Quote du Jour | Beyond narcissism

Serie:

SargQdJ09

This is beyond narcissism. I used to think Trump was an 11-year-old, an undeveloped schoolyard bully. I was off by about 10 years. His needs are more primitive, an infantile hunger for approval and praise, a craving that can never be satisfied. He lives in a cocoon of solipsism where the world outside himself has value — indeed exists — only insofar as it sustains and inflates him.

Steeds meer conservatieve opiniemakers nemen openlijk afstand van Trump. In de show van Bill Maher nam neoconservatief Bill Kristol onlangs stelling tegen Trump (Kristol is het genie dat destijds Sarah Palin aanbeval aan het team van John McCain, dus kun je nagaan), en ook conservatief columniste Sarah Elizabeth Cupp moet duidelijk niks van Trump hebben.

Nu doet ook de rabiaatrechtse psychiater Charles Krauthammer een duit in het zakje.

The dynamic of this election is obvious. As in 1980, the status quo candidate for a failed administration is running against an outsider. The stay-the-course candidate plays his/her only available card — charging that the outsider is dangerously out of the mainstream and temperamentally unfit to command the nation.

Probleempje: in tegenstelling tot Reagan komt Trump echt gestoord over. Krauthammer wijst erop dat ook gestaalde conservatieven en haviken als Robert Kagan gruwelen bij de gedachte aan zo’n onbeheerste, wild om zich heen meppende, narcist in het Witte Huis.

It’s alive!

Genoemde S.E. Cupp schrijft dat ze hoopt dat ook meer Republikeinse politieke leiders openlijk afstand gaan nemen van Trump, om zo een signaal af te geven naar de achterban, dat het oké is om niet op Trump te stemmen.

Trump maakt de Republikeinse Partij kapot, zo zeggen deze conservatieven, en de partijleiders die zich in gijzeling laten nemen door Trump, zouden uit hun defaitistische houding moeten stappen en naar de toekomst kijken.

Wat ze echter maar niet onder ogen willen zien is dat Trump de logische uitkomst is van het traject dat de Republikeinse Partij zelf heeft ingezet door de omarming van de Southern Strategy en de verheerlijking van rijkdom als bewijs van deugdzaamheid, zakenleiders als het toppunt van karakter en ondernemingsgeest, en blank, mannelijk chauvinisme als christelijke en conservatieve waarde.

Trump is Frankensteins monster waar de Republikeinse Partij al decennia aan heeft gesleuteld om maar in het zadel te blijven. Nu is het monster losgeslagen en houdt het zijn scheppers gegijzeld. Things will never be the same again.

Reacties (17)

#1 Lutine

Het (zelfgeschapen) monster van Frankenstein. Goed gevonden!

Aan de geestelijke vermogens van Trump kunnen we terecht twijfelen. Maar als Trump de bijl is aan de wortel van de republikeinen dat dient Trump toch nog weer een nuttig doel.

De republikeinen hebben zichzelf overleeft in hun egoïsme en nu hebben ze een monster gebaard. Spannender dan de uitkomst in november is of de republikeinen ten onder gaan in onderling gekissebis. Want egoïsme heeft een opvallend trekje: het ziet overal zichzelf.

  • Volgende discussie
#2 frankw

Dit:
Wat ze echter maar niet onder ogen willen zien is dat Trump de logische uitkomst is van het traject dat de Republikeinse Partij zelf heeft ingezet door de omarming van de Southern Strategy en de verheerlijking van rijkdom als bewijs van deugdzaamheid, zakenleiders als het toppunt van karakter en ondernemingsgeest, en blank, mannelijk chauvinisme als christelijke en conservatieve waarde.

in combinatie met de Bush doctrine (“You are with us or you are against us”) die alle politieke tegenstanders compromisloos tot vijanden verklaart zijn gezamelijk de reden dat de Republikeinse Partij het monster heeft gebaard. Ik hoop dat het hun einde wordt, al blijf ik me er dag na dag over verbazen dat nog steeds meer dan 40% van de kiezers op dit gedrocht (de partij en hun logische kandidaat) stemt

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Tank

Hear hear.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

@1 Och, ik ben niet de eerste die daar op komt.

Sam Seder (Majority Report) zegt al maanden dat Trump het logisch gevolg is van de wijze waarop de Republikeinse Partij de basis aan zich heeft weten te binden en te activeren, en hoe men graaikapitalisme en witte suprematie & mannelijk chauvinisme heeft weten te verkopen als vrijheid, deugdzaamheid en Amerikaanse waarden aan niet al te snuggere kinkels in de conservatieve blanke arbeiders- en middenklasse.

En Salon heeft een fijne schimprede tegen Bill Kristol, waarin wordt aangetoond dat de conservatieve keizer geen kleren heeft. Zelfde analogie:

Donald Trump, Dan Quayle, Sarah Palin, Alan Keyes and Clarence Thomas all have one thing in common—William Kristol has spoken up for all of them when others—even conservatives—have been skeptical. There’s always been a good deal of Dr. Frankenstein in Kristol’s make-up, so it’s no surprise when he helps create the GOP’s worst experiments-gone-awry.

Je vraagt je af waarom dit soort nincompoops nog serieus genomen worden. (Nou, vanwege het geld dat in hun publicaties gepompt wordt, bijvoorbeeld, en omdat de media niet geïnteresseerd zijn in feiten en analyse, maar in hanengevechten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spam

Niet te vroeg juichen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

@2: Het wie niet voor me is is tegen me is echt ouder dan Bush. Blijkbaar heel moeilijk daar weerstand tegen te bieden en makkelijk te vergeten dat dit elke keer weer opduikt in de geschiedenis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 AltJohan

@Lutine: Trump is verder gekomen dan vriend en vijand hadden verwacht. Vele andere persoonlijkheden met minder egoïsme-verwijtbaarheden waren ongeschikt voor deze race. Trump is de olifant in de GOP-kast die wat mij betreft nodig was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 frankw

Hans @6, natuurlijk is het ouder dan Bush, en tegelijkertijd is de virulentie van het wij versus zij door Bush tot uitgesproken beleid verheven en zijn er studies (helaas niet paraat) die de totale afzakking van met name e Republikeinse Partij aantonen. Het is een thema van bijvoorbeeld Krugman, er is geen symmetrie in de Amerikaanse politiek, het is de Republikeinse Partij die zo diep is gevallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Lutine

@7

Om bij de achterban van de republikeinen in de smaak te vallen is een groot vertoon van egoïsme nodig. Wat dat betreft is Trump terecht als winnaar uit de bus gekomen. Om de ramp compleet te maken had ik toch echt Sarah Palin als running mate gekozen. Zij is de enige die qua egoïsme en domheid in de buurt komt van Trump.

Ik moet zeggen: zelfs Jeb Bush is nog redelijk vergeleken bij Trump.

De GOP is dermate gecorrumpeerd dat ik eigenlijk een grote collaps verwacht als Trump verliest. Hetgeen waarschijnlijk is. Zelfs van een politiek program kan je Trump niet verdenken. Dat moet zelfs rechtse houwdegens opvallen.

Het is een race naar de bodem geweest bij de republikeinen. Ook zij willen de VS niet ten onder zien gaan door een volslagen idioot.
Willen de republikeinen bestaansrecht houden dan zullen ze moeten inzien dat ze toch wat moeten delen met de onderklasse. En dat niet-blanken binnenkort de meerderheid zijn in de VS, dus discriminatie geen goed middel is om de macht te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 AltJohan

@Lutine: ” Zelfs van een politiek program kan je Trump niet verdenken.”
Wat hij zegt resoneert met de achterban. Een achterban waar velen hun neus voor ophalen, maar dat zijn we gewend.
Wat zijn politiek betreft zijn er toch wel een paar consistente dingen. 1. Ander beleid tegenover China, vanwege het enorme continue handelstekort. 2. strenger op illegale immigratie. (gesymboliseerd door het bouwen van een muur) 3. Meer benoemen van islamitisch terrorisme en het toegenomen wantrouwen tegenover moslims erkennen en omzetten in beleid. (strengere toelatingen, tijdelijke ban).

“…. zelfs Jeb Bush is nog redelijk vergeleken bij Trump.”
George Bush had ook een redelijke kant, maar we kregen Cheney en Rumsfeld. Bij Trump hebben mensen het idee dat ie zich minder laat inpakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Olav

Een psychologisch profiel van Trump:

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/06/the-mind-of-donald-trump/480771/

Lijkt me een heel degelijk stuk. Zouden we hier ook moeten doen, met alle hoofdrolspelers in de politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Frank N. Stein

@10:

1. Trump laat zijn eigen spullen zelf en masse in China maken. Hoe durft hij te spreken over werkgelegenheid dat naar China verdwijnt, hij is daar nota bene medeschuldig aan! Dat zijn achterban dat niet ziet en dan voor dom wordt versleten…
2. Zijn eigen vrouw lijkt zelf niet helemaal op legale wijze de VS binnen gekomen te zijn: http://www.politico.com/story/2016/08/melania-trump-immigration-donald-226648

Een achterban waar velen hun neus voor ophalen, maar dat zijn we gewend.

Een achterban die achter hem blijft staan ondanks alle regelrechte leugens, waanzin en psychopatische uitlatingen, verdient alle hoon dat over hen uitgestort wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 AltJohan

@Frank N. Stein: 1, Maar de kiezers van Trump kopen ook en masse Chinese spullen. Ik ook genoeg trouwens. Mensen herkennen zich in Trump. Dat gezegd hebbende geef ik Trump gelijk dat zo’n enorm handelstekort ongezond is en dat de overheid daar iets aan moet doen.

Er zijn ook mensen die tegen de hypotheekrenteaftrek zijn, die zelf elke maand hypotheekrenteaftrek vangen. Je moet niet alleen kijken naar de eigen situatie, maar naar het grote geheel.

“2. Zijn eigen vrouw lijkt ..”
Hiermee is maar weer eens aangetoond hoe lek het immigratie-systeem is. Opnieuw een punt gescoord door Trump. ;-)

“… eugens, waanzin en psychopatische uitlatingen, verdient alle hoon …”
Niet alles geloven wat de pers zegt: https://www.youtube.com/watch?v=WJjGkyL_I04

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Frank N. Stein

Niet alles geloven wat de pers zegt.

Niet alles voor zoete koek slikken wat Trrump uitbraakt. Zijn leugens zijn al meerdere malen ontkracht door gewoon twee (of meerdere) filmpjes van Trump zelf achter elkaar te zetten. In het een beweert hij zus, in de andere beweert hij het volledig tegenovergestelde. De man spreekt zichzelf continu volledig tegen. Dat ligt niet aan de pers die zijn woorden zou verdraaien, dat ligt aan Trumps eigen inconsistentie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 AltJohan

@Frank N. Stein: Gevoelsmatig klopt het verhaal van Trump altijd. Sommige factcheckers missen de nuance die wij wel kunnen zien. Zie ook het voorbeeld uit het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=WJjGkyL_I04

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Frank N. Stein

‘Jullie’ zien geen nuances, ‘jullie’ trappen gewoon met open ogen keihard in de verzinsels van een narcistische clown. ‘Een feit is ook maar een mening’. Blijf jezelf vooral een rad voor de ogen draaien, om je achteraf weer af te vragen waarom politici altijd zo liegen (dat doen ze omdat het gros van de kiezers niet door die leugens kunnen of willen prikken. Zie jouw posts).
Je gebrek aan kritisch vermogen is stuitend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Prediker

@16 Je neemt onze huis-PVV’er te serieus.

Alt.Johan draait standaard hetzelfde riedeltje af, dat neerkomt op ‘leve de onderbuik’ en ‘we zijn eindelijk uit onze holen gekropen, zijn nu een machtsfactor van belang, wij vertolken wat heel veel mensen voelen, en die politiek-correcte bezweringen hebben geen effect meer.’

Het is steevast hetzelfde: iemand zegt de meest afgrijselijke dingen, is duidelijk incompetent, en dan gaat Alt.Johan dat op een zijige manier zitten verdedigen, of dat nu Wilders is, of Donald Trump of Constant Kusters van de NVU.

Wit supremacisme, daar fleurt Alt.Johan van op. Hij kent op dat vlak geen schaamte, en feiten deren ‘m niet.

Niet serieus te nemen in een discussie dus. Wind je daar niet over op. Slecht voor je bloeddruk en je bereikt er niets mee.

  • Vorige discussie