Zoekt u een boek? Vraag het de overheid

Effectieve propaganda, je kunt het niet aan de overheid overlaten. Om het lezen te bevorderen is namelijk het boek ´De Gelukkige Klas´ uitgezocht voor de campagne Nederland Leest. Gaap. Een boek dat gaat over het leven van een leraar, dat is echt scoren onder de jeugd.

Daarnaast wordt het boek gratis verspreid onder leden van openbare bibliotheken. Ja, ik moest die zin ook nog een keer tot me nemen. Gratis boeken verspreiden onder mensen die al interesse hebben in boeken?! Zo. Dat is nog eens grote stappen zetten in het bevorderen van lezen.

Ambitie?
Afgelopen week is het boek in een totale oplage van 957.500 exemplaren uitgedeeld, met de oproep het de komende weken te lezen en er met elkaar over te discussiëren. Verbijsterend is het dan ook om te lezen op de site van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB):

Het streven is zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. Op die manier zijn straks duizenden personen gelijktijdig in de ban van dit boek.

Duizenden? Jottum, dat is nog eens ambitie als je bijna een miljoen boeken verspreidt! Ik weet nog een discussie: kunnen we de volgende keer een ander boek uitkiezen en het gratis verspreiden onder mensen die níet lid zijn van de Openbare Bibliotheek? Of gewoon stoppen met deze actie?!

Slotsom
Het is spijtig om te constateren, maar het overlijden van Jan Wolkers doet meer voor het bevorderen van lezen. Leestips van de GC-redactie: Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest of Turks Fruit.