Zwitserland: 230 euro gefraudeerd? Hup, het land uit!

,

Zwitserse poster: zwarte schaap (Plaatje: Flickr/mashroms)

De Zwitserse angstkazen hebben weer eens iets per referendum beslist. Het land heeft er nu voor gekozen ‘buitenlanders’, als in gedefinieerd door middel van de frase ‘niet een Zwitsers paspoort bezittend’, uit te zetten als zij een ernstige misdaad plegen.

Mensen die zich schuldig maken aan zware seksuele delicten, geweldsmisdrijven en drugshandel worden onherroepelijk het land uit gezet als zij geen Zwitserse nationaliteit hebben. En daar kan ik me wat bij voorstellen. Maar in hun Zwitserse ijver om schoon schip te maken vegen ze waarschijnlijk ook wat meer mee dan de bedoeling is. Dat krijg je als angst regeert, en je referenda hebt waar je ‘ja’ of ‘nee’ op moet zeggen. Buiten bovenstaande misdaden is namelijk ook sociale fraude tot één der doodzonden verklaard. Uitkeringsfraude dus.

En dat heeft nu tot gevolg dat er iemand uitgezet gaat worden die 300 Zwitserse franc gefraudeerd heeft tijdens een drie maanden durende werkloosheid, waarin hij een uitkering trok. Gedurende die tijd hielp hij een vriend, die hem daar omgerekend dus 230 euro voor gaf. Die hij vervolgens niet opgaf bij de belastingdienst. Foei! Als straf wordt je uitgezet naar een land waar je niet geboren bent en nooit gewoond hebt.

Welkom in het nieuwe Europa. Of nee, tot nooit meer ziens.

Reacties (13)

#1 Martijn

Worden ze het land uitgezet na een gevangenisstraf of meteen? In dat laatste geval kom je er dan namelijk als niet-Zwitser een stuk beter vanaf dan als wel Zwitser.

De uitvoerbaarheid zou ook wel eens lastig kunnen worden. Een land als China laat mensen die ze niet terug willen gewoon niet binnen en naar Somalië is het probleem om een vliegtuig te vinden. Dat zijn terugkerend problemen bij het uitzetten van illegalen. Maar goed, die willen vaak niet terug en vernietigen hun paspoort. Als de keuze is: terug of naar de gevangenis, dan ligt dat wat anders.

 • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Na de gevangenisstraf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Tycho

Een goed Zwitser is een schaap dat met zn achterpoten negerschapen naar buiten trapt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Inje

Het geval van de 230 Euro niet opgaven bij de belasting is natuurlijk belachelijk. Maar in het geval van zware misdrijven sta ik er volledig achter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Breinbrouwsels

Lijkt me niet dat er op steunfraude van 300 piek gevangenisstraf staat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

@5: nee, maar wel uitzetting naar een land, dat je alleen van horen zeggen kent.

@4: Ik ben het met je eens, dat buitenlanders, die naar ons land toe zij gekomen en zware misdrijven hebben begaan, het land uit gezet kunnen worden, maar dat kan nu in NL ook al, mits de rechter daar mee in stemt. Mensen kunnen ook nu al tot persona non grata verklaard worden en dat kan zelfs voor Nederlanders gelden (we hoeven dus helemaal niet te discrimineren om dat waar te maken).

Maar ik vind daarbij wel, dat niet naar het paspoort gekeken moet worden, maar naar de geboorteplaats. Mensen, die hier geboren en getogen zijn, zijn hier misdadig geworden en wij moeten daar zelf de verantwoording voor dragen, en ik vind het dus hoogst ongewenst om die verantwoordelijkheid naar het buitenland af te schuiven. Dat is doodgewoon een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef. En daar gaat het artikel over, niet over buitenlandse criminelen, die naar ons toe zijn gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jonas

Ik zie een woord ‘waarschijnlijk’ staan, en dan bij de doodzondes ook ‘sociale fraude’. Kunnen dit soort ‘kleine’ vergrijpen echt de reden zijn iemand uit het land te wijzen?

En is de wet al aangenomen, behandeld in het parlement, en getoetst voor de rechter? Het lijkt me niet. In het parlement zal er voor gezorgd worden dat de omschreven casus niet kan gebeuren – kaders stellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 danny

voor mijn werk kom ik elke week ong 4dage in zwiterland
en ik vind dat ze groot gelijk hebbe daar.
En voor degene die zegge dat ze geboren en altijd gewoond hebbe daar
en toch buite gegooid worden.
Das ook eigen schuld dikke bult hadde ze ma gewoon de zwitserse
nationaliteit aan moete nemen.
Niks geen 2 paspoorten en dat soort geneuzel.
Zulke onzin moete ze in elk land verbieden!
Het is natuurlijk echt niet zo dat alleen de “buitenlanders” daar
de fout in gaan dat is in geen 1 land zo, maar ik geef de zwitserers
gelijk dat ze, zoals hun het zegge, hun land en inwoners beschermen
tegen degene die geen respect en lak hebbe aan de regels en wetten in zwitserland.
En ik persoonlijk vind dit alles behalve paniekzaaien.
Degene die zich gewoon gedrage hebbe niks te vrezen.
Het is misschien lullig dat die persoon met de 230euro gedoe een probleem heeft,
maar als ik dan lees dat er ook iemand het land wordt uitgezet omdat meneer 105km/h rijd in zijn voorwaardelijke straf nadat hij ook al eens een kindje had dood gerede met wedstrijdje rijden binnen de bb vind ik het een prachtregel laat hem zulke dingen maar in zn eigen land doen!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

@7: Ik kon het verhaal niet checken. De enige bron is De Pers, en daar staat als bron de beobachter. Dat is een tijdschrift, maar er staat niets op hun site. Heb een mailtje naar De Pers gestuurd met vraag om uitleg, maar – uiteraard – geen reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

@8: A is lullig, maar B vind ik dat niet, dus is A dat ook niet.

Logica: pwijsles

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Tjerk

In Nederland speelde een paar jaar geleden twee Marokkaanse, criminele broers die al twintig jaar in Nederland verblijven, maar nooit Nederlander zijn geworden.

De twee volgden een criminele carrière en maakten de buurt onveilig. Achmed Marcouch, Nebahat Albayrak en de IND hebben zich hard gemaakt dat deze twee figuren het land uit gezet zouden worden. Mocht niet van de rechter. Omdat ze hier al zo lang woonden. Oké, ze hadden hun verblijfsvergunning laten verlopen, maar daar mocht geen handig gebruik van worden gemaakt om hen te ‘lozen’.

Ander verhaal. Eind jaren negentig rijdt een broer of neef over een Afghaanse asielzoekster heen. De man bekende, zat zijn straf uit, leerde zichzelf rechten in de gevangenis, en helpt nu andere asielzoekers bij de procedures.

Nebahat Albayrak zocht naar wegen om deze man uit te kunnen zetten. Kan niet. Zelfs de dochter van het slachtoffer wil dat die man wordt uitgezet.

En dan vind ik het wel jammer dat dit niet kan. Wat dit soort types betreft, die hier de boel verpesten en geen Nederlandse nationaliteit hebben; of hier asiel aanvragen en dan eermoord plegen vanuit hun achterlijke denkbeelden; denk ik ook: ga dat lekker ergens anders doen.

Maar iemand die voor 230 euro de sociale dienst tilt als ‘ie op een uitkering zit, ja, dat gaat nergens over. Al vraag ik me af hoe iemand zonder Zwitserse nationaliteit bijstand kan krijgen in Zwitserland, en of je voor een vergrijp in 2008 met terugwerkende kracht exit gestuurd kan worden.

Als die knul doorprocedeert tot aan het Europese Hof van de Rechten van de Mens zal dat vonnis trouwens vernietigd worden.

Hans Wiegel grijpt dit overigens aan om duidelijk te maken waarom hij tien jaar geleden als senator het kabinet liet vallen:

http://www.depers.nl/binnenland/528276/Column-Referendum.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pedro

@11: er zijn vast nog wel meer voorbeelden aan te voeren, waarbij we allemaal op het eerste gezicht denken, dat uitzetting van die persoon of personen gerechtvaardigd is, maar het is de rechter, die daar over beslist, en zo hoort dat ook. Wij hebben op het eerste gezicht allemaal een mening, maar kennen niet alle feiten. En dan kan het best ook nog zijn, dat een rechter fouten maakt, of dat we van mening zijn, dat de straffen te laag zijn, maar bottom line is, dat we het hier over uitzonderingen hebben, en een regering die beleid gaat maken gebaseerd op uitzonderingen, is de naam regering niet waardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 alida

Prima Zwitserland,daar hebben de burgers nog wat te zeggen.
Daar hebben ze hier nog geen kaas van gegeten.Het zou wel eens tijd worden.

 • Vorige discussie