Zes dingen die u niet wist over Steve Jobs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag is er veel te doen over het overlijden van Steve Jobs, de creatieve directeur van Apple en bedenker van de Apple Macintosh, Ipod en Ipad. Hier zijn zes dingen die u zeker nog niet wist over Steve Jobs:

1. Steve Jobs was de uitvoerend producer van Toy Story

2. Steve Jobs is als kind geadopteerd.

3. Steve Jobs’ biologische vader is een Syrische moslim

4. Steve Jobs is een college drop-out

5. Steve Jobs leerde de juiste vorm en ruimte voor fonts van lessen kalligrafie die hij op de universiteit had gevolgd.

6. Steve Jobs was in die tijd zo arm dat hij op de bank sliep bij een vriend, voedsel kocht van het statiegeld van flessen die hij vond, en gratis maaltijden bietste bij de Hare Krishna.

Reacties (38)

#1 Share

WTF wat een rant bagger ende hoax.
Check liever: http://www.qwiki.com/q/Top_News_-_Steve_Jobs_Tribute:_10-6-11

 • Volgende discussie
#2 Arjan

Wat een _LUL_ is die presentator.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bolke de big

De dingen die u niet wist over Apple

1. Apple laat al zijn zooi maken in China bij een fabriek die zelfs voor Chinese maatstaven als zeer slechte werkgever bekend staat (werknemers moeten een contract tekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te plegen door de inmense werkdruk

2. Apple verkoopt producten die absoluut NIET duurzaam zijn (probeer maar eens een accu te vervangen in een willekeurig Apple product)

3. Apple (Jobs) vond winst maximalisatie belangerijker dan duurzaamheid (vandaar de ingebouwde accu)

4. Apple weigert te betalen voor het gebruik van patenten van anderen maar is niet te beroerd om anderen aan te klagen voor het gebruik van hun patenten (waarbij ze bij Samsung toch echt te ver zijn gegaan en dit Apple letterlijk miljarden kan gaan kosten ivm het gebruik van patenten van Samsung op 3g technologien waarvoor Apple nog steeds geen rooie cent heeft betaald.)

Nog steeds zo’n fan van deze man?

Het valt me tegen dat Sargasso een blog wat duurzaaheid hoog in het vaandel heeft staan zo dweept met een man die de wereld heeft overstelpt met (nutteloze) wegwerp gadgets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 JSK - Reactie op #3

5). Uit principe doet (deed) Steve Jobs niet aan donaties voor goede doelen.

Despite accumulating an estimated $8.3 billion fortune through his holdings in Apple and a 7.4 percent stake in Disney (through the sale of Pixar), there is no public record of Mr. Jobs giving money to charity. He is not a member of the Giving Pledge, the organization founded by Warren E. Buffett and Bill Gates to persuade the nation’s wealthiest families to pledge to give away at least half their fortunes. (He declined to participate, according to people briefed on the matter.) Nor is there a hospital wing or an academic building with his name on it.

Not only has Jobs himself sat out the philanthropy game, but his very profitable company, Apple, has no charity arms continues Sorkin. “In 1997, when Mr. Jobs returned to Apple, he closed the company’s philanthropic programs. At the time, he said he wanted to restore the company’s profitability. Despite the company’s $14 billion in profits last year and its $76 billion cash pile today, the giving programs have never been reinstated.”

http://news.yahoo.com/yes-think-less-steve-jobs-not-being-philanthropist-162549828.html

Laat de Appelaars maar komen!

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Prediker - Reactie op #3

Begin een website: APPLE IS EVIL!!!111!!!

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.3 Share - Reactie op #3

>2 en 3
Apple was weer eens wijs en koos voor oplaadbare vaste units. Want wat boeit het dat je die niet kunt vervangen? Oplaadpunten waren er meer dan batterijwinkels. Plus, Apple kon zo allerlei illegale kloners weren, die voor slechte stroomvoorziening zorgen wat een deuk was in de user experience. En die dingen waren heilig voor Steve (en users). Cameras hebben hier bijv ook veel last van. Dus: geen gekloot en gepruts meer. Accu’s zouden sowieso nog sterk innoveren. Steve zag dat weer eens goed in.

En inderdaad, als kleine fabrikant moest Steve wel voor de euri gaan ,omdat Micorsfot altijd op de loer lag om hem te tergen. Hij verdiende jarenlang amper geld omdat zijn producten te goed waren (niet stuk gingen) en de klanten als fans stonden te dansen in de winkel. Dat deed Bill dus anders, commercieel wat handiger en gladder. Dat was eigenlijk de laatste slag die Steve wel moest aangaan. Apple werd minder jolig en zakelijker en dat was niet altijd cool meer. Maar vandaag de dag weten we dat Apple ook voor die test ruimschoots is geslaagd!! En daarmee heeft Steve de boel verlaten in de wetenschap dat het er nog lang zal zijn. RIP Steve.

 • Vorige reactie op #3
#4 muse

in aanvulling op @bolke:

5. dat steve jobs erg weinig aan charity deed in vergelijking met andere zeer vermogende amerikanen.
http://www.wired.com/gadgets/mac/commentary/cultofmac/2006/01/70072

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Crachàt

1-5: hééé, kijk: die prachtige olifant heeft een lelijke teen! Wat een lelijke teen! Wat een vreselijk domme lelijke teen! Die teen is gewoon vreselijk!
Wat een achterlijke olifant. Die heeft een stomme teen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Maxm - Reactie op #5

Elefantiase en één mooie teen.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Spuyt12 - Reactie op #5

Jobs stond ook bekend om zijn “lift-ontslagen”, waar hij mensen om minder dan niks ontsloeg.

 • Vorige reactie op #5
#6 Bolke de big

De man hoeft van mij ook geen philantroop te zijn omdat hij rijk was, maar de man wordt nu als de nieuwe messias de hemel in geprezen omdat hij de wereld zogenaamd een betere plek heeft gemaakt met zijn producten.

Maar de werkelijkheid is dat de wereld helemaal geen betere plek is geworden door Jobs.
De wereld is er juist slechter door geworden, wegwerp gadgets die niet noodzakelijk zijn, een zooi mensen in de financieele problemen gekomen omdat die zonodig die veel te dure gadgets moesten hebben omdat je anders niet ‘hip’ bent.
Enorme serverparken draaiende houden om nutteloze apps voor die overbodige gadgets aan de man te brengen.

Steve Jobs was een gehaaide zakenman die zonodig over lijken ging om zijn doel te bereiken, niks messias en van dat gedweep met die man wordt ik onpasselijk, er zijn legio van dergelijke zakenmensen in de wereld, maar meestal zitten dat soort “slick willy’s” in de financieele wereld en slijten ze nutteloze financieele producten, in die catagorie valt Steve Jobs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 habay

> 1. Apple laat al zijn zooi maken in China bij een fabriek die zelfs voor
> Chinesemaatstaven als zeer slechte werkgever bekend staat

Bedoeld wordt Foxconn in Shenzhen, kwam vooral in het nieuws vanwege aantal zelfmoorden. Later bleek het zelfmoord percentage in de betreffende regio het laagst van China. Naast Apple produceren ook Acer, Amazon, Asus, Intel, Cisco, Hewlett-Packard, Dell, Nintendo, Nokia, Microsoft, Sony, Sony Ericsson, Samsung en Vizio bij Foxconn (geen volledige lijst).

> 2. Apple verkoopt producten die absoluut NIET duurzaam zijn
> (probeer maar eens een accu te vervangen in een willekeurig Apple product)

> 3. Apple (Jobs) vond winst maximalisatie belangerijker dan
> duurzaamheid (vandaar de ingebouwde accu)

Je kunt niet zelf een batterij vervangen in de meeste Apple producten, daarvoor moet je naar de winkel. Dit wordt in het algemeen als groener gezien daar de risico dat de oude batterij in het millieu komt daardoor vermeden wordt. Over Apple en duurzaamheid zie ook http://www.apple.com/environment/

> 4. Apple weigert te betalen voor het gebruik van patenten van anderen.

Apple heeft aangeboden deze patenten die onder FRAND vallen (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Fair,_reasonable,_and_non-discriminatory_terms) te willen betalen Samsung weigerde dat en probeerde ze te ruilen voor rechten op hun iDevice kopiëen. Wacht nu maar eens de komende rechtszaken af voordat je je ontwetende cry wolf doet. (En geloof niet alles blind wat op Webwereld staat).

> 5. Uit principe doet (deed) Steve Jobs niet aan donaties voor goede doelen.

Het enige wat bekend is dat hij zich er nooit over uit heeft gelaten. Binnenkort horen we vast meer over zijn prive zaken (als zijn biografie uitkomt). En vast ook over wel of niet andere maatschappelijke betrokkenheid (wel was bekend dat ie publiekelijk de democraten steunde, voor het californische homohuwelijk was en tegen DRM op mediabestanden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Bolke de big - Reactie op #7

>1: 98 overuren per maan vind jij normaal?, 1 dag vrij per 13 dagen werk is normaal (ten tijde van de grootste vraag naar de iPad).

>2&3: en dat is dusdanig duur dat de meeste mensen opteren voor de aanschaf van een nieuw toestel waarbij het oude toestel en bijbehorende accu alsnog in de vuilnisbak verdwijnen.

>4 : Apple wil NU pas voor die FRAND patenten betalen NA dat samsung eerst om de oren was geslagen door Apple met rechtszaken inzake hun tablets waarbij Apple willens en wetens bewerkte foto’s heeft gepresenteerd om de tablets van samsung meer op de iPad te laten lijken en samsung daarna terug sloeg met hun patenten, daarvoor heet Apple nooit 1 poging gedaan om licenties op die patenten te krijgen.

>5 Philantropie hoeft van mij niet omdat je rijk bent, dat boeit me niet.

Wat mij misselijk maakt is dat nu Steve Jobs de hemel in wordt geprezen terwijl hij gewoon de technologische variant was van een woeker-polis verkoper.

De Dirk Scheringa van de computer wereld, die was met zijn bedrijf in de jaren 80 & 90 de andere banken ook ver voor (een ziener in de geldmarkt) , maar dat wil nog niet zeggen dat het goed is wat hij deed.

Bergijp me niet verkeerd, als die-hard kapitalist vind ik het knap hoe Jobs de wereld verslaafd heeft gemaakt aan overbodige gadgets zoals de iPod, iPhone en iPad maar de blinde verering van deze man door sommige fans is behoorlijk eng.

Er gaan elke dag een zooi gehaaide zakenmensen die overbodige dingen verkopen dood, geen man overboord dus, next.

 • Volgende reactie op #7
#7.2 JSK - Reactie op #7

Het enige wat bekend is dat hij zich er nooit over uit heeft gelaten.

Hij heeft wel degelijk gezegd dat liefdadigheid niet in het takenpakket van het bedrijf Apple valt. Moet je maar eens proberen als een Shell of als een ING.

En vast ook over wel of niet andere maatschappelijke betrokkenheid (wel was bekend dat ie publiekelijk de democraten steunde, voor het californische homohuwelijk was en tegen DRM op mediabestanden).

Wow, wat een betrokkenheid: hij had een standaard liberaal/libertaire Silicon Valley mening!

 • Volgende reactie op #7
 • Vorige reactie op #7
#7.3 Prediker - Reactie op #7

Israël heeft hasbara; Apple heeft Apple-bara?

 • Vorige reactie op #7
#8 vander F

Dit typende op een Imac, zonder batterij , of op m’n ibookie, met verwisselbare accu.
Wat een bijeengetiepte rancuneuze onzin zeg, tjezus.

Ik had dit overigens ook kunnen typen op m’n powerMac uit uit 1999, loopt nog als een zonnetje, mét OSX, daar heb ik overigens ooit eens een batterij uit moeten vervangen, zo’n knoopcel.
Hoezo duurzaam?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Maxm

@009 Natuurlijk, we moeten nog horen hoe goed hij was. i-lmao.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Crachàt

Dat Gates aan donaties doet komt vooral neer op donaties aan zijn eigen stichting zodat hij daar geen belasting hoeft op te betalen.
Die doneert ook Windowsmeuk in Afrika, waar dan verplicht officemeuk betaald moet op draaien. Open Source wordt er kapotgemaakt.

Overigens: veel toestelfabrikanten die aan environment doen? Ik las dat China vanaf nu voor het eerst belooft iets aan hun eigen vervuiling te doen.

Het rare is dat mensen die oprecht de verwezenlijkingen van Jobs appreciëren, afgedaan worden als dwepers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 JSK - Reactie op #10

Dat Gates aan donaties doet komt vooral neer op donaties aan zijn eigen stichting zodat hij daar geen belasting hoeft op te betalen.

Als Gates het echt voor het geld zou doen zou hij het natuurlijk niet doneren: zelfs met belastingaftrek is geld doneren een kostbare zaak. :P

Het rare is dat mensen die oprecht de verwezenlijkingen van Jobs appreciëren, afgedaan worden als dwepers.

Volgens mij gaat het al een poosje over de persoon Jobs.

#10.2 Crachàt - Reactie op #10.1

Maar JSK, ik moet toch niet de pretentie hebben om economisch met je in discussie te treden? Ik heb jouw kennis daaromtrent altijd gewaardeerd.
Maar als Bill 50 houdt en daar belasting op betaalt, en de rest investeert in een eigen fonds (doneren aan jezelf is niet bepaald schenken), belastingvrij – dan heeft ie meer dan wanneer ie 100 houdt en daar belasting op moet geven.

anyway.
De meeste comments zijn van het type ‘Rembrandt was een slechte echtgenoot’. Of ze overtuigen of niet is niet eens het punt. Het is de onwaarschijnlijk grote impact over hoe wij met pc’s, downloads, en nu ook met tablets en touchscreens zullen omgaan.

Of kent iemand een ander voorbeeld wanneer ie nog eens zo versteld en verbijsterd was bij het de eerste keer in werking zien van een touchscreen?

#10.3 Rob - Reactie op #10.2

Dus wanneer de Bill & Melinda Gates Foundation ervoor zorgt dat kinderen in Afrika worden gevaccineerd en toegang hebben tot schoon drinkwater, dan interpreteer jij dat als doneren aan jezelf.

#11 T

ik kende ze alle 6 al… ik wil mijn geld terug, of 6 nieuwe dingen die ik nog niet wist.. beohoe

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bullie

Steve Jobs was een zakenman zonder weerga. Zijn meest verbazingwekkende prestatie is dat hij wereldwijd zo’n enorm potentieel aan “kritische” consumenten met welhaast religieuze toewijding heeft weten te binden aan het Apple-concept

De man die de iPhone ontuitvindt bewijst de wereld een nóg grotere dienst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Share - Reactie op #12

De iPhone ontuitvinden.. super idee. En dan belt iedereen voortaan weer met Nokia of Mango?

#12.2 Bullie - Reactie op #12.1

Weet je, een telefoon is om te bellen en zit wat mij betreft idealiter aan een draadje. Als ik het tijdens een film over IMDB heb, en de persoon naast mij begint die site meteen te checken, ligt dat niet aan de iPhone, maar wordt het wel mogelijk gemaakt door dat klereding. Mensen lopen als debielen te pas en te onpas met zo’n ding te zwaaien.

#13 habay

@bolke

> >1: 98 overuren per maan vind jij normaal?, 1 dag vrij per 13 dagen werk is
> normaal (ten tijde van de grootste vraag naar de iPad).

Zeg ik dan dan? Ik geef alleen aan dat zo’n beetje alle hardware tegenwoordig in China gemaakt wordt of in Taiwan (denk aan HTC met nog slechtere arbeidsomstandigheden dan in China). Ik vermoed dat het apparaat waarop jij zit te tiepen ook uit die regio komt. En in jouw huishouden bevinden zich vast wel producten die bij Foxconn geproduceerd zijn of die onderdelen bevatten die er geproduceerd zijn. Mijn punt is dat de verontwaardiging wbt Apple hierover nogal selectief is.

> >2&3: en dat is dusdanig duur dat de meeste mensen opteren voor de
> aanschaf van een nieuw toestel waarbij het oude toestel en bijbehorende
> accu alsnog in de vuilnisbak verdwijnen.

Mijn 3 1/2 jaar oude iPhone G3 werkt nog prima en de batterij laat ook nog steeds perfect op en mijn Macbookpro uit 2007 doet het ook nog steeds goed op de eerste batterij. Mijn ervaring is juist dat producten van Apple veel langer meegaan. En dat verklaard ook de realtief hoge tweedehands prijs; een Macbook heeft na twee jaar zeker nog 40-50% van de nieuwwaarde. Een barstensvol arsenicum zittende Asus of Acer laptop is dan geen zak meer waard en/of is al kapot.

>4 : Apple wil NU pas voor die FRAND patenten betalen NA

Klopt niet, wacht maar de rechtszaken af.
En nogmaals Webwereld is geen goede bron. ^^

>5 Philantropie hoeft van mij niet omdat je rijk bent, dat boeit me niet.

Het hoeft niet, maar ik vind het toch wel sjiek als zo’n groot verdiener wat terug geeft.

> Wat mij misselijk maakt is dat nu Steve Jobs de hemel in wordt geprezen terwijl
> hij gewoon de technologische variant was van een woeker-polis verkoper.
> overbodige gadgets zoals de iPod, iPhone en iPad maar de blinde

Zonder hem heilig te willen verklaren, ben ik het niet met je eens. Sommige mensen maken het verschil en Steve Jobs was daar 1 van. En dat ie er poepie rijk mee werd impliceert niet automatisch dat ie een schurk was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Maxm

En dat ie er poepie rijk mee werd impliceert niet automatisch dat ie een schurk was.

Patenttrollen, uitbuiting, stelen van ideeën en vervolgens de originele bedenker de tent uitvechten om vervolgen alle daarmee verworven rijkdom op te potten dan weer wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15.1 Crachàt - Reactie op #15

Mooi stuk. Raar dat de titel het tegengestelde suggereert van wat in het stuk zelf staat.

#16 benjbenj

Eens met 016.
Die bijna religieuze toewijding aan Steve Jobs en Apple doet griezelig aan. Laat er alsjeblieft vandaag of morgen iets spectaculairs gebeuren dat wereldwijd de aandacht opzuigt, zodat dit gedweep weer snel naar de achtergrond verdwijnt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 Share - Reactie op #16

Ach joh zeur niet. Dat had jij toen bij Hazes en een ander weer bij Pim. Laat ons :-)

#16.2 JSK - Reactie op #16.1

Dat is misschien het punt: bij dat soort gebeurtenissen staat de Appelaar vooraan om te zeggen dat het volk emotioneel en beïnvloedbaar is.

 • Volgende reactie op #16.1
#16.3 Bullie - Reactie op #16.1

Je presenteert het als grapje, maar het onderliggende gevoel wat fanatieke Saint Jobs- Appostles je proberen te geven is wel; als je niet bij ons hoort, hoor je vast en zeker bij Hazes en Pim.

 • Vorige reactie op #16.1
#16.4 benjbenj - Reactie op #16.3

Ook zoiets: het geheel te presenteren als een grapje door er een smiley tegenaan te kwakken. ‘Wat ik ook zeg, je moet het lekker over je heen laten gaan, want dit lachebekje dwingt je om het allemaal luchthartig op te nemen.’ Het heeft iets hufterigs :-)

#17 Bismarck

Wat je niet wilde weten over Steve Jobs: Zijn dood is de meest getweete ooit. Overigens is het niet de meest getweete gebeurtenis, want dat was de zwangerschap van Beyonce. Wat een überflüssig medium is dat twitter toch, vertelt je zomaar 9000 keer per seconde dat een zangeresje zwanger is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Crachàt

Overigens: Jobs word Time’s Person ot Year. Dat hij nu niet meer leeft zal een detail zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Johannes Dwarsmans

Apple maakt luxe spullen voor luxe prijzen.
In het gunstigste geval kun je Jobs een ondernemer noemen, die de tijdgeest in het rijke Westen goed begreep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 FrancisNL

Ik koop niet gauw een Apple product want het is mij iets te kostbaar. Moet wel zeggen dat het display van de iMac die ik laatst in een winkel zag een excellent helder beeld gaf. Nadelig van de nieuwste iPhone is dat het display van het toestel nog steeds beneden de 4 inch uitkomt, terwijl de trend juist een groter formaat is.
Jedoch alle negatieve reacties ten spijt, laat me eens weten welk product wel met medemenselijkheid wordt vervaardigt. Die chinezen worden echt niet gedwongen om voor Apple te gaan werken. Niemand wordt ook gedwongen een product te gaan kopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie