Zo ging dat in die tijd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Laatst kwam het gesprek op de nieuwe ontwikkelingen en hoe snel het allemaal gaat. Zo weet ik nog goed hoe ik als kind de eerst gekleurde weeceebril zag, met een deksel. Voordien waren alle pleebrillen zwart. Ik denk dat het een soort bakeliet was.

Zo’n klep erbovenop om dicht te doen, bestond niet, daar hadden we nog nooit van gehoord. De jeugd van tegenwoordig kan zich dat niet meer voorstellen. Maar toch is het zo.

Op een dag werden we geroepen door de buurvrouw. Ze had nu toch iets moois gekocht! Nieuwsgierig volgden we haar. Met een plechtig gebaar opende ze de deur van het kleine kamertje.

Wat zagen wij daar? Een beige bril, dus niet zwart, en er zat een deksel op!!! Je kon hem dus zo afsluiten. Met open mond aanschouwden wij het wonder. Wat ze toch allemaal niet uitvonden! En wat een fraaie kleur! De buurvrouw was apetrots.

‘En ik vraag nog aan die man, die monteur, ik vraag: is dat nou wel sterk, zo’n klep, gaat dat niet kapot, dat plastiek?? Weet je wat hij deed?’
Wij wisten het niet.
‘Hij ging erop staan!!’
Wij stonden perplex. ‘Nee! ‘ stamelden we, ‘ging hij erop staan?’
‘Hij ging er gewoon op staan!’ herhaalde de buurvrouw nog een paar keer. ‘Gewoon bovenop! Huppekee! Of die sterk is, die klep!’

Het was een wonder van moderne techniek. Dolgelukkig met een nieuwe pleebril.

0

Reacties (4)

#1 caprio

Ik herinner me nog de eerste waterpistooltjes, die schoten een miezerig pisstraaltje ongeveer 20 centimeter ver, zodat je je in achtervolging vooral zelf onder zat te zeiken, maar heus niet minder lol. Nu hebben kinderen van die leeftijd echte pistolen die ze voor de gein op een adjunct-directeur afknallen. (PS kinderen: wel voor je 18e doen overigens, anders kom je in de gevangenis)

  • Volgende discussie
#2 Ben Helder

Ik kan me tijd van voor de zwarte pleebril nog herinneren. Toen waren de brillen nog gewoon van hout. De hygiëne was toen nog niet uitgevonden evenals de luchtverfrisser. (Vroeger … )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mark

Ik was laatstelijk in een snelwegrestaurant en daar reinigt de bril zichzelve door automatique een rondje te draaien na het doortrekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 J.N. Bosboom

wat ze al niet uitvinden! Maar ik weet het niet. Straks gaat er iets mis, in technische zin, en draait die bril opeens een rondje als ik nog volop aan het persen ben. Zal je altijd zien. Nee, niks voor mij die moderne nieuwlichterij. Geef mij maar zo’n eerlijke zwarte bril, zo’n authentieke met wat aangekoekte stront aan de onderkant.

  • Vorige discussie