Staakt het vuren Oekraïne lijkt voorbij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Donetsk en het nabijgelegen vliegveld liggen nu al een paar dagen hevig onder vuur.

Verder stuurde Rusland een konvooi met tanks en artillerie richting de stand.

De separatisten hebben onlangs verkiezingen gehouden en de winter – inclusief een grotere Europese gasbehoefte – komt eraan. Vindt Rusland het tijd geworden om nieuwe feiten op de grond te creëren?

Open artikel

Reacties (5)

#1 Bismarck

Het vliegveld van Donetsk wordt al continu beschoten sinds eind mei en de Russen proberen het al anderhalve maand serieus in te nemen (inclusief stormlopen op de landingsbaan). Er is daar nooit sprake geweest van een staakt het vuren.

#2 Hans Verbeek

Vliegveld is strategisch erg belangrijk.
De rampplek van de MH17 is ook erg belangrijk, maar niet strategisch. De rampplek wordt af en toe met artillerie beschoten door het Oekraïnse leger.

#3 Le Redoutable

Putin heeft tot nu toe een vrij waardeloos stuk grond veroverd met mijnbouw en verouderde industrie, Rusland heeft hier zelf al genoeg van. Tot nu toe word dit alleen maar net zo’n geldverslindend nieuw stukje grondgebied als Transnistrië. Abchazië en Ossetië. Met het vliegveld kan hij een strategisch vooruitgeschoven Russische luchtmachtbasis op Oekraïens gebied plaatsen, idem geld voor de haven van Marioepol. Ik verwacht dan ook dat Putin doorgaat met annexeren tot hij ook deze 2 plaatsen veroverd heeft, dan heeft hij in ieder geval iets om de kosten en de omgekomen Russische militairen te kunnen verkopen aan zijn volk.

#4 Bismarck

@3: Het gaat Putin niet om die gebiedjes zelf. Het gaat om de houdgreep die hij ermee krijgt op de landen waar die gebiedjes bij horen. Hij heeft succesvol afgedwongen dat Moldavië, Oekraïne en Georgië voorlopig (zolang Putin die gebiedjes onder controle heeft) niet verder in Europa integreren. Dat is hem best die paar miljard waard die het hem misschien kost om die gebiedjes te onderhouden. Vergeet bovendien niet dat in ieder geval in Transdjnestrië het nog niet zo duidelijk is wie uiteindelijk de rekening betaalt; Het kan zomaar gebeuren dat Moldavië straks gedwongen wordt het verschil bij te leggen op de gasrekening van dat “landje”. Hetzelfde dreigt nu ook te gebeuren met de gasrekening van Donbass.

#5 gbh

@4: Het gaat bij Putin maar om één ding en dat is het ten koste van alles aan de macht blijven. Dictators hebben vijanden nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*