Veiligheidstroepen schieten op Koptisch protest: 17 doden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (23)

#1 henkie

Dit is geen Hollywood.. (Deadrace 2000 ofzo)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ps0cZESV-ec#!

#2 DSV

Als ze christenen kunnen doodschieten komen de ‘veiligheidstroepen’ wel in aktie. Als Israelische ambassademedewerkers gelyncht dreigen te worden, moet Obama persoonlijk ingrijpen voordat ze een poot verzetten.

#2.1 Johan - Reactie op #2

Misschien worden de Kopten wel als achterlijk beschouwd in Egypte.
Er is altijd gelazer om vrouwen die door de Kopten zeer kort worden gehouden.
Enige ontsnapping voor vrouwen is zich bekeren tot Islam.
Maar dat geweld: Misschien is er een Egyptische variant van Wilders aan het stoken?

#2.2 Prediker - Reactie op #2.1

Is dit het Egyptische equivalent van Wilders’ knieschoten?

#3 Bookie

Niet alleen veiligheidstroepen, maar ook islamistische bendes.

#3.1 Tzoimbo - Reactie op #3

Heb je hier bewijzen voor, of roep je maar wat zoals gewoonlijk?

#4 Johanna

Tuurlijk. Gelukkig denken velen daar heel anders over. The Guardian schreef vandaag bijvoorbeeld:

Collectively, the day’s events illuminate something that has been clear to many on the ground for a long time: that despite its co-option of revolutionary rhetoric, Egypt’s Supreme Council of the Armed Forces (SCAF) is doing everything in its power it can to stifle and frustrate meaningful change.

Op het internet circuleert ook een Arab Tyrant’s Manual. Lees die eerst maar eens voordat je je oordeel al weer klaar hebt.

#5 cerridwen

Ik vind dit lastig. Uiteraard faalt hier de Egyptische overheid in het beschermen van zijn burgers. Maar of het allemaal één groot complot is weet ik niet. Verdraagzaamheid jegens andersdenkenden is niet het sterkste punt van fanatieke moslims, daar hoeft echt niet altijd de hand van de overheid achter te zitten.

#6 Johanna

Precies, cerridwin. Het is lastig. Behalve voor hen die hun oordeel aan klaar hebben. De geschiedenis laat zien dat er soms niet al te veel nodig is om groepen die langdurig vreedzaam met elkaar woonden, elkaar naar de strot te laten vliegen. Die geschiedenis laat ook zien hoe groot daarin de rol is van hatespeech. Zie Rwanda, zie de Balkan. En iets dichter bij huis: ook wij hebben godsdiensttwisten gekend waarbij mensen elkaar naar het leven stonden.

Ook jij kunt bedenken dat een regime dat al 40 jaar aan de macht is, het liefst die macht wil houden. Mubarak is geofferd, maar hij is niet het einde van het regime. Dat regime bestaat ook uit het overheidsapparaat, de generaals, die niet alleen de politieke macht hebben maar ook een groot deel van het bedrijfsleven controleren.

Ik lees de verslagen op Twitter. Niet van mensen zoals wij die toeschouwen, maar van mensen die daar ter plekke zijn en verslag doen van wat ze meemaken. Ik lees daarin hoe groot de rol is van het leger in wat er gisteren gebeurde, als het als niet zo is, wat sommigen beweren, dat het allemaal begon met geweld door het leger.

Het Guardian artikel vervolgt met:

The ruling generals will do their utmost to paint the latest tragedies as the product of sectarian hatred and shadowy mischief-makers , and will waste no time in trotting out platitudes about national unity and strength in the face of adversity.

But it is between the generals and those on the street where the division really lies. There, amid the tear gas canisters, rubble and spent ammunition cartridges, the chants ringing out are: “Christians and Muslims on one hand” and: “The people want the downfall of the Field Marshal”

Veldmaarschalk verwijst naar Tantawi, nu het hoofd van de SCAF en jarenlang hoofd van Mubarak’s veiligheidsdienst. Te denken dat die man nu ineens de democratie voorop stelt, dat lijkt me nogal naïef.

#6.1 Bookie - Reactie op #6

Mocht jij het in eerste instantie tegen mij hebben gehad. Ik gebruikte islamistische bendes en niet moslim bendes om logische redenen.

Guardian:
“But although it is the Salafist mobs reportedly trying to break down hospital doors to get at wounded Christian demonstrators that present the most obvious figures of blame, it is Egypt’s broader political elite, and particularly its increasingly brazen junta, that shoulder the biggest responsibility for Sunday’s events.”.

Geenszins onderschat ik de rol van het regime.

#7 Sjiek

Dacht begrepen te hebben dat er recentelijk veelvuldig mensen zijn doodgeschoten door overheidsdienaren in Lybie, Syrie, Egypte, Jemen. Dus nu plaatsen we dat omdat het Kopten betreft die gedood zijn. Kortom: de zoveelste aflevering uit de populaire serie Collectieve Islam Obsessie.

#7.1 JSK - Reactie op #7

Ander verschil is dat het regime in Egypte vervangen is, itt Syrie, Libie, etc etc.

#7.2 su - Reactie op #7.1

Volgens mij is alleen Mubarak afgezet. Het merendeel van de regime probeert voralsnog zijn machtsbasis te behouden.

#7.3 JSK - Reactie op #7.2

Ja okee, maar het is het “beste” voorbeeld van Arabische lente: het minste geweld en (aan de oppervlakte) de grootste veranderingen. Daarom is het interessanter dan het voortdurende geweld in Syrie en Libie (meer van hetzelfde).

#7.4 su - Reactie op #7.3

Niet mee eens. Je laat de reactie van de zittende machthebbers dan als maatstaf gelden. Ik denk dat de demonstrerende bevolking van de andere landen ook wel genoegen hadden genomen met een vreedzame machtswisseling.

#8 BenR

Arabische lente m’n reet, het is meer een arabische winter geworden waar radicale moslims meer en meer aan invloed winnen.
De Koptische christenen hadden het al slecht onder Mubarak, nu hebben ze het nog slechter en hun positie zal nog meer verslechteren zodra de moslim broederschap via verkiezingen aan invloed zal winnen.
Tijdens de opstand tegen Mubarak vormden christenen een beschermend cordon rondom de moslims zodat die beschermd werden toen ze zaten te bidden (tot hun demoon allah). Waar zijn die moslims nu de christenen worden aangevallen door salafistische moslims??? Waarom konden moslims geen beschermend cordon vormen rondom kerken om zo te voorkomen dat hun radiciale geloofsgenoten die kerken in brand steken??? Ik zie ze niet, ik zie juist moslims die continu Koptische christenen het leven zuur maken door ze aan te vallen en hun kerken in brand te steken.
Moslims in het seculiere-christelijke Westen klagen altijd steen en been dat ze gediscrimineerd worden (slachtofferrol) welnu de positie van minderheden in het Westen is honderdduizend maal beter dan de positie van minderheden in islamitische landen.
islam/moslim-knuffelend links NL hoor je niet over de slechte positie van de Koptische christenen want zoals bekend heeft links NL een afkeer van alles wat christelijk is.

#8.1 Sjiek - Reactie op #8

Ik zie ze niet, ik zie juist moslims die continu Koptische christenen het leven zuur maken door ze aan te vallen en hun kerken in brand te steken.
Welk zenderpakket heb jij?

#8.2 Johan - Reactie op #8

10.000 Christen und Muslime waren am Sonntagabend gemeinsam auf die Straße gegangen, um die Gewalt gegen Christen in Ägypten anzuprangern.

Es seien Schläger gewesen, die sich zwischen Muslime und Christen gemischt hätten, Unruhestifter. Da stimmen ihm die anderen zu.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #8
  • Vorige reactie op #8
#8.3 Bookie - Reactie op #8

In Tunesië zijn juist weer de hervormingsgezinde moslims het slachtoffer.
http://m.nrc.nl/nieuws/2011/10/09/politie-grijpt-in-bij-aanval-tunesische-fundamentalisten-op-tv-station/

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #8
  • Vorige reactie op #8
#8.4 Johanna - Reactie op #8

In Libië werd vandaag een moskee aangevallen.

Via Twitter kreeg ik vandaag een aangrijpend ooggetuigeverslag van Hani Bushra, een Egyptische christen.

#9 DSV

Gelukkig zijn de schuldigen al gevonden: http://www.youm7.com/News.asp?NewsID=509262&SecID=65&IssueID=0

#9.1 Johanna - Reactie op #9

Komt ook gewoon in het Handboek voor Arabische Dictators (krachten van buitenaf, zie eerdere reactie) voor. Het is overigens wel de eerste keer in twee dagen dat ik deze langs zie komen, dat doet vermoeden dat het gros van de mensen deze theorie niet aanhangt. Next.

#10 Tzoimbo

Dit is er aan de hand volgens Midden-Oosten expert Juan Cole: “The big question is why the military in Cairo responded so violently to the attempt to stage a sit-in at the television station. After all, there have been much bigger protests on many occasions since Hosni Mubarak stepped down, which have not been dealt with so brutally. There are only a few possibilities:

1. Relatively green troops went berserk on hearing from state television that the Coptic protesters were attacking military police (which was untrue before the military ran their friends over with tanks). State television is still full of Mubarak appointees and sympathizers.

2. The officers who gave the crackdown orders are tired of public protests and decided to send a signal that they should end, figuring that it was safe to crack down hard on a minority to make them an object lesson.

3. The officers deliberately wanted to divide and rule by distracting the public with sectarian tensions, as an excuse to maintain military rule.

The last explanation is the darkest, and one credited by many in the democracy movement. Personally, I think explanation 1) above is more likely.” (http://www.juancole.com/)

Persoonlijk denk ik wel aan die laatste mogelijkheid. Wat er gebeurd is, lijkt sprekend op de aanvallen op de demonstranten in Tahrir voor Mubarak vertrok. Politiewagens die keihard inrijden op demonstranten en knokploegen die mensen in elkaar slaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*