De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Een jaar geleden berichtten we over augmented reality, toen de nieuwste hype in het digitale medialandschap. Bij augmented reality wordt de echte wereld gemixt met digitale informatie. Zo kunnen aan het beeld van de camera van je smartphone vele verschillende digitale plaatjes worden toegevoegd, gebaseerd op je locatie.
Nu, een klein jaar later, schieten de augmented reality-bedrijfjes en -applicaties uit de grond. Zo is er Wikitude waarmee wikipedia- of flickr informatie die ge-geotagged is (oftewel voorzien van geografische coordinaten) getoond kan worden op je smartphonescherm. Neerlands trots is het bedrijf Layar, die een gelijknamige AR-service aanbieden waarbij iedereen die geotagged data heeft, deze aan kan bieden als een ‘layar’. Zo kun je met de Funda-layar alle te koop staande huizen in de buurt zien en met de ING layar zie je alle pinautomaten op je schermpje verschijnen.
Een beperking van zowel Wikitude als Layar is dat ze eigenlijk alleen ikoontjes op het scherm tonen: bij de Funda-layar een simpel paars puntje, bij Wikitude een wikipedia-wereldbolletje. Aan deze puntjes zit wel informatie vast, maar écht interessante AR-applicaties krijg je pas als je volwaardige 2D of 3D plaatjes op je scherm kan zien verschijnen als ‘overlay’ over de werkelijkheid zoals je die door je cameraatje ziet.
The Museum of London presenteert deze week zo’n applicatie die meteen laat zien hoe geweldig dit medium kan zijn. Met de applicatie Streetmuseum kun je je tijdens een wandeling in het Londen van vandaag in de 19e eeuwse variant ervan wanen. Oude foto’s van de hoofdstad zijn voorzien van geografische locaties waarmee ze daadwerkelijk als laag over de camerabeelden gepresenteerd kunnen worden. Metrostations, theaters, huizen en gefotografeerde mensen van 150 jaar geleden komen tot leven met behulp van deze applicatie. Met de applicatie kan je ook je eigen tour samenstellen en een digitaal geaugmenteerde wandeling door Londen maken.
Volgens mij kan dit – nog meer dan pacman spelletjes – de killer applicatie zijn van Augmented Reality. Op het moment alleen nog in Londen, hopelijk binnenkort ook in Nederlandse steden.
Reacties (2)
Hier overigens nog een schitterend, maar totaal ander voorbeeld van augmented reality:
http://www.youtube.com/watch?v=vVT34-xQDUE
Samsung 3D Projection Mapping In Amsterdam (Beurs v. Berlage)
En echt tof zou zijn als je ook wat meer kon scrollen door de tijden. Doe mij eens Nijmegen in de 1e eeuw, Maastricht in de 6e eeuw, of Eijsden in 870.