De stichting Roots for Peace, die doorgaans mijnenvelden verandert in wijngaarden, wil 120.000 olifanten in Botswana helpen door hun migratieroute naar Angola te ontmijnen.
Al geruime tijd zitten de olifanten in Botswana vast door landmijnen op hun migratieroute (mijnenkaart, pdf). In eerste instantie probeerden de dieren nog door de mijnenvelden heen te lopen, maar al snel zorgden de ernstige ongelukken dat de dieren de mijnenvelden vermeden. Het aantal olifanten in Botswana groeit dramatisch en als dat zo door gaat moeten er duizenden worden afgeschoten. Afgelopen donderdag presenteerden Roots for Peace een project dat de olifanten moet gaan redden:
The project, to clear mines along the migratory paths in Luiana Partial Reserve in eastern Angola linking them to parks in Botswana and Zambia, was launched by Nobel Peace Prize winner Jody Williams. (cooltech.iafrica.com)
Het fuseren van natuurparken over landsgrenzen heen is eigenlijk meer het werk van de Peace Parks Foundation waarvan Prins Bernhard een van de oprichters was. Maar bij dit project, dat zich over de roemruchte Caprivistrook uitstrekt, zijn ze vreemdgenoeg niet betrokken?
Aangezien wij van Sargasso graag de kennismakelaar van het internet spelen zou ik alle betrokkenen willen wijzen op een nieuwe uitvinding van een gepensioneerde duitse ingenieur (ja, alweer een oude duitser!). Hij ontwikkelde de Mine Wolf: een ontmijningsmachine die in een recordtempo lange stroken land kan ontmijnen.
16-ton, nearly-million-dollar machine that can clear nearly 2000 square meters per hour. But that’s light, cheap, and blazing-fast compared to what has come before (WorldChanging)
Reacties (6)
Goede actie! Ik ga zo’n Mine Wolf vragen aan de kerstman en dan ga ik die lieve olifantjes helpen.
Erg fijn artikel :-))
Ik hoor wel vaker dat olifanten sinds het verbod op ivoor weer aardig in getalen gestegen zijn. Jammer dat ze die mijnenvelden mijden: als een olifant erop stapt, kan er ten minste geen kind meer op stappen.
“Het aantal olifanten in Botswana groeit dramatisch en als dat zo door gaat moeten er duizenden worden afgeschoten. ”
He, is Bernhard toch nog te vroeg heengegaan. Hij had riesengraag meegeknald, voor de natuur he, alles voor de natuur.
Ik sprak zojuist een vooraanstand deskundige op het gebied van olifantkunde en die was helemaal niet zo blij met dit plan. Want naar zijn zegge worden die beesten als ze Angola hebben bereikt toch allemaal abgeknald door de hongerige bevolking van dit door oorlog verscheurde land.