Digitalife: wat staat onze kinderen te wachten?

Documentairemaker IJsbrand van Veelen maakte onlangs vader-dochterfilm Digitalife. Hoe ziet de toekomst van onze kinderen er uit. Wat zijn de zegeningen van het digitale leven. Zijn het wel zegeningen? IJsbrand ging de wereld rond, deels digitaal, om het antwoord te zoeken. Van het digitaliseren van emoties tot robotisering en over de rol van Azië tot virtueel contact.
38 minuten lang gesprekken met technologen, filosofen, architecten en wetenschappers steeds voorgelegd aan dochter Max.
Vader lijkt zich meer zorgen te maken over de toekomst dan Max, zij vindt het eigenlijk allemaal wel best zoals het nu is.

Fijne quote uit de documentaire: “Je dochter krijgt geen betere toekomst door erover wakker te liggen maar door tijd met haar door te brengen.”

Regie Paul Meijer, gepubliceerd door communicatiebureau Pool Worldwide.

Reacties (1)

#1 Jules Vismale

Niet alleen in de huidige maatschappij maar ook in een aantal strips zoals Donald Duck heb je softe ouders die hun kinderen oververwennen, verkeerd gedrag van hen naar anderen toe gedogen, constant aardig tegen hun kroost zijn, linkse opvoedkundigen die eveneens voor een anti-autoritaire opvoeding zijn en kinderen die gewoon misbruik gaan maken van deze softheid en dan staat hen zeker een hoop ellende te wachten omdat zij niet voor zichzelf kunnen opkomen of zelfstandig worden.
Zo las ik ooit een strip over Donald Duck waarin een zekere professor Weekhart Flapperbol op het idee kwam om Donald een lesje te geven over de opvoedkunde wat Kwik, Kwak en Kwek betrof. Donald moest hen verwennen en alles van hen gedogen waardoor de neefjes helaas zo hebberig, brutaal, ondankbaar en vernielzuchtig werden daar ze steeds maar meer, meer en meer wilden! Toch lukte het Donald om Flapperbol (op een explosieve wijze) tot inkeer te brengen toen deze ZELF het slachtoffer werd van de kwajongensstreken van de neefjes!
In een andere strip over Donald Duck waren het echter deze keer de neefjes die hun oom Donald (hij had zich als Kerstman verkleed daar hij hun cadeaubrief was vergeten op te sturen naar de echte Kerstman waarin zij om een speelgoedgraafmachine vroegen) gruwelijk gingen oververwennen! Ze begonnen hem, tegen zijn wil in, te vertroetelen met opgedrongen maaltijden, lieten hem niet uitpraten en wilden hem zelfs dwingen om zich te laten wegen. Deze vorm van oververwennerij werd door de neefjes alleen om drie redenengedaan en dat was eerst uit goedbedoeldheid, vervolgens uit bemoeizucht en als laatste uit eigenbelang.
Opgedrongen oververwennerij kan kinderen en volwassen vaak doodongelukkig maken en hen zelfs figuurlijk ten gronde richten en ik weet zeker dat sommige kinderen het helemaal NIET leuk vinden om door hun ouders te worden vertroeteld! Liefde, vriendschap, geluk en blijheid kan je namelijk NOOIT kopen, afkopen of verkopen dus kortom: weg met de akelige oververwennerij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*