Veroordeling klokkenluider Luxleaks teruggedraaid

Het Hof van Cassatie in Luxemburg heeft de veroordeling geannuleerd van Antoine Deltour.

Deltour, een oud-medewerker van de consultancyfirma PricewaterhouseCoopers (PwC), werd in maart in beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 1.500 euro.

Het cassatieberoep van Raphaël Halet, die in maart eveneens veroordeeld werd, werd verworpen.

Deltour en Halet lekten ruim 45.000 pagina’s aan vertrouwelijke documenten over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Luxemburg, en die werden eind 2014 gepubliceerd door het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten.

Europarlementariër Sven Giegold (Groenen) die zich inzet voor betere behandeling van klokkenluiders in Europa juicht de annulering van het vonnis van Deltour toe.

We hebben het aan deze moedige mensen te danken dat schandalen als Luxleaks aan het licht gebracht zijn. Het is onverstandig dat de veroordeling van Halet is blijven staan. Klokkenluiders die illegale praktijken hebben geopenbaard zijn geen misdadigers.

Open waanlink

 1. 1

  Veroordeling klokkenluider Deltour teruggedraaid

  Cassatieberoep van Raphaël Halet, die in maart eveneens veroordeeld werd, is verworpen.

  Gelukkig. Ik mocht eens gaan denken dat het in de juridische roofholen allemaal koek en ei zou worden.

 2. 2

  Ik ben dan eigenlijk toch wel benieuwd naar wat meer details. Hoe kan het dat van twee verdachten van precies dezelfde daad, die ze samen hebben uitgevoerd, bij de ene het vonnis wordt terug gedraaid en bij de ander niet?

  PS, ik vind het wat overbodig om het hele persbericht in Sargasso te copy-pasten, als je toch naar precies hetzelfde bericht linkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren