestal gestart om media-aandacht te krijgen. Daarnaast onderschatten veel petitionairs hoe moeilijk het is om door middel van een petitie een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. ,,Petities zijn onderdeel van een lobbyproces, je moet de weg weten op de vierkante kilometer Den Haag, om een petitie effectief te laten zijn. Indienen, handjes schudden, er achteraan bellen.’’

Rustema vindt het jammer dat zo weinig petities een vervolg vinden. Hij wil daarom binnenkort voor een aantal petities het lobbywerk en indienen overnemen. ,,Petities zijn een belangrijk instrument om contact te leggen en onderhouden tussen politici en burgers over een maatschappelijke kwestie. De enige partij die structureel oppakt en gebruikt is de SP. Als vijftigduizend mensen zich om een maatschappelijke kwestie bekommeren, kan dat voor meer politici interessant zijn om te volgen.’’

Rustema wil dat politieke partijen zich vastleggen op het gebruiken van petities. Ze kunnen dan bijvoorbeeld aangeven een petitie te gebruiken als die meer dan 10.000 handtekeningen heeft. Ze kunnen via petities.nl dan de indieners op de hoogte houden van wat ermee gebeurt. Hiermee hoopt Rustema de kloof tussen politiek en burgers verder te versmallen.

Tussen 2009 en 2011 werden in totaal 157 petities aangeboden en in ontvangst genomen door de Tweede Kamer. Deze petities werden meestal uitgevoerd door professionele organisaties, zoals vakbonden en grote stichtingen.

Populaire petities

Petities kunnen meestal het beste gericht worden aan de Tweede Kamer. De meest populaire petities worden echter aan het kabinet gericht. Die worden niet geregistreerd. Dit is de top tien van populaire petities die niet bij de Tweede Kamer zijn beland.

  1. Borstkankeronderzoek vervroegen (373.039 handtekeningen)
  2. Penetratie bij baby’s, peuters, kleuters en kinderen onder de 12 is ALTIJD verkrachting (308.971 handtekeningen)
  3. Stop culturele kaalslag (106.684 handtekeningen)
  4. Nee…tegen pedofielenvereniging Martijn (72.355 handtekeningen)
  5. Voorkom afschaffen pgb voor 117.000 en nieuwe budgethouders (23.507 handtekeningen)
  6. 3 niet 1 IVF pogingen vergoeden (16.320 handtekeningen)
  7. Behoud je band met Nederland, red RNW! (15.060 handtekeningen)
  8. STOP het ruimen van gezonde geiten en schapen (12.261 handtekeningen)
  9. Voorlichting over homoseksualiteit op elke school (11.839 handtekeningen)
  10. Noodzaak van toiletten in sprinters (9475 handtekeningen)

Aangeboden online petities

Online petities die wél zijn aangeboden aan de Tweede Kamer worden meestal gestart en gevoerd door professionele organisaties en stichtingen.

  1. Voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid
  2. Zeg Nee tegen de ondergang van het FKKLBW
  3. Opheffing van de programmaraden
  4. Zit er palmolie in uw product?
  5. Bilaterale ontwikkelingssamenwerking met Burkina Faso
  6. Stop onrechtvaardige huurprijsverhoging ligplaatsen woonboten
  7. Bezuinigingen op Defensie
  8. Rookvrije horeca
  9. Noodzaak van toiletten in sprinters
  10. Tegen sluiting van Rijks Jeugdinrichting De Doggershoek

Reacties (5)

#1 about:

Hebben ze in de TK nu wel sprintertoiletten aangeboden gekregen, of niet?

  • Volgende discussie
#2 Niggabitch

Maar hoe verhoudt dit zich tot de good’ole offline petities?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ReindeR Rustema

Met ‘een petitie gebruiken’ bedoelde ik overigens niet dat de petitie omgezet moet worden in een kamermotie of iets dergelijks. Dat kan vaak niet. Een stukje tekst in reactie op grote petities is het minste wat een partij kan doen. Even een voorlichter laten schrijven wat de fractie ervan vindt en/of wat er in het verkiezingsprogramma over staat. Zo vaak gebeurt het niet dat een petitie 10.000+ ondertekeningen haalt. Kleine moeite, voorlichters komen voor minder in beweging. Als alle partijen hebben gereageerd kan dat in een mail naar de ondertekenaars zodat ze weten wat de actuele partijstandpunten zijn over het onderwerp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter Polder

Bewijst maar weer eens dat een actie of petitie als losse flodder niet werkt, tenzij het onderdeel is van een uitgekiende campagne.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie