ELDERS - Deze week twee compleet verschillende onderwerpen: ten eerste kijken we naar de slechte toetsresultaten van Zuid-Amerikaanse scholieren. Ten tweede een korte uitleg over de ’toeristenbelasting’ van 35 procent voor Argentijnen.
Het onderwijs blijft een zorgenkindje in Zuid-Amerika. Althans, dat blijkt uit het PISA-rapport van de OESO. Het onderzoek vergelijkt de toetsresultaten van 15-jarige scholieren in 65 verschillende landen.
Peru staat helemaal onderaan de ranglijst, maar ook Colombia, Argentinië en Brazilië scoren slecht. Alleen Uruguay en Chili staan niet bij de tien slechtst presterende landen. De andere landen van de regio deden simpelweg niet mee aan het onderzoek.
Het publieke onderwijs in bovengenoemde landen wordt geplaagd door stakingen, slecht opgeleide docenten en verouderde schoolgebouwen.
In Argentinië werd de afgelopen jaren daarom flink geïnvesteerd in de onderwijsinfrastructuur. Ook ontvingen leerlingen gratis laptops. Dat lijkt vooralsnog geen invloed op de toetsresultaten van de leerlingen te hebben.
Ook in Brazilië werd flink geïnvesteerd. Daar is wel – net als in Peru – een lichte vooruitgang te zien in de toetsresultaten van de leerlingen.
Zowel binnen als buiten Nederland is kritiek op de PISA-onderzoeken. Zo zou het onderzoek volgens onderwijsexperts teveel op rekenen en taal zijn gericht. Regeringen bekritiseren het onderzoek vooral wanneer de resultaten negatief zijn, terwijl de oppositie juist de resultaten gebruikt om voor onderwijsverbeteringen te pleiten.
Buiten de inhoudelijke kritiek op het onderzoek, vertekenen de landelijke cijfers soms de binnenlandse verschillen. Zo scoren leerlingen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires beduidend beter dan leerlingen uit de rest van het land.
Volgens de onderzoekers presteren leerlingen beter in landen waar er een strenge selectieprocedure voor leraren is. Ook lijkt samenwerking tussen docenten een belangrijke variabele. Het aantal leerlingen per klas is minder van belang volgens het onderzoek.
Dure vakantie voor Argentijnse toerist
De Argentijnse belastingdienst maakte gisteren bekend dat de ’toeristenbelasting’ verhoogd wordt naar 35 procent. Sinds 2011 heeft de regering maatregelen genomen om kapitaalvlucht te voorkomen. De reserves van de centrale bank daalden snel doordat Argentijnen hun pesos omzetten in dollars en deze naar het buitenland sluisden.
De afgelopen jaren is de vraag naar buitenlandse reizen (lees: dollars) toegenomen. Daarom heeft de Argentijnse regering nu ook de toerist in het vizier.
Het begon in augustus 2012 met een belastingheffing van 15 procent op uitgaven met pinpassen en creditcards in het buitenland en op internet. In maart 2013 werd de belasting verhoogd naar 20 procent. Daarnaast werd de heffing voortaan ook toegepast op reizen naar het buitenland en andere toeristische producten.
Niet alleen wordt de belasting nu verhoogd naar 35 procent, dezelfde toeslag geldt voortaan ook voor het wisselen van pesos voor dollars vanwege toeristische motieven.
De timing is ongelukkig voor de Argentijnse toerist. Over een maand begint de zomervakantie. Honderdduizenden Argentijnen gaan op reis naar het buitenland, en zullen dus extra belasting moeten betalen. Argentijnen die nu op vakantie zijn, moeten ineens de broekriem aanhalen.
De Argentijnse fiscus is de lachende derde. Formeel is de heffing een belastingvoorschot dat verrekend wordt met de inkomsten- en eigendomsbelasting. Men kan dus een deel van de (teveel) betaalde belasting terugkrijgen. Dat blijkt in de praktijk lastig.
Slechts een fractie van de mensen ziet het voorschot daadwerkelijk terug. Door de hoge inflatie (meer dan 25 procent per jaar) is het geld op moment van teruggave ook nog eens minder waard.
Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (oa. Brabants Dagblad en De Gelderlander) Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.
Reacties (13)
In chili heeft men -toentertijd nog op advies van milton friedman- een redelijk vrij marktmodel geintroduceerd. (Daar kreeg friedman heel veel gezeik mee omdat er toen een helemaal niet leuke dictator aan de macht was en dus was alles wat friedman zei meteen verdacht)
Anyhow: de verschillen tussen een vrije markt of een socialistisch model liegen er niet om. Kijk hier maar eens.
https://danieljmitchell.wordpress.com/2011/03/28/in-one-chart-everything-you-wanted-to-know-about-the-relationship-between-good-policy-and-economic-prosperity/
Chili is zelfs onlangs tot de oecd toegetreden. Terwijl argentinie 100 jaar geleden een van de rijkste landen ter wereld was. Maar nu niet meer.
Je kunt niet concluderen dat het onderwijs een zorgenkindje is op basis van 1 bepaalde test die door leerlingen van 1 bepaalde leeftijd is gemaakt. Als je op de resultaten van het PISA onderzoek afgaat is het bijvoorbeeld relatief slecht gesteld met het onderwijs in Zweden, Noorwegen en Denemarken. Heun??
@1: Goh interessant grafiekje… 1980, was dat niet het 6e jaar van Pinochet’s vrije marktregering? En 2008, was dat niet het 8e jaar van een socialistische regering? Dus wat zegt dat grafiekje over Chili precies?
@3:
Nou, jou zegt het in ieder geval weinig.
Oeps, de Braziliaanse economie is gekrompen in het derde kwartaal van 2013. Dat is klote, we hadden juist op groei gerekend.
Peakoil is a bitch.
De Braziliaanse olieproduktie loopt geleidelijk aan terug.
Brazilië is nog altijd een netto-importeur van aardolie. Het binnenlands olieverbruik stijgt nog altijd, terwijl de produktie daalt. Brazilië moet dus steeds meer dure olie importeren…
en dat betekent het einde van het milagre econômico.
@2: Zoals ik aangeef is PISA niet heilig, maar de resultaten ondersteunen wel de reeds bekende problemen van het onderwijs in Zuid-Amerika.
Dat ook Westerse landen ‘relatief’ slecht scoren, kan toch? Absoluut scoren ze beter dan de Zuid-Amerikaanse landen.
gbh hat onlangs commentaar op de behandeling door Brazilie van de oorspronkelijke bevolking, die volgens hem veel erger is dan de manier waarop Israel de Palestijnen behandelt en noemde daarbij de stam van de Awá’s als voorbeeld.
Toevallig kom ik net een goed artikel tegen over de situatie en je kunt ook tekenen om druk uit te oefenen zodat hun grondgebied in de toekomst gerespecteer wordt.
De link ontbreekt: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/9737
‘From fire and sword to arsenic and bullets – civilisation has sent six million Indians to extinction.’
Een genocide die tot op de dag van vandaag door gaat in het land waar jij woont en dan heb jij het over:
Zie jij nou zelf niet hoe flink jij de plank mis slaat?
Ben jij zo geobsedeerd door 2 landen dat jij niet in staat bent te zien wat er in de rest van de wereld gebeurd? Dat er een groter plaatje is? Ben jij nou echt zo simpel?
Nog ff over gisteren, ik ben er niet op uit om jou een ban aan te smeren maar ik zal jou gezien hoe jij tot nu toe bezig bent ook voor geen meter missen. Ik wil dat jij kapt met jouw lijstjes en het zieken van mensen en topics die jou niet aanstaan.
Heb jij zoveel geloof in die prachtige wereld waar jij voor staat dat jij dit alleen kan onderbouwen met trollen?
Een discussie voer je met mensen met andere meningen, niet met gelijkgestemden. Ik heb respect voor mensen met compleet andere opvattingen dan de mijne ook al ben ik het daar grondig mee oneens. Enigste waar ik geen enkel respect voor heb is racisme, seksisme, discriminatie en antisemitisme. Als jij dat respect ook voor anderen kan opbrengen zal jij erachter komen dat een hoop mensen die op jouw lijstje staan heel wat dichter bij jou staan dan jij denkt. Ook al is dat niet het geval dan is dat nog geen reden iemand te verketteren, daar los je niks mee op; het zooitje in Nederland is al genoeg gepolariseerd en van een stammenstrijd hier wordt ook niemand wijzer. Je wordt juist wijzer door te proberen de opvattingen van anderen te begrijpen en de motivatie daarachter.
Dit is het laatste wat ik er hier over zeg. Als dit door gaat stuur ik wel een mail aan de redactie en met een beetje googlen is het meeste prima te onderbouwen.
De eer is nu aan jou, you can change.
@9: Zie jij nou zelf niet hoe flink jij de plank mis slaat?
“Brazil has taken the first steps towards the removal of thousands of illegal loggers and settlers from the land of the Awá, Earth’s most threatened tribe, by notifying them that they will be removed if they do not leave now.”
De illegale inbezitname van land was niet het werk van de Braziliaanse regering, maar van “ondernemers”. En het wachten is op soortgelijke mededeling van de Israelische regering met betrekking tot de illegale nederzettingen en de terugtrekking achter de grenzen van 1967.
“Ben jij zo geobsedeerd door 2 landen dat jij niet in staat bent te zien wat er in de rest van de wereld gebeurd?”
Nee, het ging over Israel en jij begon te trollen over Brazilie omdat je van de veronderstelling uitgaat dat Brazilie van mij is. Ik weet (een klein beetje) wat er in de rest van de wereld gebeurd. Hier kun je invullen welk deel je het meest interesseert.
http://www.survivalinternational.nl/nieuws/nieuwsbrief
“Ik heb respect voor mensen met compleet andere opvattingen dan de mijne ook al ben ik het daar grondig mee oneens.”
LOL, dat is me nou nooit opgevallen.
Jij begon in een ander draadje over dit onderwerp te trollen. Hier gaat het wel over Brazilie, dus ik kom er even op terug, met een reactie die de gelegenheid geeft om deze mensen, die ontzettend in het nauw zitten, te steunen.
Maar wat blijkt, die mensen interesseren jouw geen zier, want je grijpt de gelegenheid weer aan om te gaan trollen naar aanleiding van een ander draadje dat je reeds op deze manier verpest hebt.
“Als dit door gaat stuur ik wel een mail aan de redactie”
Hoeft niet meer, heb ik al gedaan, bij deze.
@9: En omdat het toch wel een mooi voorbeeld is hoe de situatie werkelijk ligt geef ik nog even de link er bij. Dan kan iedereen voor zichzelf uitmaken wie hier nou eigenlijk wie aan het stalken is
https://sargasso.nl/tweede-kamer-maakt-zichzelf-belachelijk/
reacties: 6, 7, 22, 51, 52.
Dit ook ten dienste van de redactie, die hierover dus net van mij een email ontvangen heeft. En meer in het bijzonder Jeroen Laemers, die mij een ban meende te moeten geven, die tot mijn grote verwarring blijkbaar niet is geeffectueerd.
Ik ga niet uit deze emails citeren, omdat ik dat ongepast vindt, maar ik zet hierbij dus gelijk om in de daad wat ik reeds in mijn email aan jou aankondigde.
DOE ER DUS MAAR EENS IETS AAN!
@10:
Het ging over genocide op indianen met 6.000.000 doden waar jij met geen woord over rept.
Zitten die ondernemers ook in het gerechtsgebouw of is daar de regering wel voor verantwoordelijk?
@12: “Het ging over genocide op indianen met 6.000.000 doden”
Sinds het jaar 1500? Dat is goed mogelijk. Als je het aantal doden gaat optellen dat onze westers “beschaving” sinds die tijd op haar geweten heeft, dan kom je ongetwijfeld uit op een veelvoud daarvan. Probeer je me nu in de schoenen te schuiven dat ik dat wel prima vind?
Het is alleen niet juist dat er tot op de dag van vandaag genocide plaatsvindt van overheidswege en je gaat gewoon voorbij aan het feit dat Figueiredo een officier van justitie was. In dat opzicht is het verhaal ook onjuist wanneer gesuggereerd wordt:
” It’s hard not to suspect that racism and greed are at the root of Brazil’s failure to defend its indigenous citizens’ lives.”
Er lopen in Brazilie wel meer bandieten vrij rond, “impunidade” is net als “saudade” een typisch Braziliaans begrip. Je kunt het wel vertalen met “straffeloosheid” en “heimwee”, maar toch dekken die nederlandse woorden de lading niet. Die “impunidade” betreft bijvoorbeeld ook alle overheidsfuncionarissen die actief betrokken waren bij de militaire dictatuur. Het is een karakteristiek van het Braziliaanse “systeem” dat niets met hebzucht of racisme te maken heeft, maar eerder met onmacht en verregaande corruptie binnen het justitiele apparaat.
Overigens duidde ik dat al aan in wat kortere bewoordingen, maar je bent een beetje hardhorend.
“As a result of the report, Brazil launched a judicial enquiry, and 134 officials were charged with over 1,000 crimes.”
Het zou me niets verbazen als dat in Israel (dat 8 miljoen inwoners telt, tegenover Brazilie 190 miljoen) de situatie niet veel anders ligt. Alleen weten we het niet, omdat geen onderzoek naar gedaan wordt door justitie. En dat komt omdat het in Israel om officiele regeringspolitiek gaat en in Brazilie niet.
Overigens koester ik grote minachting voor de onmacht en de corruptie binnen het braziliaanse justitiele apparaat, als het dat is wat je wilt horen. Je kunt een willekeurige Braziliaan die vraag stellen en ik denk dat er ongeveer 95% kans is dat je dan hetzelfde antwoord krijgt, ook al is hij nog zo trots op zijn land, wat Brazilianen veelal om onduidelijke redenen zijn.
Wat dat betreft zijn het net Nederlanders.
Overigens ben je een beetje aan kersenplukken zonder enige werkelijke kennis van de situatie en met als achtergrond de wens om de misdaden van de Israelische regering tegen de Palestijnen goed te praten.
En nu formuleer ik het voorzichtig, want als ik niet schrijf “Israelische regering”, maar “de joden”, dan is het resultaat dat ik als anti-semiet wordt weggezet. Het is wat onduidelijk waarom jij dan meent alle Brazilianen verantwoordelijk te mogen stellen.
Ik ben geen Braziliaan, dus ik sta er volledig buiten.