Zimbabwe sluit het parlement

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Zimbabwaans geld, inmiddels al lang weer waardeloos (Foto: Flickr/sokwanele-zimbabwe)

Terwijl president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai nog altijd geen overeenkomst hebben over het delen van de macht, heeft het Zimbabwaanse parlement wegens geldgebrek de deuren moeten sluiten. Het parlementsgebouw zit zonder water, evenals het hooggerechtshof. Het land blijkt iedere keer toch nog weer verder af te kunnen glijden.

Artsen zonder Grenzen meldt een uitbraak van cholera in de hoofdstad Harare, waar stromend water en dus ook riolering een zeldzaamheid zijn geworden. De VN hebben de voedselrantsoenen moeten verkleinen, omdat donoren het niet meer zien zitten. In het begin van volgend jaar is het geld helemaal op. Voedseltransporten worden overvallen door hongerigen.

De inflatie heeft inmiddels de 516.000.000.000.000.000.000 procent bereikt. Daarmee heeft het land bijna het wereldrecord te pakken, dat op naam staat van Hongarije. Zelfs de goudmijnen, lang overeind gehouden met Zuid-Afrikaans geld, zijn gesloten. Het is een raadsel wat de Chinezen in economische zin denken te bereiken met de handelsbeurs in Harare, die deze week plaatsvond.

Ondertussen worden Zimbabwaanse soldaten gesignaleerd in Oost-Congo, een van Afrika’s andere extreme rampgebieden. Volgens een gedeserteerde soldaat zijn ze daar al jaren, om mijnen te bewaken. Want ergens haalt Mugabe toch het geld vandaan om het water in zijn eigen paleis te laten stromen.

Reacties (5)

#1 rene de windt

geweldig hoor, hoe Rhodesie veranderd is in zimbabwe. en wat wat het blanke regime slecht en fout in Rhodesie, en wat doen de afrikanen het toch goed en wat zijn ze onschuldig, nu ze zimbabwe er van gemaakt hebben.

  • Volgende discussie
#2 Christian

Rene, je balanceert op het randje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 rene de windt

weet ik. ik bedoel het niet slecht, maar wil wel wat losmaken. het tijdperk dat het westen/de blanken overal automatisch schuldig aan waren, is nu echt voorbij.
het blijkt wederom dat het niet in het feit is of er een blanke of zwarte overheersing is, het is de mens zelf, die de keuze kan maken voor het licht of voor de duisternis. overal zitten goede, maar ook foute mensen. of ze nu rijk of arm zijn, of ze nu blank, zwart, geel of rood zijn, of ze nu moslim, crhisten of atheist zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ginger man

Ik moet altijd weer aan pvda minister Pronk denken, die met zn subsidie pot massamoordenaar Mugave in het zadel hield.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 rene de windt

gingerman, dat klopt. maar ja, weten toch ook dat de pvdarmoede het terroirisme en oorlogsmisdadigers het leifst omhelst en het opneemt voor veriekende elementen in de maatschappij, voor mensen die niet hun best willen doen om werk te zoeken cq werk aan te nemen, etc.

  • Vorige discussie