Wat is er aan de hand in Griekenland? Bankfilialen, auto’s, regeringsgebouwen, politiekantoren, winkels en vuilbakken staan in brand, universiteitsgebouwen worden met krakerstekens getooid…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (28)

#1 han

lees indymedia griekenland of Indymedia.nl, dan weet je wat meer.

#2 Anoniem

Was Nederland nog maar zo!

#3 InvertedPantsMan

Ik vind het redelijk treurig en super contra productief dat de woede gekoeld moet worden op deze manier. De enige die wat opschiet met een zootje afgebrande winkels en hotels is de corrupte conservatieve kliek die er bij contrast ineens fatsoenlijk uit ziet. Bedankt anarchisten.

#4 MS

@Anon

Was Nederland nog maar zo!

Nederland was ooit zo: Krakersrellen en zulks. Ik heb het van dichtbij mede gemaakt. Nooit zoveel hufters bij elkaar gezien. In het Duitsland van het interbellum zou de helft ervan met de SA hebben gemarcheerd. De andere helft met de communistische knokploegen.

@IPM

De journalist Robert Kaplan zei ooit dat anarchie en dictatuur in elkaars verlengde ligt.

Anarchy and tyranny, of course, are closely related: because power abhors a vacuum, the one necessarily leads to the other. One day in 1996 Kabul, the Afghan capital, was ruled essentially by no one; the next day it was ruled by Taliban, an austere religious movement.

http://www.theatlantic.com/issues/97dec/democ.htm

#5 piet

lijkt me ook nogal stug dat door ‘waarschuwingsschoten’ iemand 3x geraakt wordt…

#6 Karsa Orlong

@Piet, mee eens, maar dat is geen reden om zo te gaan rellen en zoals IPM opmerkt, daar doe je je zaak geen goed mee!

#7 Bismarck

Ik denk dat we het er wel over eens zijn dat vernieling van al wat er voor handen is niet echt een goede oplossing is.

Wat ik me afvraag is, hoe dit is komen te ontstaan. Het doodschieten van een 15-jarige, hoe erg ook, kan onmogelijk alleen aanleiding zijn voor wat er daar nu gebeurt. Wat het nieuws verder zegt (onvrede over hoe de regering de economische crisis aanpakt), lijkt me ook niet voldoende aanleiding (er zijn meer landen waar die onvrede heerst).

#8 su

@7: Wat ik ervan begrepen heb is dat deze moord niet op zichzelf staat. Met name de dood van een moeder met kind waar Griekse ME bij betrokken waren onlangs. De perceptie dat de politie boven de wet staat zal in ieder geval een grote rol spelen.

#9 ALO

Het is duidelijk dat er in Griekenland een grote kloof is tussen de burgers en de politiek. En dat als de elite daar niets aan doet de al jaren durende veenbrand ineens kan ontvlammen. Diegenen die hier kwaad van spreken zijn natuurlijk geen echte Grieken, maar import. Het is te hopen dat de politiek beter naar de burgers gaat luisteren.

Of zou simpel-rechts nu niet zo reageren?

#10 han

@4: er is een verschil tussen anarchy (wetteloosheid) als toestand en anarchisme als politieke stroming met als doel een anarchistische maatschappij zonder hierarchie en overheid. Kaplan doelde op het eerste.

#11 InvertedPantsMan

@10 Ik probeer me al een Chomsky (bv) voor te stellen die schreeuwend met een molotovcocktail over straat rent, maar het lukte steeds niet. Helaas voor de anarchistische intellectuele elite hebben zij geen mogelijkheid om hun simpele naamgenoten tot de orde te roepen zonder hun eigen verhaal te verloochenen. Tis treurig allemaal.

#12 Bismarck

@8: Ja van de beelden die me bereikten viel me op dat de ME-ers ook graag arrestantenvoetbal speelden. Maar dan nog vraag ik me af, waarom winkels en banken afbranden, in plaats van elke avond een ander politiebureau uitzoeken (als je dan toch zonodig voor geweld kiest)? Of beter nog, waarom niet een sit in voor het parlement en (figuurlijk) rollende koppen eisen?

#13 HansR

@Karsa#6
…maar dat is geen reden om zo te gaan rellen…

Dat is dus een domme opmerking. Natuurlijk breken rellen niet uit als iemand drie kogels in zijn lijf krijgt. Dan staat de wereld de hele dag in brand.

Nee, er meer aan de hand.
En daar gaat het om: WAT is er aan de hand.

#14 su

@12: Mja, als je perceptie van politieoptreden is dat er doden vallen bij relatief vreedzame demonstraties, dan lijkt mij de opstap naar gewelddadige riots niet eens zo vreemd. Daarbij vergen enigsinds georganiseerde demonstraties tijd. Ik heb bronnen gehoord die vandaag de eerste demonstraties verwachtten vanuit de communistisch/socialistisch/vakbond hoek.

#15 Hiram

Wat is er aan de hand in Griekenland? Een opstand.

En dat is goed nieuws, wat mij betreft.

#16 keest

Waarom banken punken?: misschien omdat ze (= de anarchisten) een hekel hebben aan het kapitalistische systeem en dat af en toe ook daadwerkelijk te lijf gaan (in plaats van er alleen maar over te lullen). De beste manier om de staat weer in z’n gareel te dwingen, is door flink te laten merken dat je iets niet pikt. Dat gebeurt momenteel. Niet zachtzinnig, inderdaad, het verstoort de rust, ook bij een deel van de lezers van sargasso, zo te zien.

#17 su

@16: Het gevaar is natuurlijk dat de enigen die je daadwerkelijk raakt de mederwerkers van de bank zijn. En arbeiders in gevaar brengen is in vele anarchistenkringen gelukkig nog steeds not-done. Hoogstens raak je de bankiers maar mild in hun portomonnee vanwege een verhoogde schadeverzekering. Dat er schade aangericht wordt bij zulke rellen kan ik begrijpen, daar een hogere doel aan proberen te plakken minder.

#18 Hiram

@ 17: Geweld tegen personen, arbeiders, maar ook klassevijanden, wordt gelukkig door de meeste anarchisten afgekeurd. Maar men krijgt nu eenmaal niets gedaan door keurig demonstreren met spandoeken en een salsabandje. Pas als de bazen kosten moeten maken, als de handel even komt stil te liggen, gaan ze een beetje opletten. En, bijvoorbeeld, aan de smerissen duidelijk maken dat ze voortaan in de lucht moeten schieten, in plaats van op boze tieners.

Rellen als die in Griekenland zijn niet leuk; de mensen die ervan genieten zijn niet helemaal lekker, denk ik. Maar ze zijn wel noodzakelijk, net als de rellen destijds in Ondiep, toen daar een diender een man had doodgeschoten.

Na de dood van Giuliani in Genua, in 2000, had er veel harder gereld moeten worden. De vrijspraak van de meeste smerissen die betrokken waren bij het systematisch afranselen van weerloze mensen laat zien wat er an

#19 Hiram

…ders gebeurt.

#20 su

@18: Wil je echt de bazen raken waar het pijn doet? Roep dan een algemene staking uit.

#21 keest

“Roep dan een algemene staking uit”: helaas hebben de bazen de (meeste) vakbonden opgekocht. Overigens *is* er een algemene staking, en wel woensdag (en vrijdag in Italie trouwens). Maar die was al voor de moord gepland.

#22 su

@21: Dan wordt het tijd dat we die terugpakken van de bazen.

#23 JSK

Ja hoor… de bazen die jullie mooi wel te vreten geven. Onze elites zijn niet perfect maar ik heb ze duizendmaal liever dan het achterlijke gepeupel dat uit ‘politieke overtuiging’ de binnenstad sloopt.

#24 su

Ja hoor… de bazen die jullie mooi wel te vreten geven.

Vreemd, ik heb nog nooit een baas gehad die me spontaan te eten gaf..

#25 sikbock

Je bent vrij om weg te gaan bij je baas. Waarom begin je niet voor je zelf?

#26 gronk

Omdat het enige wat nog erger is dan een baas klanten zijn.

#27 keest

Vreemde bazen kent JSK inderdaad, die van mij kregen altijd van mij te vreten. Maar terug naar het onderwerp: alle vluchten uit en naar Griekenland (vliegtuig hebben we het dan over) zouden nu zijn gestaakt. http://www.abc.net.au/news/stories/2008/12/10/2442077.htm

#28 MS

@han#10

Opvallend genoeg zijn aanhangers van de politieke stroming stroming zeer genegen de staat van wetteloosheid op straat te creëren. Zoals je momenteel in Griekenland ziet. Of indertijd in de kraakbeweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*