Closing Time | Louie Louie

In allerlei lijstjes van meest gecoverde songs ontbreekt er eentje in de top 10: Louie, Louie,  hier in een versie van Led Zeppelin.

Louis, Louie, origineel van Richard Berry en The Pharaohs (1957) werd bekender, nee beruchter, door de versie van The Kingsmen (1963), die het hadden opgepikt van The Wailers (1961).

Dat de versie van The Kingsmen grote belangstelling trok is hoogstwaarschijnlijk te danken aan de FBI, die onderzoek deed naar vermeende obsceniteiten in de tekst.  Die werden niet gevonden omdat de leadzanger een tamelijk onverstaanbare uitvoering aan het nummer gaf.
(meer na Lees verder…)

Wellicht heeft deze geschiedenis er mede toe bijgedragen dat nog vele jaren daarna de een na de andere band en artiest het nummer coverde. Er moeten inmiddels duizenden covers zijn, inclusief de vele youtube amateurversies.

Om te laten zien hoe breed de interesse voor dit nummer door de jaren heen was: luister eens naar de versies van Otis Redding, Ike & Tina Tunrer, Blondie, The Kinks, Patti Smith, The Troggs, The Beach Boys, Iggy Pop of The Clash. U weet vast nog meer covers.

U weet vast nog meer covers en welke cover van Louie, Louis vind u de beste, de mooiste, de boeiendste?