Uitvinder van het wereldwijde web biedt excuses aan voor ‘dubbele slash’ in internetadressen…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 christinA eijkhout

Das wel een beetje laat he?

#2 Bismarck

En voor dat overbodige, maar in het begin wel altijd vereiste, WWW hebben we ook nog geen excuses gehoord!

#3 weerbarst

www is niet (altijd) overbodig, het is een hostnaam, handig om taken binnen een domein aan de wortel te verdelen over verschillende hosts.

#4 weerbarst

@3 “[…] Deze blogartikel was vermeld”

URGH ga even een bug filen

#5 larie

Ondankbare honden!!! ;)

Ooit (eind 70) was hij op mijn werkplek..(medische faculteit Rotterdam) deed dingen wat niemand begreep..binaire gaatjes…een antwoord naderhand..uit ver Amerika..een recept voor chocolade taart..

Nu heel veel later voel ik de impakt van dat moment.

#6 Bismarck

@4; Aha, dus dat is het verschil tussen als ik sargasso.nl en http://www.sargasso.nl intik!

#7 Rene

@ Bismarck:

Dat leest als niet daadwerkelijk verlicht, dus; het punt is dat er in principe helemaal niets aan “www” overbodig is omdat “www.sargasso.nl” gewoon de (DNS) naam van de computer (*) is waarop de HTTP server draait die ons deze pagina’s serveert.

In den beginne was het world wide web een willekeurige applicatie tussen vele andere netwerk applicaties zoals bijvoorbeeld telnet, ftp, smtp (en gopher, als www voorloper) en tientallen anderen op een dagelijks groeiende lijst en het was gebruikelijk om bijvoorbeeld de FTP server bereikbaar te laten zijn als .ftp.domain.ext (**), de mail server als mail.domain.ext, etc want dat onthield/gokte makkelijk. Toen het web z’n intrede deed was het logisch de HTTP server als “www.domain.ext” bereikbaar te laten zijn.

Dat het web de belangrijkste applicatie zou blijken in ieder geval wat betreft het beeld van het net (mail is natuurlijk ook zeer belangrijk, maar spreekt minder tot de verbeelding als zijnde “het net”) en daarmee de web-browser de hoofd-interface tot het hele internet zou worden is alleen achteraf; in de vooraf-wereld heeft software noch domein-beheerder een verdedigbaar idee dat ik wil communiceren met de HTTP server die “met redelijke kans” te bereiken is als http://www.sargasso.nl als ik sargasso.nl intik, in plaats met bijvoorbeeld de FTP server op .ftp.sargasso.nl (in dit geval zelf weer een CNAME, alias, voor [www.]sargasso.nl, maar dat is alleen in dit geval).

Sterker, in principe is “sargasso.nl” een domain, geen hostname: niet iets waarop een server draait. In de DNS kun je het gewoon zo zetten dat het OOK een hostname is (dat wil zeggen, er een IP adres aan koppelen) en dat is wat inmiddels vaak gebeurt, zoals ook in het geval van sargasso:

http://www.sargasso.nl. 3056 IN A 85.158.203.214
sargasso.nl. 100 IN A 85.158.203.214

maar in ieder geval is er dus wat dat betreft niets waar iemand z’n excuses voor dient aan te bieden. Vanuit de achtergrond is “sargasso.nl” de anomalie, niet omgekeerd.

(*) bespaar me gaarne pedanterie over “netwerk interface” in plaats van “computer”, of pools van machines enzovoort, enzovoort.

(**) leading period om domme forum software ervan te weerhouden er http:// voor te plakken.

#8 Rene

Oh wat haat ik “slimme” software toch. Die eerste “IN A” regel moet natuurlijk ook zonder http://, maar dat doet die forum software. De rest had ik nog net op tijd geloof ik.

#9 gronk

bespaar me gaarne pedanterie

Geachte Rene,

We begrijpen dat het verleidelijk kan zijn om op een blog als https://sargasso.nl uit te pakken met een stuk over DNS. Dit soort postings lokt vaak reacties uit van bezoekers van tweakers.net, met alle gevolgen van dien. Zo zijn verschillende sargasso-bezoekers hun internetverbinding kwijtgeraakt bij een poging om aan de hand van de informatie van tweakers.net het OS op hun computer te herinstalleren. Ook is een schrijnend gebrek aan Ubuntu’s in je posting geconstateerd door Ketsman.

Om te voorkomen dat nog meer tweakers in verlegenheid worden gebracht hier posten, verzoeken we je vriendelijk om je posting binnen 24 uur te voorzien van gepaste disclaimers. Beschouw dit als een officiele waarschuwing.

Het spijt me dat dit zover heeft moeten komen.

Mocht je het niet eens zijn met deze beslissing, dan mag je mij altijd terug mailen om dit te bespreken. Mocht je er met mij niet uitkomen, dan kun je je richten tot het doktersteam om een en ander te bespreken/onderhandelen. Let wel, zij nemen alléén zaken aan waar eerst is geprobeerd om er samen met de moderator uit te komen. Vermeld bij alle communicatie ook het ticket-ID ( bd24598fe36353a63e89d3392271e51412 ).

Met vriendelijke groet,

Rukapul / Paul,
Moderator WI/SG,
Gathering of Tweakers.net

#10 Rene

Nou meneer Paul, dat vind ik niet eerlijk! Dit was nu net een (fascinerend, zou ik willen toevoegen) stukje historische TCP/IP technologie footing, een kijkgat in de recente technologische geschiedenis, een fundering van modern netwerk-gebruik, van…

Oh well…

Geachte al dan niet sporadische Sargasso bezoeker of redactie-lid,

indien mijn bijdrage leidt tot, door mij, onvoorziene technologische catastrofes dan bied ik hiervoor bij deze mijn verontschuldigingen aan. Het fenomeen “tweakers” is mij (relatief) onbekend en ik kan mij hier derhalve niet goed van te voren op instellen. Laat in ieder geval gegeven zijn dat ik met grote nadruk niemand zou willen adviseren om Ubuntu Linux te installeren, dan wel te herinstalleren.

Zenwalk Linux daarentegen, of gewoon z’n oude grote broer Slackware, laten zich…

Shit, sorry.

Of probeer anders een Linux Mint, een distributie die, als U mij het speelse gebruik van woorden wilt vergeven, een frisse smaak in de mond achterlaat. Met een Ubuntu achtergrond, en een verregaande compatibiliteit met haar repositories…

Crap. Sorry!

Ehm. Nou, goed, sorry dus.

#11 su

Mint ziet er idd interessant uit.

#12 Rene

Tot nu toe wat mij betreft een van de grotere Just Works factoren in het veld. Ik wacht even op 8 en ga het dan voor langere tijd proberen…

#13 mescaline

Mint7 smaakt lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*