Iets minder digitale doorzoekingen op Schiphol

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Marechaussee onderzocht op Schiphol in 2009 toen procent minder digitale gegevensdragers dan het jaar ervoor. De dienst zoekt naar bijvoorbeeld afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen.

In 2009 werden er dagelijks gemiddeld twee mobiele telefoons en simkaarten onderzocht. Er werden verder 86 harde schrijven onderzocht, evenals 118 minder voor de hand liggende gegevensdragers als navigatiesystemen en spelcomputers. In totaal zijn er 902 gegevensdragers onderzocht in 2009, tegen 1.073 in 2008. De afname laat zich mede verklaren door een kleiner aantal mobiele telefoons dat is onderzocht: in 2008 waren dat er nog 902, een jaar later nog “maar” 666.

Van de 1.073 doorzoekingen in 2008 is geen enkele zaak voor de rechter gekomen. Of dat in 2009 anders is, is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie laat in het antwoord op het verzoek weten zij “niet beschikt over documenten waarin is neergelegd in hoeveel zaken een dergelijk onderzoek is gestart noch hoeveel zaken daadwerkelijk voor de rechter zijn gebracht.” Slechts één betrokkene heeft een klacht ingediend naar aanleiding van een onderzoek van de Marechaussee. In 2008 had beklaagde niemand zich.

Volgens het ministerie van Defensie voert de Marechaussee deze onderzoeken uit als onderdeel van zijn algemene taak strafbare feiten op te sporen, zoals vastgelegd in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering. Die algemene taak is gelimiteerd tot de taken uit het eerste lid van artikel 6 van de Politiewet 1993 uitvoert, zoals de bescherming van het koningshuis en de handhaving van de vreemdelingenwetgeving.

De cijfers zijn openbaar gemaakt naar aanleiding van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Rejo Zenger.

Reacties (4)

#1 Anoniem

Die algemene taak is niet voldoende voor een dusdanige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer zonder specifieke wettelijke bepaling. Schrijnend dat er toch niemand een klacht indient.

Maar ja, het zullen wel geen advocaten zijn die met deze screening te maken krijgens. Want in totaal 902 doorzoekingen op alle reisbewegingen op schiphol is natuurlijk nog minder dan een zandkorrel in de woestijn. Hoe beslist de Douana wie moet worden onderzocht?

  • Volgende discussie
#2 Olav

Hoe gaat dat doorzoeken eigenlijk in zijn werk? Stel ik wil inchecken met een USB-geheugenstick in mijn tas, en men wil weten wat daar op staat. Ik kan alvast verklappen dat mijn USB-sticks EXT3 geformatteerd zijn en AES-256 versleuteld. Dus als ze die zonder meer in een Windows-computer steken dan gebeurt er niet veel. Ben ik dan meteen extra verdacht?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anoniem

@2 In Engeland (?) zit al een tijd iemand vast omdat hij het wachtwoord van zijn versleutelde harde schijf niet wil geven. (al had de douane daar naar eigen zeggen kinderporno op ontdekt voor ze de laptop uitzette en de beveiliging in werking treedde, maar dat kunnen ze dus niet bewijzen)

Ik kan even geen linkje vinden, wel deze soortgelijke zaak:
http://www.metro.co.uk/news/843142-teenager-jailed-for-not-revealing-password

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grobbo

@2: Gebruik van encryptie is sowieso verdacht in het huidige politieke klimaat.

  • Vorige discussie