Miljoenen uit Argentinië, kernenergie en rolezinho’s

Foto: Boliviaanse president Evo Morales door Alain Bachellier. http://www.flickr.com/photos/alainbachellier/
Serie:

ELDERS - Deze week lijkt Argentinië haar schuld aan Nederland terug te gaan betalen, kiest Bolivia voor kernenergie en zorgt ‘hangjeugd’ voor opschudding in Brazilië.

De Argentijnse minister Axel Kicillof is naar Frankrijk afgereisd om te onderhandelen over het afbetalen van de schuld die de Argentijnen hebben bij de Club van Parijs. De groep rijke landen leende ruim 6 miljard dollar uit aan de Argentijnen. Door het Argentijnse default in 2001 is sindsdien echter geen cent terugbetaald. Inclusief rente is de schuld inmiddels opgelopen tot 10 miljard dollar. Nederland heeft nog 427 miljoen euro tegoed van de Argentijnen.

Het Nederlandse ministerie van Financiën bevestigt dat de afbetaling wordt besproken tijdens de bijeenkomst van de Club van Parijs. In de Argentijnse media wordt bericht dat de Argentijnse regering een deel van de schuld in cash af wil lossen. De resterende schuld moet vereffend worden door onder andere goedkope leningen te bieden aan Europese bedrijven. Het is maar de vraag of de Club van Parijs daarmee akkoord gaat.

Uw correspondent maakte samen met RTL-correspondent Peter Scheffer een reportage (video) over het onderwerp voor RTL Nieuws.

Bolivia gaat nucleair

Volgens president Evo Morales van Bolivia, is het land van plan om nucleaire energie te ontwikkelen. Sterker nog, het zou een “recht van iedere Boliviaan” zijn om toegang te hebben tot de energie. Het zijn ambitieuze plannen, gezien de gebrekkige (energie)infrastructuur van het Andesland.

Het armste land van Zuid-Amerika heeft een aanzienlijke gasvoorraad. Volgens de staatsenergiemaatschappij YPFB kan men met de huidige reserves nog minimaal negen jaar vooruit. Een deel van de voorraad wordt geëxporteerd naar Brazilië en Argentinië. Dat laatste land kampt juist met een gastekort, maar heeft vergevorderde plannen om haar eigen schaliegasvoorraad op te pompen.

Of het Andesland ook daadwerkelijk een nucleair programma uit zal rollen is overigens maar de vraag. Volgens sommigen moeten de uitspraken van Morales gezien worden als politieke power play.

Rolezinho

De laatste weken is er in verschillende media steeds meer aandacht voor het fenomeen ‘rolezinho‘. Het gaat om een soort van flash mobs waarbij groepen (arme) jongeren massaal naar chique shopping malls gaan om elkaar te ontmoeten. Soms komen er duizenden jongeren tegelijk bijeen.

Winkeliers, eigenaren en een deel van het winkelend publiek zijn echter niet gediend van de massaal toegestroomde – veelal donkergekleurde – jongeren. In verschillende shopping malls greep de politie dan ook in, wat leidde tot geweld en arrestaties.

Door veel journalisten worden de bijeenkomsten als protest tegen de ongelijkheid en discriminatie in de Braziliaanse samenleving gezien. Dit wordt versterkt door het feit dat sommige shopping malls strenger willen selecteren op wie wel en wie niet binnen komt.

Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (onder andere Brabants Dagblad en De Gelderlander). Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

Reacties (12)

#1 Bismarck

Als ze voor nog maar 9 jaar gas hebben, zijn ze al te laat, want in zo weinig tijd heb je geen kerncentrale aan het draaien.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@-1: Wel dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Winkeliers, eigenaren en een deel van het winkelend publiek zijn echter niet gediend van de massaal toegestroomde – veelal donkergekleurde – jongeren.”

Waarom zouden ze niet van die massa’s arme jongeren gediend zijn? Is dat:
a) Omdat ze veelal donkergekleurd zijn, of
b) Omdat er wel eens een arme jongere een diefstalletje wil plegen om vervolgens in de massa te verdwijnen, of
c) Omdat ze niet staan te springen om massa’s mensen voor hun winkel, die klanten afschrikken en niets kopen

Je mag ook twee redenen aanvinken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

@3.

Of om de alinea die daarop volgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Andy Cap

De link van “rolezinho” verwijst naar een niet bestaande pagina.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Andy Cap

Het gaat inderdaad om een vorm van “hangjongeren” en het probleem werd geboren toen ze ooit bij het ingrijpen door een veiligheidsdienst een winkelketen invluchtten.

“Quando a reunião no estacionamento começou, a segurança do shopping tentou dispersar a garotada. Mas eles, em lugar de ir embora, rumaram para o interior do prédio.”
http://epoca.globo.com/vida/noticia/2014/01/origem-bdo-rolezinhob.html

Protesten de ongelijkheid en discriminatie in de Braziliaanse samenleving worden georganiseerd in de vorm van zogenaamde “black blocs”, samenkomsten die voornamelijk gericht zijn op het verstoren van de openbare orde, die met grote regelmaat uitlopen op ware veldslagen met de politie.

De angst bestaat nu dat het een in het ander gaat overlopen:

“O rolezinho chega como a mais forte tendência do verão, rivalizando com os protestos de junho e com os black blocs, que escaldaram a temporada de inverno. O medo das autoridades está justamente nessa aproximação. Elas temem que os insufladores de rolezinhos se aliem às figuras cavernosas do blackbloquismo, gerando um híbrido dedicado a depredar vitrine e saquear geral. Aí, aconteceria nas ruas e nos shoppings do Brasil de hoje um casamento semelhante ao que se deu dentro das cadeias nos anos 1970. Naquela época, ao menos de acordo com alguns relatos, os presos políticos ensinaram rudimentos da disciplina bolchevique aos presos comuns e deram origem a crime organizado que hoje domina os presídios, o tráfico e as milícias. Se os inventores dos rolezinhos se associarem aos ideólogos do blackbloquismo, bem, melhor nem pensar.”

Als voorbeeld wordt gegeven hoe in de jaren ’70 de politieke gevangenen de overige gevangenen leerden hoe zich te organiseren, wat tot gevolg had dat de gevangenissen daarna gedomineerd werden door de “georganiseerde misdaad”, die in dit geval dus werkelijk bestaat (en niet gewoon een commerciele vorm van criminaliteit is) en tot op de dag van vandaag de gevangenissen en de favela’s beheerst.

(ik heb daar al eens in een paar korte bewoordingen een “mad-max toekomst-fantasietje” voor Nederland aan gewijdt, maar weinigen zullen begrepen hebben dat ik mij toen aan een reeel voorbeeld orienteerde)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Andy Cap

@6: Dat ik voor een dergelijk commentaar binnen een half uur 3 minnetjes oogst, is kenmerkend voor wat zich op Sargasso afspeelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Meer Zuid-Amerikaans nieuws via world war 4 report
Southern Cone
Amazon Theater
Mexico Theater
Andean Theater

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@7: laat het gaan Andy, er zitten een paar bots automatisch te minnen.
Het plusje is van mij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Andy Cap

@9: Eh, eh, niks automatisch: een van die minkukels is gbh, die zich verraade toe hij hier als enige -behalve ondergetekende- om 4 ’s ochtends nog aan de gang was. Alleen vergat hij er eentje en een automaat overkomt dat niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Remi Lehmann

@5: Dank voor de oplettendheid. De link is gefixt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Andy Cap

@11: OK, heb het gelezen.

Ik vind het niet een erg overtuigend verhaal: op grond van een dergelijke argumentatie zou je groepjes hangjongeren met een marokkaanse of andere etnische achtergrond ook een politieke uiting kunnen noemen.

“I would like to put forward a different way of comprehending the rolezinho as political, one that does not depend upon the intention of the participants”

De “black blocs” hebben wel duidelijk een uitgesproken politiek karakter en de participanten doen vaak opmerkelijk goed geformuleerde uitspraken inzake het hoe en waarom. Rolizinhos zijn eigenlijk niet veel dan een facebook-fenomeen en (voorlopig) moet je er niet veel meer achter zoeken dan dat.

Het verhaaltje in de Epoca, alhoewel een vrij rechts, Elsevier-achtig, blaadje, lijkt me toch dichter bij de werkelijkheid komen.

  • Vorige discussie