Stadsdeelraden en -besturen Amsterdam vanaf 2014 afgeschaft

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (18)

#1 ReinoutS

Hallo daar. 010 hier! De Rotterdamse deelgemeenten liggen net zo hard onder vuur. Zie de berichtgeving bij RTV Rijnmond.

Benieuwd hoe de minister erover zou denken wanneer de EU per decreet zou beslissen dat de provinciale staten worden opgeheven.

#2 sikbock

goeie zaak.. het enige dat die lokale politici doen is politiseren en iedereen voor de voeten lopen.. aan het bestuur voegen ze niks toe behalve getouwtrek en het kost een hoop geld. Het van niveau in die stadsdeelraden is vaak ook nog eens bedroevend..

#3 Harry

@ReinoutS

Zijn de gewone Rotterdamse burgers beter geworden van die stadsdeelraden, integendeel, slechts armer!

#4 ReinoutS

@2 Lokale politici die politiseren? Ga weg!

Over dat geld dat het zou kosten: ambtenaren inhuren om het werk van deelgemeentebestuurders te doen kost evengoed geld, alleen zijn ze er een stuk minder direct op aanspreekbaar. Of verwacht je echt dat een inwoner van Rozenburg naar de Coolsingel afreist om in te spreken over een kapotte lantaarnpaal?

#5 ReinoutS

@3 Ja, ik denk dat Rotterdammers er beter van geworden zijn. En dat zeg ik niet alleen, maar ook de bewonersvereniging Provenierswijk, bijvoorbeeld.

#6 Harry

@ReinoutS
Rozenburgers kunnen natuurlijk ook gewoon telefonisch contact opnemen met gemeentewerken, spaart weer een politicus uit.

Wel goed dat Pim Fortuyn herdacht wordt, maar die kwam niet uit Noord.

En nog ff over die Provenierswijk, die doet van alles om zichzelf in stand te houden met subsidies en dar wordt de gemiddelde Rotterdammer armer van!

#7 esgigt

Geen probleem als die overbodige bestuurslaag verdwijnt…. zal hard tijd worden dat we die omhoog gevallen baantjesjagers kwijtraken. Daarna de provincies nog!

#8 troebel

Het enige besluit van tRutte1 waar ik achter sta. Nu kan de 2e kamer dit zooitje wegsturen.
Stadsdeelraden zijn niet opgewassen tegen aannemers, projectontwikkelaars, schoolbestuurders, baasjes binnen politieke partijen, gemeentelijke diensten en wat er nog maar meer plaatselijk van belang is.
Schromelijke overschatting van de hoeveelheid Amsterdams politiek talent. Stadsdeelraden zijn muffe banenmachientjes voor nitwits en geborneerde sukkels die langer dan drie maanden lid van politieke partijen in Amsterdam zijn.

#9 Ernest

Mooi zo. Ze geven een schijn van democratie aan maatregelen die toch gewoon (vaak door de centrale stad) worden genomen. De deelraadsleden van de grootste partij zijn simpel stemvee en daardoor heeft oppositie geen enkele invloed. Zonde van de tijd, de energie en het geld.

#10 ReinoutS

@Harry, die subsidies die *zijn* er voor de “gemiddelde” Rotterdammer die bijvoorbeeld een goed idee heeft om zijn buurt leefbaarder te maken, maar geen geld om het te verwezenlijken!

@troebel Als dat in Amsterdam zo is, doe daar dan wat aan, en val Rotterdam er niet mee lastig.

@Ernest De deelraad heeft eigen, afgebakende bevoegdheden, in Rotterdam zijn dat onder andere welzijn en buitenruimte. Daar gaat de centrale stad dus niet over en gaat je stemvee-argument niet op. Daarnaast kunnen de oppositie-coalitieverhoudingen in de deelgemeente nogal verschillen van de gemeente. Om een idee te geven: bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar haalde GroenLinks in Rotterdam-Noord 21,3% van de stemmen. Stedelijk was dat 7,3%.

#11 troebel

@10 @ReinoutS had ik moeten begrijpen dat dit stuk over Rotterdam gaat? De titel luidt: “Stadsdeelraden en -besturen Amsterdam vanaf 2014 afgeschaft” En dat gaat dan over Rotterdam?
Je kunt vast nog wel solliciteren naar een functie bij een stadsdeel, zowel in Rotterdam als in Amsterdam moet je een goede kans maken..

#12 ReinoutS

@11 zie @1.

#13 Ronald K

Grappig, al die meningen in de comments hier. Maar kent iemand een onafhankelijke studie naar de effectiviteit van stadsdelen? Zijn gestelde doelen bereikt (kloof burger-bestuur verkleinen, efficiënter werken, etc)? Kosten-baten-analyse?

#14 larie

Goeie zaak..veel van doen gehad vanuit beroep..het zijn koningrijkjes. Had soms het gevoel in een kantoor van een militaire bobo in Afrika van doen te hebben., alleen de donkere zonnebrillen ontbraken

Badinerend top down gedoe.(vooral in Oost, ik had de dame eens te pakken, ik verstond wat ze zei in haar mobiel:)

#15 Ernest

@10 In Amsterdam valt dat tegen hoor. Kom op, je hebt de formele gang van zaken en de informele. Dat is overal zo en begrijpelijk ook toch? De Centrale Stad heeft nu eenmaal een meerjarenplan voor de hele stad (samengevat “stad van de toekomst” of iets dergelijks) en daar valt zo’n beetje alles onder. Dan kun je niet hebben dat een stadsdeel op eigen houtje wat andere richtingen in gaat slaan (“stad van het verleden”). Amsterdam had bijvoorbeeld een plan om xx woningen te gaan bouwen. Ieder stadsdeel kreeg vervolgens een deel daarvan toegewezen en moest dat maar gedaan krijgen, bestemmingsplan of niet (wat onder de stadsdelen valt…). Ze gingen niet terug naar de stad om te zeggen: geef me maar meer woningen, of sorry, daar hebben we geen plek meer voor. Vaak worden de deals met aannemers / projectontwikkelaars immers ook centraal geregeld. Eigenlijk is het belachelijk dat die stadsdeelbetuurders daar dan geen openheid van geven, maar ja, ze zijn allemaal van dezelfde partij, dus vallen ze elkaar niet af.

#16 troebel

@13 Daar is een heel grappig systeem voor: Verkiezingen. Binnen dat systeem bestaan talloze parameters, nulmetingen en stramienen met geobjectiveerde of gesubjectiveerde analyses, opiniepeilingen, kosten/baten analyses en wat je maar wilt. Hierbij hanteert men een buitengewoon helder en toch verrassend simpel model: ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt’.

#17 Toko Senang

Iedereen die wel eens bij een deelraad is geweest zal dit besluit toejuichen, Overpaid Underperformers is nog een zwak eufemisme. Ambtenaren die er een makelaarbureaus naast houden, secretaresses die weigeren secretarieel werk te doen (kan je dat zelf niet!) en die zich ziekmelden als je ze daarop aanspreekt, deelraadwethouders die geen behoorlijke zin kunnen uitspreken, vriendjespolitiek.

Bij mij gaat de vlag uit.

#18 Share

Ja vlag kan uit. Die honden van de deelraad ga ik ook niet missen. Een aantal graaiers zullen nu wel koers zetten naar denhaag alwaar het nepotistische gegraai gewoon zal doorgaan. Al heeft kwartiermaker Cohen dan niet bijster veel kunnen consolideren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*