WW: handige hoofdrekentruc

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl voortaan uw Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en techniek. Vandaag door onvoorziene drukte van schrijver dezes een verkorte versie.

Het dagelijks nut van wiskunde is niet atijd even makkelijk te tonen, maar voor (hoofd)rekenen is dat eenvoudiger. Hoeveel dozijn-dozen eieren heb je nodig om 168 eieren te hebben? Hoeveel meter drop heb je als je 16 dropslierten van 17 centimeter achter elkaar legt? Dit zijn natuurlijk ontzettend alledaags relevante vragen. Maar wie heeft er binnen een paar seconden een antwoord klaar? Of grijp je bij deze getallen al naar de zakjapanner (al dan niet in app-vorm)?

Met de truc die uitgelegd wordt in onderstaande video hoef je bij de eierboer of dropverkoper niet meer met je mond vol tanden te staan. Meer trucjes vind je overigens hier.
[youtube=4×3]hLdKsKep1og[/youtube]

Reacties (5)

#1 Bismarck

+1 voor het stereotypebevestigende accent (Aziaten zijn slim).

Verder een aardig trucje, maar toch niet echt veel handiger dan wat wij vroeger leerden:

13 x 12 = 13 x 10 + 13 x 2

Waarbij die methode als voordeel heeft dat je wel nog weet wat je aan het doen bent (terwijl de truc in het filmpje een hoog monkey gehalte heeft) en bovendien ook nog werkt als je wat grotere getallen gaat gebruiken (bv. 39 x 28).

  • Volgende discussie
#2 Guido

Leuk voor nu, maar voor kinderen funest. Druist aardig in tegen hoe we in Nederland kinderen rekenen leren. Begripsvorming vanuit de context staat hierin centraal, en niet alleen de bewerking die hier wordt getoond.

Op http://www.khanacademy.org nog heel veel meer van dit soort filmpjes, en oefeningen. (maar niet in truc-vorm, maar zoals het op Amerikaanse scholen gegeven wordt)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Is aan mij niet besteed:
Ik reken bij vermenigvuldigingen in kwadraten, tafels, 10-vouden of gedeelten daarvan (het 5-voud + het 1- en 2-voud [ in de + of – ])
13×12 = 144+12
15×12 = 120+60
18×12 = 240-24 of 180+36
18×19 = 324+18 of 360-18

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven de kwadraten boven de 32 niet te gebruiken; was vroeger te lui om die te leren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 jvdheuvel

Ik, als alfa, vind dit juist fascinerend. Maar jullie zijn toch wetenschappers he? Bestaat dit of een dergelijk truukje ook met getallen boven de 20?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jvdheuvel

Heb het zelf maar even opgezocht en het antwoord is ja

http://www.youtube.com/watch?v=dD5ZMoY7HtY&feature=player_embedded

  • Vorige discussie