Stijgend energieverbruik door opmars van gadgets

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 majava

Hmm… Ik denk niet dat men nu zoveel meer gadgets gebruikt dan pakweg 20 jaar terug en de elektronica van toen verbruikte toch al veel meer dan het huidige spul. Nee, ik denk dat er meer mensen zijn bijgekomen die gadgets in persoonlijk bezit krijgen vanwege gestegen welvaart en lage prijzen. Was er 10 jaar terug in een gezin met opgroeiende kinderen 1 computer die iedereen gebruikte, nu heeft ieder z’n eigen computer. Een tv op m’n slaapkamer toen ik jong was? Kon ik alleen maar van dromen. Per huishouden is het aantal (identieke) gadgets gestegen. Maar dat geld ook voor auto’s en veel andere goederen.

#2 larie

Weet ik nog zo net niet. Mijn rijgedrag b.v. is dankzij tomtom op mijn Mac/gadgets dingen efficienter geworden. Zo ook mijn kijkgedrag..kijk geen tv meer maar zo nu en dan als mijn omstanders mij ergens op attenderen..een uitzending gemist…etc.
Mijn energiegebruik is door de decenia heen ver omlaag, ondanks mijn gadgets. Mijn iMac 70W idle en erachter 200W. Mijn oude tv gaf in de vorige eeuw warmte als een kachel..vast veel meer.

#2.1 Bismarck - Reactie op #2

Energieslurper is zo’n iMac zeg! De PC (laptop) die ik het meest gebruik doet op maximaal verbruik nog niet 1/4e van het idle gebruik van jouw elektrische verwarming (en als ik alleen maar hier zit te reageren nog niet 1/7e).

#2.2 larie - Reactie op #2.1

:)

#3 Hans Verbeek

Retro-link: oktober 2011.
Ik denk niet dat we in het afgelopen half jaar veel wijzer geworden zijn met onze smartphones.

#3.1 larie - Reactie op #3

Je maakt een grapje toch? Welke app’s heb jij dan:)

#3.2 Hans Verbeek - Reactie op #3.1

Ik heb geen apps larie, ik bel nog gewoon via koperdraad.
Ik heb wel abs

#3.3 larie - Reactie op #3.2

ik heb beide en dan?

#3.4 Hans Verbeek - Reactie op #3.3

Dan heb jij de hoofdprijs gewonnen :-)

#4 mark3000

Men zou in de europese unie het maximum verbruik voor consumentenelectronica (per product) kunnen specificeren. Er zijn immers al vele regels waaraan deze producten moeten voldoen; een extra regeltje mbt verbruik zou geen probleem moeten zijn, toch? Bovendien is het makkelijk meetbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*