WW: Betaalbare luxehotels

,

[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.[/i]

CitizenM en Philips zijn op dit moment samen een hotel aan het bouwen. De kamers zijn klein, maar van alle gemakken voorzien. Dus luxe, maar wél betaalbaar, zo’n 90 euro per nacht.

CitizenM hotelkamer

Wat krijg je hiervoor? Een flatscreen, gratis films, gratis WiFi, een gigantisch bed, regendouche en op kleur instelbare verlichting. En al dit moois is te regelen met slechts één afstandbediening, uiteraard van Philips.

De lage prijs zit hem in de modulariteit van het gebouw, units zijn makkelijk aan en af te koppelen, de efficiëntie wat betreft het personeel en het schrappen van wat ‘overbodige’ dingen als roomservice. Het hotel wordt op dit moment gebouwd bij schiphol, en je vraagt je onwillekeurig af waar het addertje zich onder het luxe tapijt bevindt.

Is het de toch wel opmerkelijke locatie van de WC? Is het misschien zo dat het er nu nog aardig uitziet, maar na drie weken al is uitgewoond? Of is dit het gewoon en wordt dit dé manier van de toekomst om betaalbaar in luxe te kunnen overnachten?

Afijn, kijk zelf het ietwat kneuterige promofilmpje maar. Ik zou het in ieder geval wel eens willen testen.

Als laatste nog een opmerkelijk detail: nog voordat het hotelconcept is getest in de praktijk, is het al genomineerd voor een prijs.

Reacties (11)

#1 Davidk

Ik ehb toch al heel wat hotels gezien, en ik krjig hier neit echt vertrouwen in.

Ik heb liever wat fijn en goed personeel ergens werken dan een lamp die ik van kleur kan veranderen, met ongetwijfeld allerlei irritante (D)effecten :)

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Prijs zit em toch vaak in oppervlak? Lijkt me dan dus ook niet echt een luxe hotelkamer, gewoon een klein kamertje (zo ingeschat nog geen 12m^2) met een klein bed (aan de deur te zien is het bed minder dan 2m lang).

Als je als aanbieder zorgt dat alles een beetje duurzaam is, is het gewoon een eenmalige investering die veel kleiner is dan van een luxe hotelkamer (met zeg drievoudig oppervlak). Van de uitgespaarde ruimte kun je makkelijk honderden flatscreens kopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bart

Ik wìl helemaal geen hotel dat ook een ‘personality’ is. Ik wil geen LCD-scherm met video on demand, verstelbare lampen en wifi. Ik wil alleen een bed, in een geluidsdichte kamer, klaar. Eventueel ben ik bereid om in een gehorige kamer te slapen, als dat goedkoper is. That’s it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Victor

In Japan schijnen ze van die ‘doodskist’-hotelletjes te hebben. Cabines van 1x1x2 meter van alle ‘gemakken’ voorzien: TV, internet.

Michael Palin heeft daar eens in geslapen tijdens een van zn reisprogramma’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Het schijnt vooral bedoeld te zijn voor zakenlui die op doorreis zijn. Ik denk dat ik me in zulke kamers beter kan vermaken dan in een standaard kamer. Wel eens op een congres geweest? Die avonden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Johan

Net de Carp doorgebladerd en daar staat een interview met de zoon van Ratten Chadha (eigenaar Mexx), Robin Chadha, hij is verantwoordelijk voor het concept van ‘citizenM’. Een tweetal quotes:

“Mexx is mijn vader. Wereldwijs, open-minded. Hij heeft de couture betaalbaar gemaakt voor de middenklasse. Hetzelfde gaat hij nu doen voor het hotelconcept citizenM.”

En over de gedachte erachter:

“Er zijn wel meer hotels die voor een lage prijs kamers aanbieden, maar onze hotelketen is anders. Het wil staan voor een gevoel, een betaalbare luxe. We willen dat de hotelgasten zich kunnen identificeren met het concept en er trots op zijn een nacht in een kamer van ons door te brengen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pedro

§spuyt#5: die avonden! Ja, daar heb ik nu nog koppijn van. Ik ben blij dat ik in mijn huidige baan veel minder congressen af hoef te lopen. Hel dagen vergaderen, evalueren en rapporten maken, ´s avonds netwerken onder het aanvankelijke genot van alcoholische versnaperingen, ´s ochtends met een houten kop begint het spel opnieuw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Branko Collin

Ik heb het even nagemeten, en de breedte van die kamer (en dus van het bed) is 2 meter. Ik kwam uit op 203 centimeter (uitgaande van een standaard deurbreedte van 80 cm), maar daar moet je dan afrondingsfouten en zo in verrekenen.

M.a.w. iemand van 1 meter 80 ligt daar nog redelijk comfortabel, een Nederlander niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

Nou ja, de gemiddelde NLer is 1 zoveel en 80.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Wouter van der Linz

Ik zweer nog steeds bij de Formule 1 Hotels. Deze zie je veel in Frankrijk en Duitsland. Ideaal, goedkoop en lekker basic. Een zeer efficient ingerichte kamer. Vlak bij de snelweg ergens op een industrieterrein. Prima voor onderweg of voor een goedkoop weekendje Duitsland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Wouter van der Linz

Dat CitizenM (stomme naam) lijkt verdacht veel op het al bestaande Qbic Hotel (www.qbichotel.com) dat gevestigd is het World Trade Center in Amsterdam. Ook een ‘low cost design hotel’. Elke kamer heeft een kubus met een extra lang Hästens bed, Philippe Starck badkamer en LCD TV.Daar kan je ook de kamer verlichten in ‘de sfeer van het moment’ ; Mellow Yellow, Red Romance or Deep Purple Love?

 • Vorige discussie