Italiaanse toestanden in Bulgarije

Foto: Thracische kliffen Foto Stefanschenkon, Pixabay, Public Domain CCO
Serie:

ELDERS - Bulgarije snakt naar een stabiele regering die de armoede in het land kan bestrijden. Het ziet er niet naar uit dat die er snel zal komen.

De parlementsverkiezingen in Bulgarije van afgelopen zondag hebben geleid tot een patstelling. Van de 36 partijen die er aan meededen hebben slechts vier de kiesdrempel gehaald.  De centrumrechtse GERB van zittend premier Borisov werd de grootste partij met 97 zetels. De BSP (socialisten) behaalde 84 zetels. De partij van de Turkse minderheid MRF kwam uit op 36 zetels en de nationalistische partij Attack op 23. In een parlement van 240 zetels betekent dit dat de twee mogelijke coalities (GERB/Attack en BSP/MRF) precies even zetels hebben. President Rossen Plevneliev begint vandaag aan een eerste consultatieronde, maar er zijn weinig alternatieven.

De verkiezingen waren noodzakelijk geworden omdat de zittende regering het vertrouwen had verloren na grootschalige protesten van de Bulgaarse bevolking in februari tegen de lage levensstandaard in het land. Aanleiding tot de protesten was de verhoging van de energieprijzen. NRC-correspondent Marloes de Koning: ‘In Bulgarije is in juli besloten de prijzen met 13 procent te verhogen. De commerciële bedrijven zijn veel strenger tegen wanbetalers dan de staatsbedrijven die vroeger de nutsvoorzieningen leverden. Ze laten huishoudens vaak een deel van de rekening vooruit betalen en sluiten de stroom sneller af bij betalingsachterstanden.’ Op de achtergrond speelt de crisis in buurland Griekenland, maar ook het gebrek aan vertrouwen in de gevestigde politieke partijen. De verkiezingen hebben echter geen doorbraak naar vernieuwing gebracht. Integendeel, de oude politiek is terug en dan ook nog in een onmogelijke verhouding die een snelle aanpak van de crisis niet dichterbij heeft gebracht.

Een klein lichtpuntje bieden de deze week gepubliceerde cijfers over de Bulgaarse economie die wijzen op een kleine, maar constante vooruitgang. Voor de vele Bulgaren die in de afgelopen maanden de straat op gingen omdat het water hen aan de lippen staat levert dat nog niet veel op. Hoofdredacteur Hellen Kooijman van het blad Donau spreekt over “rauwe armoede” in een van de armste landen van Europa. De werkloosheid is 12%. Veel met name hoger opgeleide Bulgaren zoeken hun heil in het buitenland. Rond de 22% leeft onder de armoedegrens, daaronder hele dorpen, zoals we inmiddels weten uit de verhalen over de Nederlandse toeslagenfraude. Bulgarije mist een sociaal vangnet voor de armen, reden waarom zij gretig ingaan op aanbiedingen van met name Turkse criminelen die de weg weten om in andere landen snel geld te verdienen. De boodschap van Kooijman is dus: Pak de armoede aan!

De corruptie en fraude in eigen land baren eveneens zorgen. Te veel geld van Europese fondsen blijft aan de strijkstok hangen. Het vertrouwen van de Bulgaren in de politici van de gevestigde partijen is ook daardoor tot het nulpunt gedaald. Vlak voor de verkiezingen kon nog een schandaal voorkomen worden toen in een drukkerij valse stembiljetten werden ontdekt. Dat er nog geen vervolging is ingesteld tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn  zal het vertrouwen in de politiek niet vergroten.

Ook in Bulgarije is is er sprake van belangenverstrengeling tussen de media en de politiek. Zo is Delyan Peevski, een parlementslid van de MRF, de partij van Turkse Bulgaren, mede-eigenaar van een van de grootste televisiestations. Verschillende leidinggevende figuren in de media zijn inmiddels in een onderzoek naar het communistisch verleden van het land geïdentificeerd als voormalige medewerkers van de geheime dienst.

Terwijl president Plevneliev dit weekend zijn hoofd mag buigen over een oplossing voor al deze problemen slaan Europese golfers een balletje op een plaats zoals er geen tweede op deze planeet te vinden is. In het paradijs op de Thracische kliffen ziet de wereld er ongetwijfeld heel anders uit.

Reacties (4)

#1 roland

@= “Het vertrouwen van de Bulgaren in de politici van de gevestigde partijen is tot het nulpunt gedaald”
Hoezo, bij de verkiezing kreeg de regerende partij de meeste stemmen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“sommige vingers wijzen naar links”

Huh? Ik lees:

The statement did nothing to quell the media and political storm on May 11, with the accent on the printing house owner’s ties to Boiko Borissov’s GERB party.

en

After Tsatsarov’s news conference, Borissov said in a statement that his party was sending prosecutors 135 pages of media clippings, all of them “indirectly accusing GERB of manipulating the elections. The insinuations were even stronger in the headlines on the front pages of newspapers on election day.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@1: Klopt, beter is het te zeggen dat veel Bulgaren geen perspectief meer zien in de gevestigde partijen gezien de massale protesten dit voorjaar en de lage opkomst bij de verkiezingen. Maar verder is het duidelijk dat nieuwe partijen het in dit land ook niet goed doen, aangezien geen enkele de kiesdrempel heeft gehaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

@2: Excuus, ik heb dit inmiddels aangepast. Het lekken van informatie uit de hoek van het openbaar ministerie werd geweten aan links.

  • Vorige discussie