De oesters komen naar je toe deze zomer

oyster2.jpg Oesters eet men doorgaans in december. Veel Nederlanders wagen zich rond Kerst en Oud&Nieuw aan Zeeuwse oesters die dan in bijna iedere supermarkt verkrijgbaar zijn in rustieke rietenmandjes voor maar een paar luttele euri. Nadat 30% van de consumenten zich vervolgens in de keuken tot bloedens toe verwondt met het extragratis bijgeleverde scherpe oestermesje probeert men het zilte weekdier daarna weg te spoelen met een champagne (soort van) en beeldt men zich in hoe het zou zijn om échte jet-set te zijn. Dat we alleen oesters eten in de wintermaanden heeft overigens een logische reden: in de zomerperiode plant het diertje zich voort en krioelen er ontelbare larfjes in de schelpen. Een onsmakelijk gezicht en bovendien niet lekker.

Maar ter oppomping van de (zeeuwse) economie willen de oesterboeren ons nu ook in de zomermaanden aan de oesters hebben. We eten alweer decennia aardbeien in januari dus waarom geen oesters in juli? Door middel van een (gedeeltelijk geheime) truuk worden oesters kunstmatig in winterslaap gehouden. Een enorme hoeveelheid oesters wordt opgevist. Die worden vervolgens in een klimaatkamer in grote kratten opgeslagen. Daar is plaats voor 200.000 stuks. Het is er koel; een graad of tien. IJskoud en gefilterd Oosterscheldewater wordt door de kisten rondgepompt (VisserijNieuws). Dit jaar zullen tweehonderd toprestaurants in Nederland en in België voor het eerst zeeuwse zomeroesters serveren.

  1. 1

    goed idee! oesters eet ik graag het hele jaar (volgens mij heb ik vorige jaren ook al “zomeroesters” gegeten, import?)

  2. 3

    ‘k Eet ze het hele jaar door. Van die larven is volgens mij onzin, nooit gezien, nooit geproefd. Als de omzetsnelheid van het betreffende restaurant maar hoog genoeg is, is het erg lekker voer. En dat is dan toch vooral in Parijs (Terminus, Wepler en La Coupole … zullen er nog wel meer zijn maar die ken ik dan niet)

    In de zomer verkoopt Hotel New York ze ook, Zeewse. Minder vind ik.

    Groet r o b
    (die geen “jet-set” is, en ook al niet ambiëert daartoe te horen)

  3. 7

    Johannes van Dam; wat is er mis met pornografie, culinair of van wat voor allooi ook?

    Bismarck: ga er maar heen zou ik zeggen. Zul je zien dat het geen plekken voor jet-setters zijn, in de verste verte niet zelfs. Wel voor mensen die van lekkere, enigszins robuuste hapjes houden.

  4. 8

    De Zee, de Zee klotst voort in eindeloze deining,
    De Zee, waarin mijn Ziel zichzelf weerspiegeld ziet;
    De Zee is als mijn Ziel in wezen en verschijning,
    Zij is een levend schoon en kent zichzelve niet.

    Zij wist zichzelven af in eeuwige verreining,
    En wendt zich altijd òm en keert weer waar zij vliedt,
    Zij drukt zichzelve uit in duizenderlij lijning,
    En zingt een eeuwig-blij en eeuwig-klagend lied.

    O, Zee was Ik als Gij in àl uw onbewustheid,
    Dàn zou ik eerst gehéél en gróót gelukkig zijn;

    Dán had ik eerst geen lust naar menselijke belustheid
    Op menselijke vreugd en menselijke pijn;

    Dan wàs mijn Ziel een Zee, en hare zelfgerustheid
    Zou, wijl Zij groter is dan Gij, nóg groter zijn.

    Frederik van Eeden

  5. 10

    Vreemd bericht. Ik was vorig jaar in de States. NC om precies de zijn. We bezochten daar een Oesterfestival in oktober: http://www.ncoysterfestival.com/. Geen larfje gezien.
    Maar ook in mei een paar jaar ervoor had ik ze daar al eens gehad. Niet van die snotterige rauwe (want die zijn niet te vreten vind ik), maar gegrild op de barbeknoei met fijne kruiden. Erg lekker hoor. Planten die beestjes zich daar anders voort of zo?? Kan me niet voorstellen. En inderdaad:

    The “R” Myth

    Folklore says that oysters should be eaten only in months with “r’s” in them — September, October, etc. At Maestro S.V.P. we have been trying to educate people that oysters can be eaten 12 months a year. The notion that oysters should not be eaten in “r”-less months — that is, months that occur during warm weather — may have started in the days when oysters where shipped without adequate refrigeration and could spoil. But today all that has changed and we can enjoy oysters twelve months a year.

    http://www.globalgourmet.com/food/egg/egg0298/oyfacts.html