Eurofielen winnen de verkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Vlag EU (Foto: Flickr/opendemocracy)

Vijf jaar geleden haalde Europa Transparant twee zetels bij de verkiezingen. Omdat die partij niet meer meedoet en Nederland twee zetels inlevert, vertekenen de grafiekjes met plussen en minnen. De NOS doet namelijk voor de eenvoud alsof die twee eurosceptische protestzetels niet bestonden.

Het lijkt daarom alsof de Europese protestpartijen PVV en SP samen vier zetels winnen, maar rekening houdend met de ondergang van Europa Transparant zijn dat er eigenlijk maar twee. De twee positivo’s van Europa, D66 en GroenLinks, winnen er drie. Er valt ongetwijfeld nog wat te schuiven met percentages, maar aan het eind van de rit moet toch geconcludeerd worden dat de eurofielen deze verkiezingen hebben gewonnen. Nederland heeft gisteren een duidelijk ‘ja’ tegen Europa laten horen.

Reacties (9)

#1 Baron E

Goochelen met cijfers. Pechtold noemde het 17 voor, 8 tegen, ’t is maar hoe je het interpreteerd. We kunnen het er wel over eens zijn dat het niet is dat “de Nederlander Europa niet meer wil”, dat is nog altijd maar een kleine groep.

Trouwens, in mijn beleving was Europa Transparant niet zozeer tegen Europa, maar Paul van Buitenen wilde de misstanden in het bureaucratische en politieke proces naar voren brengen. Dat leek en lijkt mij noodzakelijk, en daarom heb ik daarop gestemd vorige keer. Verder ben ik erg pro-Europa, dit keer mijn stem naar Groen-Links.

  • Volgende discussie
#2 Baron E

Waarom was er trouwens geen GC café?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christian

@1 ET profileerde zich echter als een partij die ze in Brussel eens de waarheid ging vertellen. Op dat sentiment drijven PVV en SP ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@2: ik kwam er laat achter (of eigenlijk: bedacht me te laat) dat er wel een uitzending zou zijn bij Politiek24.

Om een uurtje of negen dacht ik laat maar, want als je het niet aankondigt komen er denk ik weinig mensen langs.

Maar ik begrijp dat je het gemist had :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Overigens vind ik dat “ja” niet zo overtuigend, daar alle gevestigde partijen ook veel sceptischer zijn geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Teun

Eens met Christiaan, maar het blijft een beetje een kleine ‘steekproef’ nu het om 25 zetels gaat. Heb je ook gekeken hoe het zit met de stemverhouding in percentages?

Bovendien: hoe zou je dan de PvdD en het CDA inschatten? De eerste ziet Europa volgens mij als voorvechter voor Groot Kapitaal en (milieu en dierenvernietigende) Landbouw, maar ziet ook kansen om allerlei verboden en regulering door te drukken. En het CDA is altijd redelijk into Europa geweest, maar ging bij deze verkiezingen toch ook behoorlijk op de nationaal-populistische toer.

Dus misschien moet je het geheel ook wegen met een pro-Europa-factor, zeker daar het niet altijd zwart-wit (pro- of tegen Europa) hoeft te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Christian

@6 Eens. Het ligt natuurlijk altijd subtieler dan je in een stukje van twee alinea’s kunt vatten. Mijn indruk is dat CDA en PvdA als machtspartijen publicitair een beetje meewaaien met de heersende wind, maar verder gewoon doordouwen op een manier waar D66 en GL ook niet blij mee zijn. De PvdD is verklaard eurosceptisch, maar wint niet noemenswaardig ten opzichte van de vorige keer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Inje

De enige conclusie die je zonder al te veel onenigheid kunt stellen is dat Nederland niet van Europa af wil (Zelfs de PVV wilt eenEuropa die puur economische ingesteld is), maar wel veel sceptiser is geworden. Veel pleiten voor een Europa die puur economisch is, en politieke bevoegdheden in Den Haag willen houden.
Dit stukje is iets te zwart-wit geschreven. Veel partijen zien de noodzaak wel in van Europa, maar zien ook in dat Europa echt moet hervormen als het succesvl wilt zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Vincent

Vreemd rekenwerk van Christian. Het is maar hoe je het bekijkt. De verliezende partijen CDA, PvdA en VVD (gezamenlijk 7 zetels verlies) hebben alle 3 actief verhinderd dat de Nederlandse bevolking zich over de ‘Grondwet’ versie 2 mocht uitspreken.

Het aantal euro-kritische zetels daarentegen is nu groter dan in 2004, terwijl het aantal Nederlandse zetels met twee afneemt.

D66 en GroenLinks zijn dan wel faith-based eurofiel, maar waren ook voor een referendum.

Merkwaardig overigens hoe EU-critici verweten wordt een ‘sentiment’ te voeden, terwijl veel van hen zeer gefundeerde kritiek op de EU hebben. Over het algemeen zijn zij helemaal niet tegen de EU, maar tegen het democratische tekort in de EU.

  • Vorige discussie