Verschil in levensverwachting tussen lage en hoge inkomens is verder gestegen

De levensverwachting stijgt niet voor iedereen even snel.

Onderzoek van Netsparlaat zien dat de levensverwachting van een 40-jarige vrouw uit de 10% huishoudens met de laagste inkomens, is afgenomen met zeven maanden. Die is nu circa 80 jaar. Een leeftijdgenote uit een huishouden met een hoog inkomen mag verwachten meer dan 90 jaar oud te worden. Haar levensverwachting is in de onderzochte periode bovendien gestegen met 1,4 jaar [samenvatting FD]

Ook bij mannen is de kloof toegenomen: met 1,8 jaar.

Deze verschillen betekenen dat lager opgeleiden relatief zwaarder gedupeerd worden door de verhoging van de pensioenleeftijd.

Open waanlink

 1. 1

  dit is eigenlijk veel interessanter dan die anderhalve jaar
  De verschillen zijn bijna net zo groot als in de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk, omdat de inkomensverschillen in Nederland veel kleiner zijn, en omdat we zouden verwachten dat toegankelijkheid van de gezondheidszorg in Nederland veel minder afhangt van inkomen dan in de VS.

  misschien heeft wel/niet roken, vet eten, sporten een groter effect op levensverwachting dan toegang gezondheidszorg en inkomen sec?

 2. 2

  Deze verschillen betekenen dat lager opgeleiden relatief zwaarder gedupeerd worden door de verhoging van de pensioenleeftijd.

  Deze verschillen betekenen van alles, en in het algemeen in het voordeel van hoogopgeleiden. Misschien moeten we wat extra laagopgeleiden in dit land binnenlaten om de verschillen nog wat te accentueren.

 3. 3

  Lager opgeleiden worden vaak behandeld door hoger opgeleiden als onbenullen en losers. Daaarvan kunnen ze psychische schade ondervinden . Is dat al onderzocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren