Waarborgfonds Sociale Woningbouw waarschuwt voor banlieuvorming

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Dossier:

Bij monde van WSW-directeur Birgitte van Hoesel:

Doordat [woningcorporaties] nu bijvoorbeeld verhuurdersheffing moeten betalen, wordt er een enorme hap uit hun inkomsten genomen. Corporaties moeten dat opvangen. Maar de vraag is of ze dat op de lange termijn nog kunnen. Nu doen ze dat bijvoorbeeld al door de huren te verhogen en minder huizen te bouwen. De komende vijf jaar wordt er eenderde minder geïnvesteerd in nieuwe woningen. […]

Áls het risico van banlieuvorming zich voor zou doen, dan duurt dat een jaar of twintig. Het kan bij vastgoed een lange tijd goed gaan zonder dat je ziet dat er verkeerde beslissingen zijn genomen. Zo kun je het schilderen van je raamkozijnen rustig drie jaar uitstellen zonder dat je het ziet. Maar daarna ontstaat er houtrot en zijn de herstelkosten hoog. Alle in honderd jaar opgebouwde reserves worden nu langzaam leeggetrokken.

h/t Emile M

Open artikel

Reacties (7)

#1 roland

Woningcorporaties hebben veel geld verloren door veel prestige projecten, waarbij de toezichthouder WSW gemakshalve de andere kant op keek. Ook goede woningcorporaties moeten meebetalen aan de missers van anderen zoals Vesta en uiteraard betalen de huurders het gelag

#2 Emile M

@1: Ja. En dan mergel je ze verder uit met een verhuurdersheffing?

#3 Sigi

@2
Ach die “arme” woningcorporaties mergelen op hun beurt de huurder weer uit.
Eerst ach en wee roepen over die verhuurdersheffing maar die protesten werden als snel minder toen bleek dat ze de huren extra mochten verhogen.
Piepen dat ze door die verhuurdersheffing geen geld meer hebben voor onderhoud en renovatie/nieuwbouw terwijl ze al jaren niets meer aan onderhoud doen – hooguit aan reparatie als de huurder klaagt.

#4 Bismarck

@3: Ach die “arme” woningcorporaties mergelen op hun beurt de huurder weer uit.

Dat kan ook maar tot zover. Als de huurders de huur niet meer kunnen opbrengen, zullen de corporaties over moeten gaan tot uitzettingen. Behalve dat dat een moeizaam en soms langdurig proces is, dat bovendien tot veel kosten gaat leiden (want als de huren te hoog zijn gaan die lege woningen niet meer opnieuw verhuurd worden), is het ook een klus die woningcorporaties niet graag uitvoeren, want het ondermijnt hun bestaansrecht als huisvestingvoorziener voor de kleinste beurzen.

#5 Emile M

Verder zie je elders in de waan dat de toeslagkosten enorm oplopen.

#6 Sigi

Stef Blok:
‘Mijn belangrijkste taak is de woningmarkt weer vlot trekken, zowel in de huur- als koopsector. Door zekerheid te bieden werk ik aan het herstel van vertrouwen.

Vlot trekken noemt ie dat.
Bieden van zekerheid?!
Herstel van vertrouwen?!
Tja, Blok is echt een geweldige minister

#7 Henk van S tot S

@6:
Ja een minister ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*