Youtube verwijdert honderden kwaliteitsvideo’s klimaatwetenschap

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het kanaal ‘Climate State’ werd gesloten, zogenaamd wegens spam en misleiding. Zelf zegt het kanaal niets misdaan te hebben.

Why would someone target our climate related YouTube channel? because it was the largest and fastest growing climate focused channel on the internet, with close to 500 videos, over 18k subscribers.

Climate State vermoedt dat de ideologische wissel in het Witte Huis en het rabiate negationisme aldaar wel eens een verklaring zou kunnen bieden voor deze beslissing van Youtube (en uiteindelijk Google).

Open artikel

Reacties (9)

#1 frankw

Als dit maar een beetje waar is, dan is het reden tot groot alarm.

#2 Christian Jongeneel

Ik zag deze vanochtend in mijn tijdlijn voorbijkomen en ik vind het een raar verhaal. Ten eerste omdat Google geen vriend van Trump is en ze niet zonder het gevecht aan te gaan video’s verwijderen.

Ten tweede waarom zou Trump zich op dit kanaal richten terwijl onder andere het kanaal van Nasa over klimaatverandering gewoon open is?

Ten derde omdat ik Climate State niet ken en hun website niks over de identiteit weggeeft, behalve dat ze met z’n tweeën zijn. Geen organisatie die al die video’s zelf gemaakt zou kunnen hebben. Als je op de link naar webarchive klikt, zie je dat ze helemaal niet zo veel views hebben. En dan ook nog bedelen om donaties.

Kortom, het zou mij niet verbazen als dit clubje andermans video’s ript en daarvoor nu gestraft is met opheffing van hun kanaal.

#3 Hans Custers

@2

Precies wat ik dacht toen ik dit gisteren op Twitter voorbij zag komen.

#4 Frank789

Als je gaat googelen zie ik maar één bron en dat is climate state zelf. Zijn er meer bronnen? Ik vind @2: erg aannemelijk.

#5 rongvk

@2 Me dunkt ook: storm in een glas water. Is waarschijnlijk gewoon iemand geweest die met een druk op de knop alles heeft aangemerkt als een copyrightschending, en dan gaat de boel op slot.

Dat overkomt kanalen met honderdduizenden of zelfs miljoenen abonnees ook, met een paar duizend abonnees zit je bepaald niet op de radar van youtube…

#6 Joost

Waar dat soort kanalen wel last van heeft is dat mensen ze “rapporteren”. Dan gaat op een gegeven moment het account gewoon automatisch op slot. En als je geen miljoenen gebruikers hebt is het nogal lastig iemand te vinden bij YT die naar je wil luisteren.

#7 Arduenn

Alle pubicaties van de Amerikaanse overheid, geschreven, video, audio, is Public Domain. Iedereen mag dus doen wat ze wil met die NASA-filmpjes—zelfs verkopen voor geld.

https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_status_of_work_by_the_U.S._government

#8 gronk

@2: Wat nog een stukje ergerlijker is: de kop van dat artikel op climatestate opent met ’trump verbiedt/verwijdert klimaatvideos’, wat verder in het artikel nergens wordt waargemaakt of aannemelijk wordt gemaakt.

Wel een mooi stukje emotie-fakenieuws.

Ik heb dat bij wel meer van de berichten over Trump de laatste tijd: progressieve media zit in zo’n anti-trump-‘we’re all gonna die’-mode dat d’r van allerlei onzinberichten de wereld in worden gestuurd, die de angst alleen maar vergroten. Dat bericht over een opkomende LGBT-executive-order die ‘schandelijk’ zou zijn qua rechteninperking? Die EO is er nooit gekomen.

(En als het doel ‘angstzaaien en intimideren’ is, dan laat de media zich akelig goed voor het karretje van Trump & Bannon spannen.)

#9 Christian Jongeneel

Het kanaal is weer terug online, was inderdaad een copyright zaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*