Zijn Republikeinse presidenten banenslopers?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Klik voor vergroting.

Sargasso’s wetenschappelijke data-analist MP legde de historische werkloosheidcijfers van de VS naast de politieke kleur van de presidenten. Het valt op dat de werkloosheid dikwijls stijgt als een Republikeinse president het roer overnam. Uitzonderingen zijn Carter (tweede helft van zijn termijn) en Obama (hoewel….).

De vraag is natuurlijk of hier een verband is?

Is er sprake van een vertragingseffect en ruimen de Republikeinse presidenten simpelweg de rotzooi op van hun democratische voorgangers? Of is de economie bij gematigd links in betere handen? MP vraagt zich af of het een soort varkenscyclus is (de pieken elke 5-10 jaar), waarbij de democraten toevallig op het goede moment de regering vormen of heeft de regering daadwerkelijk invloed op het verloop? Er lijkt ook nog een verloop in de reeks te zitten met een lagere frequentie met daarbovenop de kortdurende pieken (~20 jaar), de reeks is alleen beetje te kort om daar voorspellende waarde aan te hechten.

Hier zijn de ruwe data (in excel) en een aantal andere bronnen: U.S. Bureau of Labor Statistics, Climate Progress en VS Presidenten.

Reacties (6)

#1 MP

“wetenschappelijke data-analist” is misschien wat teveel eer :)

  • Volgende discussie
#2 Spam

Wie doet er even een Fourieranalyse?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 MP

Ik had ook nog een kleine poging gedaan de Nederlandse cijfers boven water te krijgen. Ik kon jammer genoeg bij het cbs niet een uitgewerkte maandreeks vinden. De maandreeks heb ik geschat aan de hand geregistreerde werklozen (gedeeld door totale beroepsbevolking van dat jaar). Misschien weet iemand een betere bron voor de data.

Geeft wel het verloop weer, na 1980 een sterkere correlatie met de VS. Elke piek zal wel geassocieerd zijn met een tamelijk grote crisis.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71882ned&D1=1,12,16-17&D2=0&D3=0&D4=a&HDR=G3&STB=G1,G2,T&VW=D

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37948&D1=0&D2=a&HDR=T&STB=G1&VW=T

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Andre

Toch wel een grote daling van de werkeloosheid onder republikein Reagan, zou ik zou zeggen. Vlak voor de (enorme) piek aan de macht gekomen, maar dat kan bijna niet door zijn beleid gekomen zijn. Hij zat er immers pas net.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn ter Haar

@4: FED-president Volcker heeft expres een recessie gecreëerd door de rente enorm op te laten lopen om de enorme inflatie te beteugelen. Dat heeft gewerkt en daar plukte Reagan de vruchten van. Carter heeft Volcker aangesteld terwijl hij wist dat die dat beleid zou gaan voeren. Reagan profiteerde dus van de politieke moed van zijn voorganger. Wat niet weg neemt dat over de hele regeerperiode van Carter de werkloosheid gedaald is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Cracken

Misschien is het handig om ipv naar het begin van de termijn van een president te kijken, te starten op het moment dat zijn eerste volledige boekjaar begint. Dus ipv inauguratie in januari, pas vanaf 1 oktober te kijken.
Of niet, ben geen econoom.

  • Vorige discussie