Yahoo! en MSN publiceren foto’s Tibetaanse relschoppers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Chinese afdelingen van Yahoo! en MSN hebben vandaag foto’s en namen van door de Chinese autoriteiten gezochte Tibetaanse relschoppers op hun hoofdpagina gepubliceerd (bron: France 24 Observers). De foto’s en een lijst van 24 namen verschenen tevens op andere grote Chinese portals als Sina.com en news.qq.com. Ondertussen is de toegang tot Youtube in China juist geblokkeerd (de ervaring leert dat dat overigens meestal wel meevalt danwel makkelijk te omzeilen is).

De aard en het draagvlak van de rellen in Tibet staat ook in het Westen ter discussie. Gisteren publiceerde de kwaliteitskrant nrcnext een bijdrage van correspondent Oscar Garschagen die in ‘Groot Tibet’ verblijft en die een beeld schetst van een Tibetaanse bevolking die geen zelfstandigheid ambieert en die vreedzaam samenleeft met de honderdduizenden Han-Chinezen die er inmiddels wonen. Vanuit een dergelijk standpunt is het te verklaren dat Yahoo! China meewerkt aan het opsporen van relschoppers, net zoals in Nederland beelden van relschoppende voetbalsupporters online worden gezet. Maar dit zou een te botte simplificatie van de motieven van de Tibetaanse relschoppers zijn. Yahoo! en MSN mengen zich hier wel degelijk in een politieke spel.

In het recente verleden schaatste Yahoo! al eerder scheve schaats door de Chinese autoriteiten inlichtingen te verschaffen over de journalist Shi Tao, die vervolgens voor tien jaar de gevangenis in ging. Is Yahoo! niet al te ijverig met het assisteren van de Chinese autoriteiten?

Reacties (8)

#1 Hiram

Het woord “relschoppers” hoort niet in een Sargasso-kop, vind ik. Het is een Telegraaf-woord, een woord gebezigd door mensen die bang zijn voor het ter discussie stellen van autoriteit.

Wat doet een relschopper? Vernielingen aanrichten, geweld plegen. Als de situatie één relschopper kent, dan heet die “Volksrepubliek China” — een belachelijke naam, overigens.

  • Volgende discussie
#2 BP

Kan deze relschopper (ene Carlos?) dit soort bagger voortaan dumpen op de website van Geenstijl ofzo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Zeg, verontwaardigde zieltjes…
Relschoppers is een letterlijke vertaling van het woord “rioters” van de France 24 site.
De auteur van het France 24 artikel die koos voor het woord “rioters” is hiervoor werkzaam geweest bij Reporters Without Borders hij tipte mij persoonlijk over dit artikel en hij is net zoveel als ik verontwaardigd over de actie van Yahoo! alleen kent hij ook de nuance in deze zaak. Vanavond nog kon u op de Nedrelandse televisie journaalbeelden zien van geweldadige mishandelingen met een racistisch karakter van Tibetaanse relschoppers tegen Chinese ondernemers in Lhasa. Als u zich in de situatie in Lhasa had verdiept was u waarschjnlijk iets minder naiëf en nodeloos kwetsend uit de hoek gekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 IdeFX

“(de ervaring leert dat dat overigens meestal wel meevalt danwel makkelijk te omzeilen is)” over Youtube – Youtube is idd onbereikbaar, zonder proxy oid buiten China. “Valt wel mee”? Nee. “Makkelijk te omzeilen”? Ja, natuurlijk… Ook schijnt op de onofficiele Chinese newssites wel een hoop meer vermeld te worden over ‘Tibet’ dan het staatspersbureau vrijgeeft. De Chinezen die het willen weten, weten het wel, en het lijkt mij dat dat op den duur een onhoudbare situatie wordt voor repressieve elementen van de Chinese overheid. Zo zie je maar weer: economische groei bevordert (wat wij noemen) mensenrechten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

IdeFX, iedere keer als het afsluiten van Youtube of andere buitenlandse sites in China hier in het Westen nieuws is horen wij van onze correspondent in China dat hij ze nog gewoon kan bekijken. Dat was voor mij de reden om deze relativerende bijzin te plaatsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 IdeFX

@Carlos – vandaag is YouTube weer ‘gewoon’ bereikbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 muinguilo
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

@Carlos#5
horen wij van onze correspondent in China dat hij ze nog gewoon kan bekijken.

Krijgen buitenlanders misschien een IP uit een aparte reeks toegewezen zodat die meer kunnen zien dan een Chinees? Check een internetcafé in China ipv. de eigen lijn.

  • Vorige discussie